Хоће ли Додик одустати од Савјета министара?

У тренутку када СДС и ПДП најављују деблокаду Представничког дома БиХ мимо СНСД-а, предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће јавно одустати од од намјере уласка у власт ако потрају условљавања у Сарајеву.

Република Српска 30.10.2019 | 18:57
Хоће ли Додик одустати од Савјета министара?
Да ли ова два процеса имају везе један с другим, односно да ли се назире власт на нивоу БиХ без СНСД-а и још неких партија које већ годину дана безуспјешно покушавају да је формирају? Додик је изнио понуду која гласи: нећу прихватити АНП за НАТО, а ако политички представници у ФБиХ и међународна заједница мисле да треба да истрајавају на том захтјеву, онда нека бирају друге партнере.

Подсјећамо, СДА и ДФ су партије које инсистирају на усвајању АНП-а, као и амбасаде појединих западних земаља.

– Одређене облике сарадње са НАТО-ом већ имамо, то има и Србија, па чак и Русија, и у том облику нам сарадња не представља проблем. Али да урадимо било шта што би личило на АНП за нас је неприхватљиво и ми то нећемо урадити – категоричан је Додик.

Он је додао да остају отворени за разговоре уколико друга страна жели да имплементира изборне резултате, али да људи из СНСД-а губе интерес за учешће у институцијама власти на нивоу БиХ како вријеме пролази.

– Та амбиција наших људи опада у условима када су на свим мјестима на нивоу БиХ извршена именовања у оквиру старе структуре. Учешће само на нивоу Савјета министара би било више икебана и одговорност, а не могућност за реформе – нагласио је Додик.

Члан Главног одбора СДА и посланик у ПС БиХ Алма Чоло, ипак, сматра да у новој власти БиХ има мјеста за СНСД.

– Не могу да процијеним да ли је Додикова изјава искрена или је изречена само у дневнополитичке сврхе. Мислим да се мора наћи неки компромис да се дође до формирања власти и да СНСД као побједник избора у Републици Српској треба да буде дио власти. Мислим да и господин Додик треба да уради све да до формирања власти дође, да покаже добру вољу за компромис – каже Чоло за Српскаинфо.

Ово није први пут да српски члан Предсједништва БиХ пријети радикалним политичким потезима у случају да не буде компромиса у Сарајеву. У марту 2019. је чак најавио повлачење из Предсједништва.

– Немам времена за дангубу. Ако заједно с другим колегама у Предсједништву, најдуже за годину, не успијем да вратим БиХ са садашњег пута самоуништења на прави пут, ја напуштам Предсједништво, враћам се у Бањалуку, па нека све пропадне – изјавио је Додик у интервјуу за „Ал џазиру Балкан“ приликом боравка у Бриселу.

По повратку у Бањалуку такав став је образложио на конференцији за новинаре, рекавши да је његов циљ искључиво БиХ договорена у Дејтону и да он није од оних „који је отишао тамо да заради плату и нешто се слика“. 

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да „мјесецима слушамо Додикове изјаве да он губи интерес за формирање власти, али никако да коначно изгуби интерес“.



– Коначно треба да каже, а не да нас мрцвари. Заједно са Изетбеговићем и Човићем најодговорнији је што смо у блокади више од годину дана. Заробљени смо у њиховим канџама. Ако то није тако, нека јасно каже – од данас више ми нисмо у преговорима и преговори су пропали.

Тог момента се може с правом вршити протисак и на друге политичке партије, па и на нас, да нешто урадимо. До тада ми ћемо учинити све да урадимо што смо најавили, а то је да бар одблокирамо рад Представичког дома – каже Бореновић за Српскаинфо.

Како смо и објавили, до краја седмице група посланика намјерава да колегијуму Представничког дома БиХ преда захтјев за одржавање посебне сједнице тог дома, како би се нашао начин да он коначно почне да ради.

Наводно, таква већина не би била намијењена за формирање новог Савјета министара БиХ, већ за усвајање закона, одлука о инфраструктурним пројектима и буџета БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ипе

30.10.2019 18:10

Свака ти част Шаровицу,додика си изморио,хахаха јес лето около и покусавао да ухвати власт,,,, "Од ови експеримент,мало сам се заморио" Ћ.Огло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

30.10.2019 19:30

Додик би све прихватио и формиро влас на нивоу БиХ али не смије од Руса и Вуцица,пуно је он тога се обавезо.Сад ни тамо ни овамо,а Запад сједи и цека и њима је пуно тога обецо не бих му био у кози.Народ це платит цех кад конобар донесе рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

30.10.2019 21:59

Боже, колико ми се Додик огадио...

Name

ре -ре

31.10.2019 06:08

О каквом је НАТУ дискусија, нема од тога ништа, када су бурлине зарађене код напредног и богатог народа РС милијарде већ у Русији.

Name

Босњак

30.10.2019 19:51

Од АНП не одустајемо ма ко зелио у власт, пут у НАТО прво,онда власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

30.10.2019 20:43

Имате ви вашу Турску у НАТО - у, али се и они држе Руса, а све су даље од запада. Виде људи ко им је искренији пријатељ.

Name

Ре Србин

30.10.2019 22:59

Е "Србине" није битно ко шта и кога има , битно је ко је кад и шта потписао.Код озбиљних играча нема "пуј-пике, не важи".Плаћа се цјена , а боранију као нас "згазе".Ваљда толико имаш у мозгу да ти се да то прихватити

Name

Ре Србин 2

31.10.2019 00:07

Па хајде да и ми тако, уђемо у НАТО па са Русима склопимо сурадњу ко Турска. Ко нам шта може.

Name

Овако

31.10.2019 00:09

Какве везе има Турска са муслиманима у Бих? Никакве. Они имају великог брата амере да им казу ста да раде, а не Турску. Турска висе се дрзи Сандзака у Србији. Па ко је крив сто 1993. није склопљен мир, који је цак и изетбеговиц прихватио, па сутрадан одбацио и тиме на крају рата добио мање у сваком слуцају. Па због Амера, јер су рекли НЕ.

Name

Уранијум

31.10.2019 06:36

Подрска Додику за неулазак у НАТО!

Name

Ре босњак

31.10.2019 07:15

Ти си гори од Додика. Био сам против Додика, али када боље размислим, ко има права да условљава. Како мозе он да донесе АНП а није усао у власт.

Name

Миланко

30.10.2019 20:33

Ма ста хоце тај ХОСТАПЛЕР Додик??? Јел ПОТПИСАО Радмановиц за НАТО закон БиХ- јесте! Јел Спиросије Кривоусти одобрио улазак у НАТО и пискарао понизавајуце молбе за НАХО- јесте!! Јел СНСД изгласао све то ?? ДА- молим лепо!! Ај сад мрс у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак патриота Републике Српске

31.10.2019 04:19

Подрска господину Додику !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

31.10.2019 07:57

МД неце у НАТО али ће добит радиоактивно складиште. За узврат Цовиц подржава МД у свему .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

31.10.2019 11:03

Не одустаје Додик тако олако од савјета министара,он ужива у аферама и блокадама у сваком смислу. Умислио да је фаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асоцијација

31.10.2019 21:05

Све ово подсјећа на ону стару пословицу о Мухамеду и бријегу. Ако он не одустане од СМ, СМ ће одустати од њега. Много их је који га не желе у СМ. Чак и они који му дарове носе. Крајње је вријеме да се заустави, овако или онако, да га се избаци са главних колосијека, на неки слијепи који не води никуда. Да штету више не производи.

ОДГОВОРИТЕ