Зашто данас авио летови трају дуже него пре 40 година!?

Признаћете, помало чудан и невероватан наслов у доба брзих авиона.  Зашто данас летови на истим релацијама трају дуже него пре 40 година?

Занимљивости 04.11.2019 | 20:00
Зашто данас авио летови трају дуже него пре 40 година!?
Идемо напред у сваком погледу, и сваке године се на животни темпо може применити олимпијско гесло: брже, више, јаче. Па како то да летови данас, уз брже и модерније авионе, трају дуже него пре 40 година?

Данас путовање авионом од Неw Yорка до Хјустона траје око 4 сата. Исто то путовање, давне 1973., трајало је тек нешто више од два и по сата. Ово никако није издвојен случај, да не би мислили да се нешто пореметило на наведеном лету.

Од Лондона до Единбурга данас летимо 10 минута дуже него пре двадесетак година, од Мадрида до Барселоне 20, а једнако толико нам дуже треба да би дошли из Неw Yорка у Чикаго.

Након свега, намеће се логично питање – како то да у добу све већег технолошког напретка, летови постају дужи уместо краћи?

Разлога за то је неколико, али онај најважнији свакако је раст цена нафте. Наиме, некад се галон плаћао 70 центи, а у једном тренутку цена је пробила 3 долара. Компаније су тад схватиле да ако желе и даље остваривати зацртану зараду, морају летети спорије, што аутоматски подразумева уштеду потрошње горива.

На крају 2016. године, примера ради, галон је био 1,59 долара. Стварне уштеде прилично су велике, па је тако изашао податак према којем је америчка авиокомпанија ЈетБлуе 2008. сачувала 13,6 милиона долара јер је сваки свој лет продужиле за само 2 минута!

Пре 4 године у јавност је исуцрио и податак где је видљиво како Рyанаир учи своје пилоте да сваки лет продуже за два минута. Наравно, ради прилично велике уштеде на годишњем нивоу.

Шта на крају закључити, него да се свет креће напред брзином муње, али авиони изгледа по свему судећи иду (лете) нешто спорије.

Извор:Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар