Док млади одлазе пензионери се запошљавају

У години масовног одласка радне снаге у Босни и Херцеговини и Републици Српској, углавном због лоших услова рада, јавност је шокирала информација о запослењу пензионера и бившег народног посланика, Илије Стеванчевића, као савјетника у Владу Републике Српске.

Република Српска 03.11.2019 | 19:40
Док млади одлазе пензионери се запошљавају
Што је још шокантније, представници владајуће гарнитуре не виде ништа лоше у томе, правдајући се другим радним местима на којима су такође пензионери. О евентуалном одрицању барем једног примања из буџета нико не говори, а поготово не о радној способности.

Потребан је пензионер, бивши народни посланик са завршеном Вишом управном школом и положеном разликом предмета на Факултету политичких наука, по могућности осамдесетдвогодишњак.

Тако би отприлике требало да звучи оглас за радно мјесто савјетника за пензијско осигурање у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите РС које је добио Илија Стеванчевић.

Стеванчевић је изјавио да не види ништа спорно у свему томе, те чак поручио да он окреће точак историје у Републици Српској, јер ће захваљујући његовим приједлозима економија Српске кренути у позитивном смјеру.

Образлажући именовање Илије Стеванчевића у Парламенту Српске, за свог савјетника, Душко Милуновић је рекао како он није једини пензионер на таквој позицији. Ову изјаву су опозициони представници дочекали на нож.

Медијску помпу је недавно изазвало и именовање Секе Кузмановић, која је отишла у пензију из фотеље директора Електрокрајине. Ипак, пензија је очигледно била недовољна за живот, па је Кузмановић ускоро добила посао савјетника Зоре Видовић, министра финансија РС, и наравно још једно примање из буџета.

У групу пензионера који су се снашли под старе дане свакако спада и Слободан Гаврановић, бивши СНСД – ов градоначелник Бањалуке, који сада, иако је у пензији, предсједава Надзорним одбором Пошта Српске.

Аналитичари кажу да је позиција савјетника у институцијама и министарствима потпуно погрешно представљена и потцијењена.

Позиције савјетника у Републици Српској су изгледа најпожељније, а углавном се добијају као награда за добро урађен политички задатак. Не треба заборавити ни вртоглави број 17, број савјетника Милорада Додика док је био на позицији Предсједника Републике Српске.