Хамилтон шести пут шампион свијета у Формули 1

Британац Луис Хамилтон по шести пут је постао првак света у Формули 1.

Остали спортови 03.11.2019 | 22:28
Хамилтон шести пут шампион свијета у Формули 1
Возач Марцедеса је био други на стази у Остину у трци за Велику награду САД, али му је то било довољно да запечати сјајну сезону освајањем нове титуле.

Победа је припала његовом клупском колеги Валтерију Ботасу који је острварио време 1:33:55.653. Он је стартовао са чела трке, на крају успео је циљну линију да прође као први и тако стигне до четвртог тријумфа у сезони и седмог у каријери.

Трећи је био Макс Ферстапен из Ред Була, Четврти Шарл Леклер из Ферарија, а пети други возач Ред Була, Александер Албон.

Британац је претходно освајао титуле 2008, 2014, 2015, 2017. и 2018. године.

Ботас је добро стартовао и сачувао прву позицију, а добар старт имао је Верстпен који се са трећег пробио на друг место, док је Хамилтон са петог скочио на треће место, испред двојца Ферарија Фетела и Леклера, који су изгубили по две позиције.

Фетела је убрзо обишао и Норис и преузео пето место. Фетел је пријавио да има проблема са болидом, а убрзо га је обишао и Рикардо за шесто место. До другог круга Раиконен је поправио шест позиција и нашао се на 11. месту. До петог круга Ботас је имао 1,7 секунди предности над Верстапеном. Фетел је одустао у осмом кругу пошто је отказао предњи десни точак на његовом болиду. Хамилтон је добро возио, смањио је до 11. круга заостатак за Верстапеном на испод секунде, док је Ботас сигурном вожњом чувао прво место.

У тим тренуцима добро је возио и Рикардо, обишао је Нориса за пето место. Верстапен је у 14. кругу отишао на замену гума и на стазу се вратио као четврти иза Леклера. Одмах је у бок отишао и Ботас, који се нешто дуже задржао у боксу, али је успео да се врати на стазу пре Верстапена, на треће место. Прво место преузео је Хамилтон, испред Леклера. Верстапену су из бокса рекли да остане прибран.

У 16. кругу Ботас је са спољне стране лако обишао Леклера и нашао се иза тимског колеге. Убрзо је возача Ферарија обишао и Верстапен. Ботас је у медјувремену смањивао заостатак за Хамилтоном, који није ишао на замену гума. Леклер је отишао у бокс, задржао се 7,7 секунди и на стазу се вратио као шести, иза Хулкенберга. Хамилтона су позвали у бокс у 24. кругу, али је он рекао да жели да настави на старим гумама, упркос томе што је Ботас смањио заостатак. Ботас га је убрзо обишао и преузео прво место.

Хамилтон је у 25. кругу отишао на замену гума и на стазу се вратио као трећи, иза Верстапена. Ботас је био сигуран на првом месту, а Хамилтон се распитивао да ли има шансу за победу, на шта су му из бокса одговорили потврдно, јер има добра времена по кругу, али да мора да чува гуме. Верстапен је од водећих први отишао на другу замену гума у 35. кругу и вратио се иза Хамилтона на треће место. Одмах је и Ботас позван у бокс и вратио се иза Хамилтона са девет секунди заостатка за тимским колегом.

У 41. кругу Хамилтон је рекао екипи да не зна колико ће гуме потрајати, на шта му је инжењер Питер Бонингтон одговорио да постоји и опција другог одласка у бокс и борбе за друго место. Леклер је у 43. кругу отишао на замену гума, у покушају да освоји додатни бод за најбржи круг, што му је и успело.

Ботас је у 50. кругу пришао на испод секунде за Хамилтоном. Финац је у 51. кругу напао Британца, који се добро одбранио, а Ботас је на кратко изашао са стазе. У наредном кругу Ботас је успео да обидје Хамилтона и преузео је прво место.

Возач Хаса Кевин Магнусен паркирао се поред стазе, због чега су истакнуте жуте заставе, које упозоравају возаче да не смеју да претичу. То је помогло Хамилтону, Верстапен је остао иза њега, што је Британцу омогућило да освоји друго место и шесту титулу.

Њему је за титулу било потребно да освоји четири бода, а освојио је 18.

Наредна трка у шампионату вози се 17. новембра у Сао Паулу у Бразилу.

(Б92/Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар