Како изгледа хамбургер стар 10 година?!

Када је Мекдоналдс затворио све ресторане на Исланду 2009. године, један мушкарац је одлучио да купи последњи хамбургер и помфрит.

Занимљивости 02.11.2019 | 11:00
Како изгледа хамбургер стар 10 година?!
„Чуо сам да се храна из Мека никада не распада, па сам желео да видим да ли је то тачно“, рекао је Хјортур Смарасон за агенцију АФП.

Ове недеље навршава се десет година од када је наизглед неуништив оброк купљен и да – изгледа као да је купљен јуче. Радознали посматрачи могу уживо на интернету да виде бургер и помфрит који се тренутно налазе у стакленој витрини у хостелу на југу Исланда.

„Маторац је и даље овде и осећа се прилично добро. Заправо изгледа и даље врло добро“, ракао је власник хостела Сиги Сигурдур за ББЦ.

„Забавно је, наравно, али вас тера да помислите шта једете. Нема буђи, само папир којим је обмотан изгледа старо.“



У хостелу тврде да људи из свих крајева света долазе у посету, а сајт за пренос посети и до 400.000 људи дневно. Током кратког живота, овај бургер и помфрит имали су неколико домова.

У првој фази Смарасоновог истраживања о томе колико брзо ће храна пропасти, држао их је у пластичној кеси у гаражи. Када је након три године приметио мале промене у саставу, поклонио је оброк Националном музеју Исланда. Кустос музеја на крају је одлучио да, пошто немају опрему за чување хране, оброк врате власнику.

„Мислим да је погрешио, пошто овај хамбургер чува сам себе“, прокоментарисао је Смарасон.

Након боравка у различитим хостелима у Рејкјавику, оброк је премештен на садашњу локацију. Слике објављене на друштвеним мрежама покренуле су дискусију о другој храни која одолева зубу времена.

Бургер је мењао локације, а сада је у једном хостелу на југу Исланда.



Познато је да је Карен Ханрахан купила хамбургер 1996. године, а 14 година касније тврдила је да не изгледа другачије него на дан кад га је купила.

Фотографкиња из Њујорка купила је 2010. хепи мил и фотографисала га свакодневно шест месеци. Тврдила је да није трулио, да није мирисао лоше, да се није уцрвљао, односно да не показује никакве знаке старења.

Видео на Јутјубу који упоређује распадање хамбургера и помфрита из различитих ресторана током два месеца има скоро осам милиона прегледа.

Мекдоналдс је 2013. саопштио „у правом окружењу, наши бургери, као и већина друге хране, може да се разгради“, али да је мало вероватно да ће без влаге у околини „развити буђ и бактерије или да ће се распадати“.

Виши предавач науке о храни на Универзитету Исланда, Бјорн Адалбјорнсон, потврдио је ово објашњење, рекавши за АФП да ће се без влаге „храна једноставно осушити“.

Извор:ББЦНеwс Фото:АФП

Коментари / 0

Оставите коментар