Сјећање на владику Николаја Велимировића

Синоћ је у Црквеном дому у Реснику, у јужном предграђу Београда, под Авалом, одржано духовно вече посвећено Св. владики Николају.

Србија 03.11.2019 | 14:08
Сјећање на владику Николаја Велимировића
Иначе у овом "божјем месту", са благословом српског патријарха Иринеја као надлежног архипастира, гради се један од најмонументалнијих храмова. У Архиепископији београдско-карловачкој и српској престоници, први и једини до сада посвећен владики Николају.

Данас ће Његова светост патријарх српски Иринеј освештати крстове који ће бити постављени на храм. Храм је 30 метара дужине 20 ширине и 25 метара висине.

Уочи овог великог догађаја на духовној вечери пред препуном салом црквеног дома, о светом владики са надлежним свештеником Александром Милутиновићем говорио је протођакон др Љубомир Ранковић, који важи за најбољег познаваоца владичиног живота и дела.

- Владика Николај је највећи чудотворац наше епохе. Њагова богата духовна заоставштина, писана дела и живо предање у народу о њему, на стотине и стотине хиљада Срба привео је Христу. Он је, како је истакао протођакон Ранковић, најомиљенији српски светитељ нашег времена.

Скоро да нема ни једне српске куће која нема његову једну књигу, ако не књигу, оно бар плочицу на којој је владичин благослов: Боже, благослови оног ко улази у овај дом, заштити и сачувај оног који излази из њега и дај мир оном ко у њему остаје!

Ранковић је на крају честитао народу велики подвиг градње храма, истичући да ће он бити нова црква Ружица, велико светилиште, украс српске престонице, а у будућности за нека далека покољења имаће значај као данас Жича, Студеница, Манасија...

Отац Александар говорио је о почетку градње свједочећи о бројним чудима која су физички била видљива свима, и сви су осјећали велику помоћ светитеља на сваком кораку.

Завршетак храма и освећење планирано је за идућу, 2020. годину.

(В.М/БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

правда

03.11.2019 16:16

Слава и милост од господа светом владики николају велимировицу и градитељима светог храма некаим господ позлати руке свим градитељима светог храма

ОДГОВОРИТЕ