Нема истраге против пријатеља Влада Ђајића

Само пет дана прије смјене тужилац Саша Лаботић донио је наредбу о неспровођењу истраге против лица која су се представљала као „Пријатељи Владе Ђајића“, и то због злоупотребе личних података пацијената у политичке сврхе.

Република Српска 03.11.2019 | 22:57
Нема истраге против пријатеља Влада Ђајића
Против њих је Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИБИХ) поднио кривичну пријаву ОЈТ Бањалука на основу аудио снимка на ком се чује женски глас који позива да се на изборима гласа за Ђајића, а на питање одакле им лични подаци и број телефона, потврђују да су коришћене листе пацијената.

– Ми овдје имамо различите листе, негдје имамо листе сигурних гласова људи који су сами пристали и дали одобрење, а негдје су листе пацијената које је доктор прегледао, каже се на аудио снимку који је након бројних пријава грађана дошао у посјед ТИ БИХ-а.

ТИ БиХ је кривичну пријаву поднио још у октобру прошле године, а Тужилаштво је годину дана утврђивало идентитет особа које су позивале грађане. На крају је установљено да су позиви долазили са службеног телефона Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС), али ни то није било довољно да Тужилаштво отвори истрагу.

Полиција је утврдила да се у том службеном телефону налазила картица која је била активна само посљедња четири дана изборне кампање. Радник који одржава ВПН мрежу ове јавне установе у полицији је изјавио да је уређај дао радници запосленој на пословима грађевинског техничара у УКЦ РС, али тек након избора. Она је саслушана у полицији 7. октобра ове године.

–На питање полицијског службеника да ли је она позивала грађане да изађу на изборе и гласају за Владу Ђајића, позивајући се на листу пацијената доктора Ђајића, иста је изјавила да никад није чула за наведене бројеве, нити је кад кога позивала и предлагала било коме за кога да гласа, нити је користила какве спискове доктора Ђајића, наводи се у одлуци ОЈТ Бањалука.

У полицији је у својству свједока саслушан и Владо Ђајић који је на изборима био кандидат за посланика у Народној скупштини РС. Изјавио је да му нису познати бројеви са којих су грађани позивани да гласају за њега, да никад ником није дао листу пацијената и да му је познато да њихове личне податке не смије користити у политичке сврхе. Ипак, коришћење листе пацијената у политичке сврхе за Тужилаштво није спорно, па остаје нејасно због чега су уопште прикупљани докази јер је тужилац Лаботић на крају је донио наредбу о неспровођењу истраге у којој наводи да број телефона дат у сврхе здравствене евиднеције није лични податак, па самим тим није ни извршено кривично дјело.

На одлуку Тужилаштва ТИБИХ је уложио притужбу, јер према Закону о заштити личних података БИХ и званичном мишљењу Агенције, број телефона свакако предстваља лични податак и његово неовлашћено коришћење ужива кривично-правну заштиту. Такође, нејасно је како Тужилаштво није успјело да утврди идентитет особа које се представљају као „Пријатељи Владе Ђајића“, јер ова група уредно посједује фацебоок страницу преко које прати рад доктора и његове политичке активности, те јавно дјелује.

Занимљиво је да ова одлука тужилаштва представља једну од посљедњих коју је потписао  контроверзни тужилац Саша Лаботић, свега пет дана прије него што је разријешен одлуком ВСТС-а јер је скривао информацију да је правоснажно осуђиван. Он је широј јавности постао познат и као тужилац који је подигао оптужницу против убијеног Давида Драгичевића, шест дана након што је пронађено његово тијело, а што се сматра једним од највећих скандала у БиХ правосуђу.

ТИБИХ је током изборне кампање више пута указивао на злоупотребу јавних ресурса УКЦ РС у политичке сврхе, а против Владе Ђајића два пута је поднесена пријава Централној изборној комисији БИХ. Први пут због злоупотребе кампање „Превенција можданог удара“ када су штампани билборди са његовом сликом и пацијенти позивани на бесплатне прегледе пред саме изборе, а други пут због злоупотребе кампање УКЦ РС „Сви под један кров“.

Том приликом о трошку грађана штампани су билборди са ликом Ђајића и осталих кандидата СНСД-а на протеклим изборима, иако је строго забрањено финансирање кампање од стране јавних установа.

(Транспарентно)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Млади Доктор

03.11.2019 23:58

Није ни чудо шта раде какву екипу сарадника има. Један од њих по граду обилази установе и представља се као шеф кабинета Владе Ђајића и сређује себи шта му је потребно, овај што је задужен за ВПН прича за себе... Гдје је год радио, истјеран је наглавачке,такође често се позива на име Владе Ђајића... Онај стари што се представља као новинар он је тек сачувај Боже... Са таквим окружењем професоре нећете далеко догурати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Дзајицу

04.11.2019 00:24

Мој Дзајицу,мој Дзајицу,како те само.није срамто,како ти није зао самог себе,сматрали смо те за нормалног колегу,врхунског доктора и пријатеља.Продао си дусу,мозак,знање дјаволу.Најгоре сто ти у свему слузис само као параван,јер нисти си нити моздс икада бити политицар,ал си зато своју врхунску каријеру,знање и титулу дове на ниво дворске луде.Проце ово Владо,и ова и следеца власт,ал љага са твог имена никада.Срам да те буде,срам.

Name

дарwин

06.11.2019 08:01

Ова секта се разсирила у најтање поре друства са уиграним махинацијама. Као амброзија

Name

маки

06.11.2019 08:17

свака част на коментару, ништа тај назови стручњак доктор није бољи од осталог шљама у снсд.

Name

04.11.2019 07:38

Истинити и похвали коментари! Браво за младе љекаре! "БУДИМО ЉУДИ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

04.11.2019 08:04

У шта је овај човјек бацио толике године школовања и рада ?!!! Цццццц јадно, мизерно...јел вриједило докторе да продате образ и струку ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

либом етаки

04.11.2019 10:47

Недавно јавио се доктор да каже нешто у Скупштини и, између осталог, каже "замољавам" своје колеге народне посланике, чуј замољавам, ту ријеч сигурно није нашао у књигама из којих је изучавао медицину

Name

КСС

04.11.2019 12:39

Истина је да је пред изборе навукао пензионере на снимање каротида о трошку Фонда.Раније моје снимање је показало 33 % а то наручено 14 % .Као стручњак знам да су инструменти само проформе коришћени.На почетку снимања су нам узели личне податке.Пред изборе у два наврата,женски глас нас је питао дали ће мо дати глас др Ђаићу. Изненађење је било превелико,наравно усљедила је негација и негодовање на превару.

Name

Нострадамус

04.11.2019 14:53

КСС.Питање је да ли су уопсте урадјени ти налази или је то била само фарса.

Name

Катастрофа

04.11.2019 15:20

УКЦ је постала права задруга, ријалити, од кадра који је доведен. Теска срамота

Name

ХХХ

04.11.2019 18:13

Бољи је кадар од оног кога предводи. Уосталом, пола кадра дрзаве на мјестима министара и директора је смјесан и залостан. Како други да буду уредни, кад су такви руководиоци.

Name

ГЛЕДАМ САМО

05.11.2019 05:33

Залостан је тај УКЦ РС. Кад видите кога предводи, опсти хаос. Људи одосе вани, а кадар који је остао вец је једним дијелом за бјезање. На кардиологији једини доктор који ваља , опструисан ,нема подрску од директора јер тај директор не мозе поднијети боље и успјесније од себе.

Name

Миладин

05.11.2019 19:07

Др Дјајиц је најбољи доктор који је спасио много зивота. Мом оцу је спасио зивот и био јако струцан и коректан. Не мозете тако без доказа некога осудјивати а поготово не доктора који је толико радио за све пацијенте.

Name

амадеус

05.11.2019 10:56

од кабинета пресједника до скупштине ...има тих Ђајића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

05.11.2019 17:13

Не знам да ли познајете Др Дјајица? Ко га познаје добро зна да је то један од најлосијих струцњака у Бањалуци, обицан преварант и прије свега неписмен цовјек.Како је заврсио факултет, велико је питање.... Сто се тице УЗВ каротида пред изборе...тзв Др се само потписао а техницар је радио претрагу..невјероватно али истинито...

Name

Одговор РС

05.11.2019 19:10

Не мозете тако лагати. Ја сам радила претраге у том периоду и то ми је много помогло за даље лијецење. И радио је тад он и његов колега доктор а не техницар. И није ми свеједно да цитам такве коментаре који нису тацни а без обзира како су и зато ти орегледи спроведени. Неком су стварно помогли.

Name

За Кариолога

05.11.2019 21:06

Не знам на ког кардиолога мислиш, али чињеница је да на кардиологији имаш неколико кланова и начелницу која нема ни две љеље у глави, зато и јесте начелница... Јадна мисли да је се нешто пита, а појма нема шта јој се дешава на клиници. А то све резултира тако ружној сцени у периоду кад се припрема тендер за набавку стентова... Дословно се тркају чија ће тендерска спецификација да се уврсти.

Name

Сики

06.11.2019 16:14

РС је 100% у праву фолер и то похлепан мазњава гдје стигне ради са Араром отесе бога оца.

Name

Ре РС

06.11.2019 20:31

'Ајд ти не лупетај! Ако др- а не познајес не мозес лагати! Цовјек је и проф.и директор , а ти знас како је заврсио.Представи се ти именом и презименом...

Name

Неко битан

06.11.2019 21:41

Нема он појма. На висе столица мозе сједити а да нико не осјети да га он зајебава. Цовјек ради само за себе и своје зене!

Name

Ангелина

06.11.2019 15:27

Др Дјајиц је скроз коректан и као др и као цовјек и грехота је то сто писете такве глупости о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2019 19:47

Слазем се,др Дјајиц је одлицан доктор и добар цовјек.Медјутим није му требало да блати и каља свој углед уласком у политику.Код нас је политика једна велика бара из које цист нико није изасао.