Пале: Почаст за погинуле саборце Првог одреда

У Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама данас је служен парастос за 30 погинулих припадника Првог /Јахоринског/ одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске и њиховог легендарног команданта Рајка Кушића.

Република Српска 03.11.2019 | 16:14
Пале: Почаст за погинуле саборце Првог одреда
Предсједник Удружења ратних ветерана Јахоринског одреда Борислав Цицовић рекао је да су се данас на Палама окупили некадашњи припадници осам од девет одреда колико је бројала Специјална бригада полиције, како би одали почаст погинулим саборцима.

Цицовић је изразио наду да ће идуће године бити постављено спомен-обиљежје погинулим припадницима Првог одреда Специјалне бригаде полиције, те да је о томе већ разговарано са руководством општине Пале.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће покренути иницијативу за изградњу спомен-обиљежја за погинуле припаднике Јахоринског одреда и да ће општинска управа за то издвојити одређена средства.

"На тај начин желимо да на достојан начин чувамо успомену на припаднике овог одреда који су се часно борили и своје животе уградили у темеље Републике Српске", рекао је Југовић.

Он је подсјетио да је кроз овај одред прошло 300 бораца, који су били на ратиштима широм Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је наду да ће општина Пале одредити локацију за изградњу спомен-обиљежја овом одреду и да ће сви помоћи његову израду, јер та јединица то заслужује.

"Ова јединица је пружала сигурност грађанима Пала и цијеле Сарајевско-романијске регије током ратних дешавања. Посебно што је водио легендарни Рајко Кушић, који је важна личност за историју Пала и Републике Српске", рекао је Вуковић.

Након парастоса, цвијеће на Централно спомен-обиљежје палим борцима положиле су делегације Удружења ветерана Јахоринског одреда, Удружење "Бели Вукови", некадашњи припадници одреда Специјалне бригаде полиције, Јединице жандармерије Пале, представници Града Источно Сарајево, општине Пале, те Борачке организације.

Јахорински одред био је једна од елитних специјалних јединица, који је био у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Кроз овај одред је током рата прошло од 250 до 300 бораца, од којих је 30 уградило живот у темеље Српске.БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ана

03.11.2019 16:50

да нису погинули сад би имали 85 км мјесецно

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

03.11.2019 17:28

Какву глупост човјек извали. Ајде прочитај свој коментар па реци шта си хтјео написати!!! По твом боље што су погинули него да су сада живи и примају 85 км. Не могу вјеровати шта људи пишу.

Name

Сима

03.11.2019 19:53

Па да толико су понизили ови домаци политицари борце РС да примају 71км они који су се борили а Михајло Парадјина се сетка по Палама и убире пар хиљада мјесецно. Тузно је за ста су људи зивоте дали а опстинска власт о томе и не мисли мисле само узети на некој инвестицији и како да се уграде и тако од избора до избора.

Name

Рале x

03.11.2019 20:01

Мозда мисли да није велика разлика, кад ниси зиви и кад немас од цега да зивис.

Name

ана

03.11.2019 20:20

немас ти вијуге да схватис ста сам хтијела реци

Name

Сима

03.11.2019 17:30

Предизборна од СнСД и ПдП ма сваке. 2 год млате о музеју и спомен обиљезју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сима

03.11.2019 20:59

Алал ти вера, Вуковића кад видим није ми добро данима. Туго моја ко је дошао све на скуп

Name

Миромо

03.11.2019 19:03

Нема Додика ни Цвијановичке они броје некретнине и лову а мој Ратко је у црној земљи шта Лукач ради ?..

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

04.11.2019 13:40

Па откуда се искуписе оволики

ОДГОВОРИТЕ