Именовање мандатара-са АНП или без њега?

Уколико Срби и Република Српска не желе у НАТО, неће се ићи у НАТО, изјавио је челник СДА, Бакир Изетбеговић за РТРС. Његов иступ је изазвао бројне реакције.

Босна и Херцеговина 01.11.2019 | 18:33
Именовање мандатара-са АНП или без њега?
Милорад Додик поручује да АНП-а неће бити, али је позвао лидере да се састану већ овог викенда. Жељко Комшић истиче да нико нема право да говори у име цијелог народа, док СДС оптужује да су Додик и Изетбеговић, заправо, у љубави.

АНП се мора послати, јер је то законска обавеза, остаје при свом ставу челник СДА. Изетбеговић, међутим, за РТРС каже да више нема наметања.

"У овој земљи више нико никад наметати неће. Када су Срби у питању и Република Српска, ако неће у НАТО, неће се ићи у НАТО. Ево, то вам ја кажем у камеру овдје. (Значи, нема слања АНП-а?)Нема чланства у НАТО-у. Слања АНП-а мора бити, јер је то проведба ранијих одлука и стратегија. Ми не можемо одустати од владавине закона", казао је Изетбеговић.

Наравно да неће бити слања АНП-а, одговара Милорад Додик. Не одустаје од Посебне сједнице Народне скупштине, на којој ће се расправљати о статусу Републике Српске. Ипак, позива челнике СДА и ХДЗ-а да овог викенда договоре формирање Вијећа министара и то у року од 10 дана.

"Да се састанемо у току викенда. И да промијенимо само један члан оног Споразума који се односи на рок спровођења. Само промијенимо ријеч 30, и ставимо десет дана. И да то проведемо ако хоће. Ако неће, његов проблем. Нигдје није поменут Акциони план, а договорено је формирање Савјета министара. Ајмо завршити. Ево 10 дана ако хоће, ако неће, онда послије тих 10 дана и послије сједнице НСРС, ако се тај рок не испоштује, не мора ме више ни звати", казао је Додик.

 Најновију изјаву Бакира Изетбеговића коментарисао је и Жељко Комшић.

"Једини који не желе у НАТО јесу дијелови, само дијелови, политичких елита. Велика већина људи, без обзира ко су, заправо жели у НАТО! И на крају крајева, у БиХ не постоји нико ко је овлаштен да говори у име цијелих народа. Ни по Уставу БиХ, нити по свом изборном резултату, поготово. Сви ти који мисле да могу говорити у име народа никада не прелазе просту већину гласача из само једног народа", сматра Комшић.

Из СДС-а оптужују да су Додик и Изетбеговић у дослуху.

"Мало се свађају, а онда Бакир Додику изабере четири делегата у Дом народа, па се опет свађају, па онда Додик ипак Братићу чува позицију потпредсједника НСРС. Онда се опет мало свађају па Додик пријети хитном сједницом НСРС коју заборави Бакиру за љубав, па се онда опет свађају, а тајно договарају АНП и куну се на вјечну оданост. Изгледа да обојица мисле да су сви поред очију слијепи", казала је Александра Пандуревић, СДС.

На почетку мандата овог сазива Предсједништва чинило се да неће бити потешкоћа у именовању мандатара. Није било негодовања ни око приједлога да то буде Зоран Тегелтија.

Међутим, напрасно се као услов за његово именовање појавило слање Годишњег националног програма. Пошто је СНСД против тога, услиједио је бојкот рата Парламента. Нови покушај сазивања Колегија иницирао је Денис Звиздић. Крајем септембра, закључено је да ће на Колегиј бити позвани чланови Предсједништва, али до тога никада није дошло. Ни у дневном реду Колегија, заказаног за уторак, није најављен њихов долазак.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ало

01.11.2019 17:50

Престаните више да лажете народ да је СДА изабрао 4 делегата СНСД. Народ РС је изабрао и вама и њима прије годину и више (сад како изабрао, покрао, купио или шта ти ја знам) али то је озваничено и званично саопштио ЦИК. Према томе борите се ви да останете ту гдје јесте али без да лажете нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.11.2019 19:27

Ало делегати Дома народа у Скупстини Републике Српске. СНСД је својом вецином мога да изабер 3 делегата, цетвртог су добили гласовима босњака а не на изборима. Постено имају вецину и нека формјрају власт.

Name

Дарк Фате

02.11.2019 07:02

Подрска Додику у борби за неулазак у НАТО!

Name

Милан

01.11.2019 18:50

Они сарађују боље него браћа, жалосно што глупи додикови гласачи то не виде. Све за личну корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупка Вецег

01.11.2019 22:07

мајка не роди,и хроницног петљанца...бозе,вјерује ли он сам себи...блесо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

01.11.2019 22:29

Богме ја не знам никог ко би подржао улазак у НАТО. Очигледно се ја и Комшић не крећемо по истим градовима и срећемо различите људе :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко 2

02.11.2019 03:21

Мирко мислим да ниси управу. Ја знам пуно срба из РС који су за НАТО,а цињеница је да сви срби иду да раде на запад а не Русију,сто је доказ да зеле НАТО само сто то нико у РС несмије јавно да казе јер је велика репресија од ДОДИКОВЕ власти и то није никаква тајна.

Name

дзоо

02.11.2019 05:04

Мико оцигледно ти нигде не ходис нит разговарас.Нас СРБЕ запамти само Нато и ЕУ мозе спасити овакво цемо биолоски убрзо нестати!!!

Name

Ре дзоо

02.11.2019 09:10

Немој само да нас они спасавају, па макар нестали. Немој ако Бога знас.

Name

Миле реце

02.11.2019 11:17

Зивот дам, фотељу не дам

ОДГОВОРИТЕ