Генерал Ојданић: Ко је Рус који нас је издао 1999

Намера НАТО, од почетка бомбардовања наше земље 1999, у ствари је била да преко зверских убијања цивила, бацања бомби на зграде, болнице, возове, аутобусе, сломи отпор наше војске. Нису то биле никакве, како су их они називали, колатералне штете.

Република Српска 04.11.2019 | 13:53
Генерал Ојданић: Ко је Рус који нас је издао 1999
Ми смо зато и пристали на њихов ултиматум, како бисмо спречили даља зверства и ратне злочине над децом, женама, старцима. Војнички смо могли још да издржимо, али они и нису намеравали да ратују са војском, него са цивилима и да руше инфраструктуру, да "сруше" наш храбри отпор.

Овако, генерал армије Драгољуб Ојданић, почиње причу о националној драми која се одигравала јуна 1999, када је Београд после тромесечног бомбардовања, пристао на услове "примирја" са НАТО. Генерал Ојданић, током агресије НАТО начелник Генералштаба, нерадо говори за новине. Врата његовог дома отворио нам је руски генерал Леонид Грегоријевич Ивашов, који у недавно објављеној књизи, "Скок на Слатину", прича и о издаји главног руског преговарача, Виктора Черномирдина, током разговора о успостављању мира након НАТО агресије.


- Том другом састанку, 3. јуна 1999, Мартија Ахтисарија, Виктора Черномирдина и Слободана Милошевића, присуствовао сам и ја као начелник штаба Врховне команде. Сећам се, Финац је из унутрашњег џепа сакоа извукао документ згужван у "лопту" и називајући га "папиром" рекао да је на нама да га усвојимо или одбијемо без дискусије. Да би појачао своје речи, снажно је ударио руком по столу, рекавши да ће Београд бити као тепсија ако одбијемо тај, наводно са Русијом усаглашен план. Није нам дозвољено да ишта кажемо, али "говориле" су наше очи. Оне су биле пуне суза. Генерал Ивашов плакао је као киша.

Према Ивашову, Черномирдин је из Москве у Бон 1. јуна 1999. на разговоре са Стробом Талботом и Мартијем Ахтисаријем отпутовао са једним нацртом споразума о миру који су Руси усагласили са америчким генералима Кејсијем и Фогелсонгом. Првог дана прецизирања документа заступао је "московске смернице", да би иза поноћи већи део своје делегације "послао на спавање" и остао сам са америчким дипломатом. Када је исто јутро из Бона дошао у Београд и сео са Милошевићем, сврстао се под "заставу Ахтисарија и НАТО" заборављајући договоре у Москви.

- Сећам се да смо имали информације са руске стране да је НАТО команда током усаглашавања мировног договора пристала да размести трупе на територији КиМ до 50 километара од граница Македоније и Албаније ка Србији. Око 50 одсто снага наше војске требало је да остане у јужној покрајини, а предвиђено је да наши граничари и органи МУП надгледају повратак избеглица из Албаније на главним прелазима. О томе смо били спремни да причамо са Ахтисаријем и Черномирдином, а они су нам испоставили ултиматум - сећа се генерал.

Шок на српској страни који је завладао пошто су Ахтисари и Черномирдин изнели "нова решења". Милошевић је тражио да се изјасни Скупштина Југославије, а на заједничкој конференцији за медије Ахтисари је надобудно рекао како је договорено и да се процесуирају сви за које се утврди да су починили злочине над Албанцима у рату, укључујући и највише војне и политичке функционере.

- Наравно да сам знао да када говори о кажњавању највиших војних и државних функционера, Ахтисари, практично, мени прети Хагом. Није ми било стало тада, имао сам већих брига - сећа се Ојданић.

Додаје да је одлука да се потпише план донета јер је, ипак, гарантовала суверентитет и територијални интегритет земље. Скупштина је гласала и сви су били за, сем радикала. Нажалост, опет смо били преварени, констатује генерал.

Док се сећа ратних дана, генерал уздише и са кнедлом у грлу прича како је сваког јутра у девет сати имао брифинг са председником Милошевићем и да је он увек уредно и тачно био информисан о стању на бојном бољу. Сви извештаји јединица са терена били су презентовани председнику.

- Председника сам војнички извештавао "како стојимо", трудећи се да останем реалан. Слоба никад није записивао, али је памтио као компјутер. Укратко, они су били војнички много јачи, али је наш морал био далеко већи. Да ли би нас "растурили" да смо наставили рат и одбили Ахтисарија? Па вероватно да - признаје наш саговорник.

Лична голгота генерала са највишим чином у нашој војсци почела је практично одмах на крају рата. Команду над војском предао је генералу Павковићу, а заузео је место министра одбране после убиства Павла Булатовића. Дошле су "демократске" промене, а после њих је актуелизована и оптужница из Хага.

- Шта да кажем о том циркусу од суда. Оптужница против Милошевића и сарадника због Косова дигнута је 15. дана сукоба и очигледно је на тај начин НАТО хтео да скине са себе одговорност за злочине које су намерили да чине. Ненси Петерсон, ауторка косовске хашке оптужнице против нас, бреме своје одговорности доцније је покушала да скине интервјуом у "Обсерверу", где се жалила како јој је Луиз Арбур наложила да пише тај акт и Петерсонова је тврдила како се тада тврдо супростављала косовској оптужници, али да није одолела.

Говори генерал да је у Хаг отишао добровољно када су га "из државе" обавестили да је дошло време за то. Пред генералов одлазак у новинама су се појавили чланци у којима "неименовани високи официри" оптужују Ојданића за издају, односно, како "са собом води још најмање 200 официра ..."

- Како то да заборавим? Имали смо споразум о сарадњи са Хагом и по закону сам морао да идем - говори опоро генерал, додајући да тачно зна ко је злобну причу сервирао новинарима. - Дан пред одлазак обукао сам свечану униформу и сликао се са породицом и унуцима. Да имају ако се не вратим. Дан касније са адвокатом и супругом Љубом редовном линијом ЈАТ-а слетео сам у Хаг - прича генерал.

Сећа се Ојданић како су га у тренутку када је ступио на тло Холандије грубо ухапсили тамошњи полицајци. Ставили су му лисице и стрпали га у марицу практично пред супругом. У Схевенингену су хтели да га понизе до краја држећи га два сата голог на бетону у ходнику затвора, док су, наводно, претресали има ли шта ушивено у гајке на појасу панталона.

- Како год то сада звучи, убеђен сам да су били разочарани мојим достојанственим држањем - наставља. - Нити сам их шта молио, нити сам улагао какве жалбе. И њима за инат, ту прву ноћ у ћелији сам спавао сном праведног човека. Моја савест била је и остала мирна.

Сусрет са председником Милошевићем иза зидина Схевенингена, генерал описује као сусрет добрих другова. Каже да никада нису били "интимуси", али је Милошевића одувек поштовао. У затвору је Слободан свима био узор, човек који храбри и теши, који је знао да пред судом брани народ, а не себе.

- Растурио их је Слоба. Ништа од њихових лажи није остало - тврди генерал.

А о својој оптужници Ојданић каже да је била бесмислена. Теретила га је за наводне злочине на КиМ док је он 78 дана руководио војском из Командног места на Топчидеру. Није помогло ни стотине писаних наређења која су отишла јединицама, да се морају професионално односити према цивилима и ратним заробљеницима.

- Судија Бонами, интелигентни Шкот, једино што је нашао као моју конкретну кривицу је што прогласи упућени абланским цивилима, да остану у својим кућама, нису били на албанском језику. Нажалост, моји адвокати су пропустили да упозоре судију који је језик био званичан у ЈНА и Југославији - наглашава наш саговорник.

Генерал армије Драгољуб Ојданић је осуђен на 15, а одлежао је 11,5 година. Додаје да је био спреман да "заради" још 10 или 12 година затвора, и објашњава зашто:

- Када је Милошевић умро, априла 2006, био сам на привременој слободи у Београду. Чуо сам се са генералом Ивашовом, рекао ми је да долази на сахрану, потврдио сам да идем и ја. Чак 12 генерала, и не знам колико пуковника, назовипријатеља, звало ме је и упозоравало да никако не присуствујем, јер ће ме у Хагу додатно казнити. Одговарао сам тим "пријатељима" да ме није брига.

(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Бела ладја

04.11.2019 13:57

Генерале Ојданићу, шта сте Ви и Ваша војска- ЈНА радили када су арканове банде убијале по Бијељини 1992е, јесте ли бранили југославију или само гладали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.11.2019 14:50

Хоцес да ти ја казем?

Name

Боки

04.11.2019 15:10

Марс битанго. Ти си се насао да коментарисес српске хероје.мааарс

Name

Алдони

05.11.2019 01:23

Јеси ли ти битанга?

Name

Игор

04.11.2019 14:00

Ма зар је могуце да су наса браца издала????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никифоровиц

04.11.2019 14:09

Ма јоооок,гдје би нас наса браца здали.

Name

СТАНИ МИР ОВИЦ

04.11.2019 15:20

ОВО НЕК ЈЕ ЗА НАУК БУРЛЕТУ"НЕМА БРАТА ДОК НЕ РОДИ МАЈКА" И КАД ЈЕ У ПИТАЊУ СИЛА ДЗАБА ТИ ЦУБРИЛОВИЦ И БРАТИЈА У СКУПСТИНИ И ОДЛУКЕ "НАРОДНЕ СКУПСТИНЕ"КАД ТИ СЕ СИЛА СВАЛИ НА ГЛАВУСУ ЗАЛОСНО ЈЕ СТО ЗБОГ КРКАНА РАЦУН ПЛАЦА НАРОД.

Name

Доминик

04.11.2019 14:10

Бомбардовање је рацун који сте морали платити ради злоцина које су срби цинили у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци Странац

04.11.2019 14:47

да, ...

Name

Домаци Странац

04.11.2019 14:47

да, ...

Name

МиГ

08.11.2019 05:40

Не могу Срби и Црногорци у СРЈ да плаћају рачун ако смо ми у Срби у БиХ нешто урадили. С друге стране, страдање припадника сребреничке бригаде је рачун који су морали да плате за злочине над цивилима у околини Сребренице.

Name

Дзоо

04.11.2019 14:22

Ево истог сценарија са Милетом увуци це нас да нецемо знати куда цемо скакацемо у Дрину100 % дај Бог да небудем у праву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.11.2019 16:45

Браћа Руси су ипак већи мангупи од Баје. Баја не мозе да се носи ни са Бакиром. Само народ у РС мозе малтретирати јер је туп и неук.

Name

Ма Да

04.11.2019 14:25

И опет ће нас издати знају то и Вучић и ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

04.11.2019 18:27

Јопет цемо свезат пар странаца за бандереее..не мозе нам нико ниста, јаци смо од судбине

Name

Југослав

04.11.2019 14:58

А да сте имали слуха могли сте пристати и други дан бомбардовања НА ЊИХОВЕ УСЛОВЕ, КОЈЕ СТЕ ПРИХВАТИЛИ КАД ЈЕ БИЛО КАСНО, гдје бих постедили толике зртве.А он казе могли смо јос издрзати, укопан негдје у бункеру а обични цивили су гинули ни криви ни дузни. Ко че за то одговарати ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиГ

05.11.2019 02:46

Ваљда би требало да одговарају они који су те цивиле побили. А да су власти у Србији капитулирале други дан, морале би да одговарају за то.

Name

Два црна гаврана

04.11.2019 15:22

Толико генерала а толико изгубљених ратова за тако кратко време. А тек колико још пуковника, да не редамо даље. Незапамћено страдање народа српскога. А они се диче и хвале, пркосе и јуначе, одличја слажу на прсима кукавичкима. Највише се размећу на оном ћириличном прелу и сијелу. Немају они шта да кажу. Рекли су своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

04.11.2019 17:40

Драги Ера Ојданицу прицате о томе ста је било, а ста се десило да би вас бомбардовали то не прицате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

04.11.2019 21:04

Људи заборављају да је Русија била прва велика сила која је признала независност Хрватске, а тек онда Њемачка и САД. Руси 98' на кукњаву и мољење од стране Србије да пимогну јер се знало за бимбардовање 99' године су се оглусили. Тада је Србија годину унапријед тражила системе С300 да плати колико год костају, а да српска инжењерија прође обуку, ону су одбили тако нешто. Међутим 95' послије Олује, на улицама Загреба и пред масом и државним врхом на паради поводом краја рата виђени су системи С300 на камионима типа МАН. Господо то су чињенице имате видео снимке и доказе и о признању и о С300 у Загребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

05.11.2019 00:47

Ее видис он је тад бранио Југославију од оних сто су хтјели да се отцијепе и сто су погазили своју заклетву и цаст али назалост није успио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

05.11.2019 06:25

Је сједио на двије столице остао је без мјеста! Неволим нато али то је спас за србе али назалост историја се понавља док нас не нестане!

ОДГОВОРИТЕ