Државни посао у Српској губи на популарности

Да државни посао више није популаран колико је био, свједоче и подаци да га напуштају и у приватни сектор прелазе радници разних профила, од правника и економиста до квалификованих мајстора.

Република Српска 04.11.2019 | 09:07
Државни посао у Српској губи на популарности
То су информације којима располаже Синдикат управе РС, одакле поручују да је ова појава све израженија.

"Када говоримо о јавној управи, то је све примјетније на радним позицијама програмера, односно одржавања система у оквиру ИТ сектора.

Такође, одлазе и правници, економисти, одређени квалификовани мајстори у великим системима, попут варилаца, јер у приватном сектору могу више да зараде", рекао је за "Независне" Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Од Владе су, стога, затражили да изврши анализу о томе колико тренутно радника има на неплаћеном одсуству, јер је то, тврде синдикалци, показатељ о томе колико ће се још радника у наредном периоду "изгубити" у оквиру јавне управе.

"Људи једноставно одлазе због ниских примања. Сматрамо да се рад у оквиру јавне управе не вреднује на прави начин те да је неопходно Закон о платама ускладити са Законом о раду, како би радници коначно знали шта је њихова плата, а шта су накнаде за топли оброк и регрес", истакао је Марић.

И Александар Радета, директор Агенције за државну управу РС, потврђује да је проблематика изражена поготово када је ријеч о информатичарима, али и економистима који имају положене испите за, рецимо, рачуноводство или ревизију. 

"Доста људи из управе одлази. Од 2008. двапут је смањивана плата у органима управе Републике Српске. Осим тога, ми у органима управе немамо топли оброк, регрес и тако даље, већ је све сведено у плату. Није то више толико пожељно колико је некада било", навео је Радета за "Независне".

У приватном сектору кажу да је за привреду забрињавајуће то што је најављено повећање плата у јавном сектору, што ће, оцјењују, опет створити јаз између примања у ова два сектора. Признају ипак да постоје профили радника који за послодавце рађе бирају приватнике.

"Наравно да, рецимо, ИТ стручњаци могу да зараде више у приватном сектору, јер је тај сектор брзорастући, ради се са страним партнерима и слично. Али, генерално посматрано, и даље имамо много људи који желе да раде у јавном сектору", рекао је за "Независне" Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС. 

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цц

04.11.2019 08:26

Напуштат ће и више, а напуштају зато што су им шефови са куповним дипломама и незналице.Свако ко је завршио редовно своју школу и зна радити иде или код приватника који сада боље плаћају или у иностранство. У јавној управи остају конкубине и "њихова " дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да бас.

04.11.2019 12:38

Иду из дрзавне слузбе код приватника????? Како да не. Боље не радити ниста цијели дан него радити ко стока, све суботе ( па и недељом) код приватника, па макар и било плацено "висе". Мозда те плате 100 км висе а требали би 300-400 КМ колико радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

04.11.2019 18:17

боље бити цато у влади за 1.600 КМ него варилац на градјевини за 800. Ова вијест је само за неуке и глупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.11.2019 00:22

Понестаје власти људи који (висе) вјерују у то.

ОДГОВОРИТЕ