Шансе да се распишу избори у Мостару равне нули

Иако су декларативно сви за то да се спроведе пресуда Европског суда за људска права када је ријеч о изборима у Мостару, готово је сигурно да од тога неће бити ништа и да политичари у БиХ неће успјети измијенити Изборни закон БиХ.

Босна и Херцеговина 02.11.2019 | 08:45
Шансе да се распишу избори у Мостару равне нули
Проблем би могао настати јер ХДЗ БиХ питање избора у Мостару не посматра одвојено од рјешавања питања представљања у оквиру Предсједништва БиХ и Дома народа Федерације БиХ. Из ове странке су у петак поздравили заједничку изјаву ЕУ, Амбасаде САД, ОХР-а и ОЕСЦ-а, који су позвали парламент БиХ да спроведе пресуду Европског суда за људска права независно од других питања, али истовремено нагласили да су те измјене Изборног закона за локалне изборе у Мостару дио ширег договора.

"Спровођења измјена и допуна омогућиће функционалну власт, успоставу легитимног представљања на свим нивоима власти и уклањање дискриминаторских законских одредница које нарушавају самосталну изборну вољу конститутивних народа", саопштили су из ХДЗ-а.

Из саопштења ХДЗ-а се у суштини може закључити да они неће пристати на парцијална рјешења, већ да ће инсистирати да се измјенама Изборног закона регулише избор чланова Предсједништва БиХ, али и имплементира ранија одлука Уставног суда БиХ о избору изасланика у Дом народа Федерације БиХ као и она која се односи на изборе у граду Мостару.

"Нисам оптимиста, али волио бих да ме демантују. Цијела БиХ тоне у 'мостаризацију' у цјелини гдје град Мостар неће бити изузетак. Питање Изборног закона може се ријешити само ако постоји воља ХДЗ-а и СДА. Што се СНСД-а тиче, подржаће сваки договор који подразумијева заступљеност минимално четири представника конститутивних народа", рекао је за "Независне" Лазар Продановић, делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ и члан раније Интерресорне радне групе за измјену Изборног закона.

Он такође наглашава да питање избора у Мостару треба одвојити и радити на измјени Изборног закона ван било чега другога, како би се осигурало да у 2020. години буду одржани избори у Мостару.

Иначе, Европски суд за људска права је БиХ, тачније парламенту БиХ дао рок од шест мјесеци да измијени Изборни закон БиХ и омогући одржавање избора у Мостару, истовремено остављајући простор да Уставни суд БиХ у случају да се не постигне договор донесе правила која ће омогућити одржавање избора у граду на Наретви.

У саопштењу за јавност из ХДЗ-а наведено је и то да Парламентарна скупштина БиХ кроз своје надлежности треба да спроведе измјену Изборног закона БиХ како Уставни суд БиХ не би преузео законодавну улогу.

За разлику од ХДЗ-а и СНСД-а, који сматрају да се треба радити на Изборном закону БиХ, у СДА кажу да је пресуду Европског суда за људска права могуће ријешити усвајањем федералног закона о граду Мостару којим би се у складу са Уставом Федерације Мостар уредио као административно градско пдоручје с више јединица локалне самоуправе уз обавезну ротацију на челним функцијама у граду.

Стручњаци с којима смо разговарали кажу да искуство каже да ће врло тешко доћи до договора јер се о измјени Изборног закона БиХ интензивно прича дуже од десет година те да ништа није помјерено с мртве тачке.

Такође наглашавају да избора у Мостару нема већ 12 година и да су сви покушаји договора о томе у посљедњим годинама пропали.

"Због неодговорности домаћих политичара могуће је да и ова пресуда Европског суда за људска права доживи судбину осталих пресуда које нису спроведене од 'Сејдић и Финци' преко 'Зорнића' итд.", рекао је Вехид Шехић, аналитичар и некадашњи предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Он каже да Уставни суд БиХ у овом случају може донијети правила, али да је и то питање да ли ће или неће реаговати на тај начин.

Подсјећања ради, по тужби Ирме Баралије из Мостара, Европски суд за људска права закључио је да парламент БиХ није спровео пресуду Уставног суда БиХ која се односи на изборе за град Мостар, те наредио парламенту БиХ да то уради у року од шест мјесеци.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бл комуниста

02.11.2019 07:51

Питање код Тарика за Милион, од које године је исти градоначелник и МО, дали је то технички мандат као у СМ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

можда 1-ци

02.11.2019 08:03

Сви заборављамо назначити битну чињеницу, град Мостар је дејтонска категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

02.11.2019 08:09

Залосно је да 100 000 оних који гласају за ХДЗ могу блокирати три и по милиона људи у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.11.2019 08:20

Немојте клосаре називати политицарима знате ли ви уопсте ста је политицар.

ОДГОВОРИТЕ