Све десетке у индексу, али нема посао у БиХ

Амна Мухамедовић, прва је особа која је дипломирала на Правном факултету у Сарајеву са просјеком 10, а овога јутра је за "Нови дан" говорила како је постигла такав просјек, те о својим плановима за будућност.

Босна и Херцеговина 31.10.2019 | 10:44
Све десетке у индексу, али нема посао у БиХ
Амна је за Н1 казала како намјере да има све десетке на факултету није било на почетку, те да је то дошло спонтано са првих 20-ак а десетки, након чега се и развила таква намјера да има све десетке. Казала је како је особа која више цијени знање него оцјену, преноси Н1.

– Већина колега није ни знала да имам све десетке, тек су ми на апсолвентској вечери прилазили и говорили да ми честитају те да нису то знали, тако да није било антагонизама током студија. Увијек су групације у школама и на факултетима, али већина колега није ме посматрала као штребера – рекла је Амна.

Питали смо је и како су изгледали студентски дани те у чему је кључ њеног успјеха.

– Кључ мога успјеха је генерално што никада нисам дошла у ситуацију да кажем узећу књигу, учићу и нећу десет дана изаћи напоље. Увијек сам имала тај неки баланс и можда једну ствар јесам умањила, али је нисам изоставила. Породица ми је на првом мјесту а факултет на другом. Изузетно сам социјална особа, тренирала сам одбојку 11 година, а у свему томе како сам одрасла, родила се жеља за путовањима која ми нису представљала обавезу. То су биле ствари које су ме позитивно испуњавале и користиле као активни одмор да бих се припремила за озбиљно учење – навела је.

Такође, Амна истиче како сматра да је потребна љубав за све што се ради, те из тог разлога ништа онда не представља обавезу. Потцртава како је потребно заиста пуно рада, и да мисли да је највише угрозила своје здравље, јер је у просјеку спавала четири сата. 

О принципу учења наглашава како је организација пола посла.

– На почетку семестра добијемо распоред испита и посложим их тако да имам времена за сваки да спремим, односно да спремам први који је на списку. Нисам од оних студената који саставе три дана да нису учили, важан је континуитет. Важна је и пауза. Трчала сам на Вилсоновом, користила сам и друштвене мреже на свим тим паузама, и нисам никад учила 3 сата. Ред, рад, дисциплина, континуитет и посложити то све на вријеме – наводи за Н1.

Питали смо је и гдје се види у будућности, а она  је рекла:

– Моје лично виђење мене је у Босни и Херцеговини као адвоката и чланице академске заједнице. Али, што се тиче питања тренда одласка младих, ја сам била оптимистична када сам дипломирала у јуну, а сада је крај октобра и мој оптимизам лагано пада из разлога јер је вијест о моме студију одјекнула у јавности а ја нисам ни једну озбиљну понуду за посао добила. Такође, навешћу да сам боравила у Штугарту гдје сам за једну ноћ добила девет визит-карти гдје су ми рекли да им се јавим и да ми је посао загарантован; и то у Њемачкој, Шведској и Швајцарској, у а БиХ нисам добила ниједну. Уствари, добила сам једну, али плата која ми је била понуђена је најнижа.

Амна и поред тога каже како се узда у себе, те да је адвокатура приватна и да зависи од њених способности, али и да никад није гајила емоције ка обављању функција у власти. Имала је и поруку властима у БиХ те истакла да треба да више мотивишу младе.

За крај смо је упитали да ли ће прихватити неку од понуда коју је добила у Штутгарту,а она нам је поновила како јој је породица на првом мјесту, те да ће остати овдје, али и да путује у Њемачку на усавршавање и да не зна ста ће се тада десити, с обзиром да се тамо цијени труд и ангажман, како је нагласила.

(Н1)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Са стране

31.10.2019 09:48

Млада, образована, паметна, лепа и скромна девојка. Свака част, Амна! Само немој у политику, не продаји се. Посла ће бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

31.10.2019 10:30

ТРК У БИБЛИОТЕКУ ПО ЦЛАНСКУ КЊИЗИЦУ

Name

Бјези вани

31.10.2019 09:52

Бјези вани дијете овде вазе само купљене дипломе. Идиоти овде владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

31.10.2019 09:53

Што пре побјегнеш у Њемачку бићw ти боље. У БиХ те нико неће цијенити ни жељети, је се сви боје оних који су паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.10.2019 09:55

Гледао сам ову девојку капа до пода. Посто сам скоро сваки седмице два пута у Сарајеву цуо сам да јој је цаца адвокат и није хтео нити да се компримитује и удје у политику и ради таквих ствари кцерка це имати проблеме око стазирања. Прица се исто да је то стара беговска фамелија и да це лако наци посао и стазирање за кцерку. У сваком слуцају нека је Бог види а ови наси политицари неморају !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

31.10.2019 10:00

Прво свака цаст за о у дјевојку, а друго она нема мјеста у овој дрзави јер је паметна дјевојка, а из простог разлога зато сто овим мафијаским странкама неодговарају паметни вец искљуциво подобни са дипломама приватних факултета! Бјези дјевојко сто даље од ове пропасти мој ти је лицни савјет!!! Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

31.10.2019 10:02

Свака цаст ,то је то сто треба свакој здравој дрзави ,не подобни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

31.10.2019 10:18

Амина, није.послусна и подобна јер нема странацку књизицу, а уз то није купила диплому. Такве у овом накарадном друству не цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаза

31.10.2019 10:20

Ова мала се невидјено саморекламира на свим могуцим порталима...ја немам факултет али програмирам, зарадјујем паре и никоме се не залим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

31.10.2019 11:00

Е мој Лазо ти имас птицији мозак. То је вест коју свако зели цути!

Name

каааа

31.10.2019 10:27

Бјежи сине одавде.... Ти такав капацитет а сутра ће ти шеф бити неки неписмени бравар са дипломом из Широког...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

31.10.2019 11:18

Браво за коментар,бјези сине сто пре одавде са својом правом дипломом бицес срецна и цјењена вани а не да ти неко са купљеном дипломом наредјуј јер овде зивота нема и моје две церке су отисле и срецне су, сваку срецу ти зелим.

Name

Др

31.10.2019 10:27

Ко казе да је паметна то што има 10ке ништа не значи оцјена није мерило знања. Код нас још влада такво схватање које нема везе с памети. Има 10ке па ста не мора значити да би код мене била добар радник ако седне науци несто напамет. Дајте људи уозбијите се посао има онај ко хоће да ради и ко је упоран неће тебе нико молити да радиш само зато јер имас 10ке

ОДГОВОРИТЕ
Name

еј Др

02.11.2019 18:06

Залосно је да свако данас мозе све и сваста јавно коментарисати.А при том је по природи неки мргуд.

Name

Мјерила

31.10.2019 11:06

Па одавно су десетке постале непозељне. Како да ови са купљеним дипломама додју на ред ако це се запосљавати најбољи студенти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Честитке

31.10.2019 11:07

За вриједну и самосвјесну младу особу! Међутим, факултети који имају праве критерије за пролаз, изискују више од 3 сата учења дневно, а да би се имале "све 10" у индексу. Чињеница је да би њу требали примити обавезно за асистента на овом Фскултету, што је логика. Међутим, познајем случајеве, гдје најбољи из генерације нису ни под разно жељени на свом факултету, да су шиканирани, потцјењивани, одбијени. За ти вријеме запосљавани су непотистички и по вези, разни никакви студенти, који су студурали годинама, са просјеком испод 8,5 који се тражи за мјесто асс. Живимо у друштву гдје се најбољи одбацују, зато одлазе вани, а широко се прихватају, једва описмењени са куповним факултетима, па и докторатима, што је апсолутни пораз овдашњег друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

31.10.2019 11:24

Па нема запосљавања у институције...да су је запослили ви би на сва уста лајали како је странацки родбински ово оно ,,,,ви сте будале јаде багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

31.10.2019 11:27

Свака цаст само колико треба да оваква особа потплати некога да би добила посао?Док су корупти на власти нема везе који педаљ БиХ нема напредка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

31.10.2019 12:01

Ко зна пренијет књигу у праксу и зивот то је добро немора да знаци да је добра ако је науцила да спарта зито ко коњ пракса и скола иду заједно код нас уце сто им не треба па на крају незнају ниста комплет се мора мијењат сколство ја да се питам кад заврси факултет у стадо оваца да свакој овци казе добар дан годину дана ако коју промаси сваки дан продузит МИ НЕЈМАМО КУЛТУРУ ПОНСАЊА код нас се сколују да не раде а не да се образују

ОДГОВОРИТЕ
Name

спицо

31.10.2019 13:06

Што мање будес размисљала о родитељима,прије цес маћ одавде и прије се снаћ..Нек су ти родитељи зиви и здрави,а ти гледај своја посла.После це бити лаксе и теби и њима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

31.10.2019 13:08

Бјези одавде дијете и не обазири се.Не понизавај се,не калкулиси с лоповима.Нема овдје хљеба за 100 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бисер

31.10.2019 13:22

Веци је трик заврсити у Лондону а и не видис Лондон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Токмак

31.10.2019 13:30

Господо, завршио сам основну школу и имао све двојке. У животу сам добро прошао захваљујући знању. Тренутно радим као чувар у једној грађевинској фирми. Са овим масовним одласком младих и образованих из БиХ добио сам амбицију да се озбиљно ангажујем у политици па ако Бог даа да постанем министар грађевинарства и просторног уређења. Даће Бог да ми се жеља оствари јер немам озбиљне конкуренције. Заоравих напоменути да сам основну завршио у цугу. Ехехехеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.10.2019 19:55

Јеси ли сигуран да немас конкуренцију ?

Name

?

01.11.2019 13:28

Драга моја за знање 10 се уци 10х дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

02.11.2019 10:55

Бојим се да теби овце не гину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елементарно

03.09.2022 16:16

Одес на 10 разговора и нико да ти да посао, или си префакликован , или немас искуства или се боји да цес му преузети радно мјесто. Тразим да радим а не сједим. Толико не способни људи ради цак и боље послове од оних којих тразим да је ово брука и срамота. Одес било гдје вани , радис посао који је испод твојих способности али људи те цијене и плацају те дупло боље него овдје и јос пријављен за барем 25% веци износ него овдје за просјецно добро плацен посао.И онда оцекују да буде мање ситног криминала.А са оваквим безобразлуком моземо само добити веци криминал.

ОДГОВОРИТЕ