Повећане вирусне инфекције у Републици Српској

На подручју Семберије повећан је број грађана који имају симптоме прехладе, међутим у вртићима и школама за сада није примјећен већи број изостанака дјеце.

Република Српска 02.11.2019 | 13:37
Повећане вирусне инфекције у Републици Српској
У првој половини октобра, домови здравља у Српској пријавили су Институту за јавно здравство РС 3.180 пацијената с акутним респираторним инфекцијама, док је обољења сличних грипу регистровано 438.

Хоспитализовано је 9 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције, и то 6 у Општој болници у Добоју и 3 у Бијељини.

У појединим школама око 5 одсто ђака не долази на наставу, углавном због вирозе респираторног система, коју прати запушеност и цурење из носа и суви кашаљ.

Љекари упозоравају да се вирусна обољења не лијече антибиотицима. Савјетују избјегавање боравка у великим групама, препоручују редовно провјетравање просторија, повећану хигијену и чешћи боравак на чистом ваздуху.

Др Младен Грујичић, специјалиста епидемиолог у бијељинском Дому здравља, упозорава да затворене просторије погодују развоју вируса.

– Респираторне инфекције се преносе на растојању од метар, метар и по, те треба избјегавати просторије у којима неко кашље, кише, цури му нос… То је теже у школама, вртићима и тамо гдје су контакти неизбјежни, па се чешће јављају у тим узрастима. Неопходне су и појачане хигијенске мјере – каже Грујичић.
Помоћ љекара потребно је потражити када температура траје три до пет дана и у случајевима отежаног дисања или ларингитиса.

У новембру почиње и вакцинација против грипа за коју се посљедњих година одлучује све већи број грађана.

За одређене категорије становништва вакцине су бесплатне, а за оне који плаћају вакцинација кошта 20 КМ. Вакцинисање се препоручује осјетљивим категоријама, особама старијим од 65 година живота, хроничним болесницима, дјеци млађој од 5 година, посебно оној која имају бронхијалну астму и сличне пулмолошке сметње, женама које планирају трудноћу, као и особама које бораве у колективима.

У Бијељини се сваке године у просјеку вакцинише око 2.000 становника.

Вакцинација против грипа се спроводи посљедње 3 деценије, а број пацијената који се одлучују на овај вид заштите повећава се из године у годину.

Уз јесен су стигле и вирозе. Респираторним инфекцијама подложна су дјеца, али и особе са ослабљеним имунитетом. Љекари савјетују што више времена на свјежем ваздуху, конзумацију воћа и поврћа и узимање Ц витамина.

– Доста течности, воће и поврће, па таблете Ц витамина, калцијума, магнезијума… Све то користим. Боље него да послије дајем те паре на лијекове. А вријеме није као некада – каже Бијељинка Мирјана Васић.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар