Бијељина: Расправа о Нацрту буџета

На јавној расправи која је данас одржана у бијељинској Градској управи, о Нацрту ребаланса буџета града за 2019 и Нацрту буџета за наредну годину, уложено је неколико примједби. Расправу је организовало Одјељење за финансије, а примједбе су изнијели, између осталих, директори Агенције за развој малих и средњих предузећа, те директор Центра за социјални рад.

Република Српска 04.11.2019 | 14:24
Бијељина: Расправа о Нацрту буџета
“Агенцији за развој малих и средњих предузећа су потребна већа подстицајна средства за привреду, јер по захтјеву за повећање подстицаја за развој малих и средњих предузећа, иако је било најава за повећањем од 5% свих позиција, није учињено ништа”, каже директор Агенције Татјана Благојевић.

“Та укупна средства су око 234.000 КМ. Морам да напоменем да су та средства пробијена буџетом одлуком претходног директора на овој позицији који је прије мог доласка запослио два нова радника, чиме је буџет премашен за преко 20.000 марака. Треба обратити пажњу да су средства могла бити утрошена за подстицај привреди, а не за бруто накнаде радника, и ја ћу се потрудити да то исправим”, рекла је Благојевићева. 

Милорад Софренић, директор Центра за Социјални рад, пожалио се да, с обзиром на то да се за мјесец или два усељавају у нову зграду, нису обезбијеђена средства за запошљавање радника за Центар за дјецу са посебним потребама, те се његово отварање наново пролонгира. 

“Био је договор прије 5,6 мјесеци да Центар почне са радом, када уселимо у нову зграду. Видим да буџетом нису предвиђена средства за запошљавање пет до шест нових радника тог специфичног занимања. Сви услови остали су створени за отварање Центра, и недопустиво је да се опет пролонгира због ових средстава која нису обезбијеђена”, напомиње Софренић. 

Са почетних 49, Нацрт ребаланса буџета за текућу годину се попео на 63 милиона. 

“Оно што је увећало буџет су два кредитна задужења, од 6, односно 7 милиона марака. Остало су исправке, односно нивелисање буџета,” појаснио је Славко Башић, начелник Одјељења за финансије у Бијељини. 

Директор Центра за социјални рад је додао да није издвојено довољно средстава ни за позицију личних инвалиднина нити за туђу његу и помоћ, гдје недостаје око 250.000 планираним Нацртом буџета, а број корисника се повећава за око стотину годишње.



(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар