НС РС срушила тржиште капитала повлађујући ЕРС

Измјенама Закона о привредним друштвима Народна скупштина Републике Српске је обесправила мале акционаре а њихове удјеле у свим друштвима обезвриједила, генерална је оцјена економиста за Цапитал.

Република Српска 02.11.2019 | 09:16
НС РС срушила тржиште капитала повлађујући ЕРС
Подсјећамо, Илија Таминџија, посланик СНСД-а је успио да прогура законско рјешење које одузима право акционарима да траже исплату за своје акције уколико нису сагласни са одлукама Скупштине акционара, односно већинског власника у случају када друштво своје пословање усклађује са међународним уговорима и обавезама.

Тако је "Електропривреди РС" која је у процесу реорганизације и усклађивања пословања са обавезама из Трећег енергетског пакета ЕУ уштедио стотине милиона марака јер несагласни акционари неће имати право на откуп својих акција ако се друштво позове да одлуке доноси у складу са тим обавезама.

Само десет одсто акција малих акционара у ЕРС вриједи око 350 милиона марака што показује колика уштеда им је направљена новим законом.

Марко Ђого, професор на Економском факултету у Источном Сарајеву каже како се на овај начин акционарска друштва претварају у друштва са ограниченом одговорношћу.

"Ово је поништавање сврхе приватизације јавних предузећа која је била парцијално извршена кроз њихову правну форму јер се сада држава једина пита о будућности тих предузећа", оцјењује Ђого.

Њега брине и то што несагласни акционар по новом закону више не може оспоравати одлуку због које је поднио захтјев за откуп док је раније на то имао право под условом да је одлука заснована на превари и ако је противна закону.

"Да сам на мјесту малих акционара у енергетском сектору, пред Уставним судом би покренуо оцјену уставности овог закона и прилично сам увјерен да би пао јер је повријеђен читав низ одредби", каже Ђого.

Он је увјерен како ће се негативне посљедице осјетити и на берзи.

"Не видим смисао зашто би ико у будућности посједовао акције ако Народна скупштина РС једним потезом може да вам ускрати права на њих", закључио је Ђого.

Са њим се сложио и Борис Мајсторовић, директор брокерске куће "Еуроброкер" који каже како се новим законом инвеститорима шаље веома лоша порука.

"Мислим да ће ове промјене јако лоше утицати на тржиште капитала које је ионако у лошем стању", казао је он.

Иначе, од овог рјешења би могла да профитирају и друга предузећа у већинском власништву државе попут Жељезница РС које су у процесу реструктурирања а уз новчану подршку Свјетске банке.

Подсјећамо, како нам је Таминџија признао његов повод за измјене закона били су проблеми које је ХЕТ имао са несагласним акционарима када је донесена одлука о градњи хидроелектране "Дабар".

"Дошло је до тога да се појавила шума жалби од стране малих акционара. Ишли смо да заштитимо државу и предузеће које покреће те одлуке од стране људи који би могли да блокирају процес и значајно се наплате од стране предузећа", казао је раније Таминџија за ЦАПИТАЛ.

Ове законске измјене су прошле "испод радара" иначе веома бучној опозицији у парламенту Српске.

За усвајање измјена гласало је 58 посланика међу којима су, занимљиво и они из ПДП-а. Уздржаних није било а против су били само посланици СДС-а, тачније њих 11.

Из ПДП-а нису хтјели да коментаришу своју одлуку као ни могуће репекусије овог закона на тржиште капитала. 

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сако

02.11.2019 08:55

Док га је ова индивидуа предлозила онда знамо какав је то закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

02.11.2019 10:01

Овде владају лицни закони.

Name

Ре

03.11.2019 07:53

Па сто сте подрзали хахахаха ако неваља

Name

Схала

02.11.2019 09:21

Имате акционаре испод 1% имате ове са 2-3% и имате 5-6%. Угл кад су радили неке ствари сви ови су сутали - сад кад су кренули по њима - фрка. Због интереса 1 цовјека мјењају закон. Ма браво - сутра кад не будете посланици и кад вам буду ти исти закони радили о глави, мозда се и замислите. Овако испуњавајте захтјеве тзв "елите" РС. Залосно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали акционар

02.11.2019 09:30

Јос једна у низу пљацки градјана,ал тако је то кад имас власт која ради у интересу повластене мањине насупрот интересу градјана.Овим путем се захваљујем и ПДП-у на овом самару,цисто да ме разбуде и поново подсјете ко су и ста су,скоро сам заборавио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милко

02.11.2019 09:36

Ови лопови из власти су рјесили да унисте ЕП. Циљ им је да затворе ТЕ Угљевик и Гацко,да 4000 људи оставе без посла. Гробари су то РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.11.2019 07:56

Знаци само једанест против хало ста трабуњас није само власт гласала за

Name

Мирослав

02.11.2019 10:12

Само молим свевишњег да рата небуде, да ови паметњаковићи не би уживали у отетим парама и да не побјегну из земље и да се ово све не заборави и да неко дочека да одговарају за уништење РС и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИXИ

02.11.2019 11:06

Овај закон је и прије кршио Устав и основна право на сигурност својине грађанина. Као да није било довољно што су утврдили отимачину акција принудним откупом, застару права од 3 године мањинском акционару на исплату тог новца од отетих акција и као и права на исплату дивиденде акционару. Сад и ово. Каже господин штитимо државу од малих акционара. Па и држава ке акционар Преф, акцијски фонд итд.И то у већини случајева мањински акционар. Нпр. Преф којег хвали и позиција и опозиција само зато што није продао акције Телекома и остао мали акционар од дивиденде добије ових 3 мил. Код утврђивања цијене акција несагласног акционара цијена је сад промјењена. Страшно је да нико није поставио питање колико је новца од принудно проданих акција грађана отишло у буџет РС. Закон је пљачкашки! Надам се да ће се медији почети бавити мало овим темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

02.11.2019 13:23

Нису битни акционари битно је приватизовати електропривреду коју је јако теско унистити ови це је продати 2020те да би могли да финанс кампању. Лоповска посла у лоповској дрзави

ОДГОВОРИТЕ