Збрка у школама због захтјева Министарства

Међу запосленима у основним и средњим школама у Републици Српској у посљедња два дана настала је права пометња због дописа Министарства просвјете и културе у којем се тражи да хитно и у врло кратком року дају сагласност да се лични подаци радника пошаљу Друштву за управљање Европским добровољним пензијским фондом, ради приступања овом фонду, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 30.10.2019 | 12:27
Збрка у школама због захтјева Министарства
Многи од њих, очигледно, нису имали ни основне информације о томе да је Влада РС још у јулу донијела одлуку о организовању пензијског плана Владе РС, по којој ће ускоро за све запослене који примају плату из буџета мјесечно уплаћивати 20 КМ за добровољно пензијског осигурање.

С обзиром на то, бројни радници су помислили да ће се овај износ одвајати од њихове плате, због чега су хитно кренули да траже информације, како од управа школа, тако и од својих синдикалних представника.

Проблем је додатно усложило то што је у допису министарства наведено да се сагласности морају хитно доставити, те је за то првобитно остављен рок од једва два дана.

– Потребну сагласност за запослене све основне и средње школе дужне су доставити Министарству најкасније до сриједе 30. октобра – наводи се у допису Министарства који је школама упућен 28. октобра.

Након што је настала ова пометња, сазнајемо, рок за достављање сагласности је ипак продужен, јер су и школе ставиле до знања да им треба више времена да посао обаве, али и да информишу раднике о томе шта одлука Владе конкретно доноси.

У Друштву за управљање Европским добровољним пензијским фондом истичу да и сами данас зову све школе редом, да би ми објаснили да су им лични подаци потребни да би уплате Владе, које ће почети од јануарске плате, а на које право имају сви стално запослени радници, могли да раскњиже на личне рачуне радника, који ће на основу тога имати право на личну пензију.

– С обзиром на то да ће те уплате почети од јануарске плате и да би то требало да се односи на 37.000 људи, тражили смо податке да би све могло да се припреми на вријеме, али ништа није толико хитно. Од више министарстава смо већ добили податке, вјероватно јер ту има и мање људи у систему. У просвјети је то вјероватно најкомпликованије да се уради. У сваком случају, радници треба да знају да се ништа не узима од њихове плате и да се ништа не мора, односно да је приступање фонду свакако добровољно, али да у складу са одлуком Владе имају право да им Влада уплаћује сваки мјесец тих 20 КМ на њихов лични рачун, за добровољно пензијско осигурање и да нам њихови лични подаци требају због тога. – објашњава за Српскаинфо извршни директор Друштва за прављање ЕПФ Гордана Дробњак. 

С обзиром на то да су многи радници забринути и због обраде њихових личних података, из ЕПФ истичу и да у свом раду строго поштују Закон о заштити личних података.

Пуно позива збуњених или забринутих просвјетара у посљедња два дана стигло је и у Синдикат образовања, науке и културе РС, потврђује предсједник овог синдиката Драган Гњатић. Он истиче, међутим, да је то одлична ствар за раднике, иако је можда требало дати дужи рок да се то све припреми.

– Представници гранских синдиката корисника буџета су 19. јула ове године потписали уговор са Владом по којем се Влада обавезала да ће створити пензијски план за све запослене на неодређено вријеме, кориснике буџета РС. Према одредбама, ЕПФ је обавезан да на индивидуални рачун сваког појединца дозначи тих 20 КМ које ће Влада уплатити. То значи да ниједна једина марка неће бити одузета од плате радника.

Ово је додатних 20 КМ и радници ће бити у плусу за толико, а касније ће имати право и на исплату те личне пензије.  Има ту доста неких недоумица тренутно у смислу како ће то бити урађено, али већ обавјештавамо раднике о могућим техникама. Договор је да у сваку школу и установу дође представник ЕПФ. Радник може свој новац да подигне са навршених 58 година живота или са напуњених 53 године живота и најмање 5 година акумулирања уплата – објашњава Гњатић.

Он подсјећа да је у току и креирање буџета РС, те да и ово ново издвајање Влада треба да притом укалкулише.

Из појединих школа, међутим, кажу да информисање радника о овом питању није добро урађено, те да је улога синдиката у томе била кључна.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Маx

30.10.2019 11:34

Хоце реци да немају све лицне податке од запослених у склопу ЕДУИС-а? Јадно и биједно кацење на огласне табле и условљавање типа одмах данас. Просветари никада висе нису били излозени понизењу него последњих година. Од разноразних инспекција, надзорника, пискарања разних административних послова, притисака родитеља, локалних политицких кабадахија који имају утицаја до директора који су постављени као да су плански бирани да буду они најлосији и као кадар и као људи. Тек сам министар Тривиц је слаг на ту торту. Запамтите, униставањем образовања униставамо темељ. Надам се да није прекасно за реакцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

31.10.2019 07:20

Да су богдом паметни као они у Хрватској и да ступе у штрајк док им не обезбједе адекватне плате, а не овако биједне.Хрватске просветаре подржавају ученици и грађани и сами кажу да су плате биједне, а веће су скоро за дупло од наших просветних радника.

Name

Цисто сумњам.

30.10.2019 11:54

Мора да је , опет , нека муљаза у најави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара

31.10.2019 14:02

Муљажа него шта ! Пребациваце се паре на рачун приватног фонда...никад радник од тога ни марку неце видјети. Уосталом, ко управља тим фондом...Повецајте људима плате па нека уплацују додатна осигурања гдје хоће, а не у фондове у власништву вас или вама блиских.

Name

Глупан

30.10.2019 12:07

Посто сам ја прилицно глуп, волио бих знати да ли је овај "фонд" добровољни или је обавезни ? Ако је добровољни фонд, засто би се било ста везано за несто сто је индивидуално добровољно, радило колективно и обавезно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вебер

30.10.2019 12:14

Ми смо давно окупирани и плате које се дају из буџета заједно са уплатама у ПИО немају никаве везе са животом који се овде живи, то јест са стањем привреде,производње, и развоја. Плате буџетлија зависе само и директно од тога колико ћемо се задужити код ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таман

30.10.2019 18:39

Потписујем. Свака цаст. На коментару.

Name

Вуле

30.10.2019 12:55

Све мање уценика, а посебно у сеоским сколама. Многи наставници уцитељи, професори це губити норму. И сада це им Влада уплацивати 20КМ за пензију. Умјесто да дају бесплатан превоз дјеци из сеоских средина, сацувају сто се јос мозе сацувати.Коме це наставници предавати и коју пензију доцекати?! Ово је царство бесмисла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

30.10.2019 14:04

Пропаст пензијског фонда у најави!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2019 18:00

Он је вец пропао.

Name

Чудно

30.10.2019 20:56

Баш ме чуди да ће само Влада давати 20 марака, а да радник неће морати ништа.

ОДГОВОРИТЕ