Споран правилник о финансирању основних школа?

Правилник којим се у Републици Српској уређује финансирање основних школа, а индиректно утиче и на висину плата запослених, могао би поново завршити пред Уставним судом РС.

Република Српска 31.10.2019 | 17:10
Споран правилник о финансирању основних школа?
У Синдикату образовања, науке и културе РС потврђују да њихови правници разматрају могућност да се нови Правилник о нормама и стандардима за финансирање основних школа, који је на снагу ступио 18. септембра, упути на оцјену уставности.

Овај правилник је, наиме, предвидио да се и секретарима и рачуновођама у свим школама са мање од 16 одјељења умањује проценат радног времена за пет одсто за свако одјељење мање од овог броја, а максимално може бити смањено на пола радног времена. То је највише погодило ове стручне сараднике у рубним школама, којима су већ исплаћене умањене плате.

У синдикату због тога траже да се што прије о овоме разговара с министарком просвјете Наталијом Тривић, вјерујући да овакво смањење није у складу са настојањима да се у РС повећају плате просвјетарима.

– Незадовољство на терену је огромно, јер смањено радно вријеме значи и мање плате за ове људе. А они редом истичу да им није смањен обим посла и да је то неправедно. Због свега тога шаљемо допис министарству. Истовремено, правници разматрају да ли треба правилник послати на Уставни суд – каже предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.

У Министарству просвјете и културе, међутим, поручују да нема неправде у новим правилима, јер она само значе да сада за секретаре и рачуновође важе иста правила која се дуго примјењују за остале запослене у мањим школама.

– Годинама су се стручним сарадницима, педагозима, психолозима, социјалним радницима итд. умањивали проценти радних норми у односу на број одјељења и нико није оспоравао такав начин обрачуна норми, с обзиром на то да су сва радна мјеста у школи условљена бројем одјељења. Правилником о финансирању основних школа из 2009. био је предвиђен овакав начин обрачуна за сва радна мјеста у школи, али је он био оспорен у дијелу који се односи на секретаре и рачуновође, јер за то није било упоришта у тада важећем Закону о основном образовању и  васпитању, тј. није било наведено да ће се проценат радних норми за та радна мјеста уређивати било каквим другим законским актом.

То је био разлог што је та одредба брисана у Правилнику о финансирању основних школа из 2014. – наводе у Министарству.

Када је прије двије године донесен нови закон, дефинисано је и да ће се број извршилаца секретара и рачуновођа одредити правилником којим се прописују нормативи и стандарди за финансирање основних школа.

– Тиме је стечен законски основ за одређивање процената радних норми за сва радна мјеста у школи у складу са бројем одјељења у школи. То значи да се смањењем норме посљедично смањује и број радних сати које је потребно да запослени проведе у школи – истичу у Министарству.

Ранији поступак

Уставни суд РС је у 2014. утврдио да члан 18 тада важећег Правилника о финансирању основних школа из 2009. године, који се односио и на умањење права на радно мјесто секретар школе по коефицијенту 0,05 за свако одјељење мање од 16, али не више од 0,5 радног мјеста, није био у сагласности са Уставом РС, Законом о основном образовању и васпитању, те Законом о платама запослених у области просвјете и културе.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Оља

31.10.2019 16:12

Какав је образовни кадар не би им требало ни плату давати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

31.10.2019 17:46

Оља, друштво које не воли просвјету не може напредовати ни у чему.

Name

Милун

31.10.2019 20:40

Свака држава која је посрнула уништава школство које је најпрече у једном систему, тако ради и ова.

Name

ЧУДО НЕВИЂЕНО

31.10.2019 17:05

У школама које имају мањи број одјељења плата је умањена свим запосленим, види чуда, директорима једино није. Још када се узме у разматрање ко су директори и како се бирају долазимо до закључка да нормативи нису према раду и радном доприносу него да се плаћа подобност и страначка припадност.

ОДГОВОРИТЕ