Порука власти: Држите језик за зубима, грађани!

Јуче објављени видео уклањања запаљених свијећа и положеног цвијећа на мјесту гдје је пронађено тијело Давида Драгичевића, показује намјеру власти да се Давид трајно избрише из сјећања Бањалучана.

Република Српска 30.10.2019 | 07:15
Порука власти: Држите језик за зубима, грађани!
Јуче објављени видео уклањања запаљених свијећа и положеног цвијећа на мјесту гдје је пронађено тијело Давида Драгичевића, показује намјеру власти да се Давид трајно избрише из сјећања Бањалучана. И ма колико се трудили да објасне како се ради о неадекватној локацији за постављање меморабилија, нико озбиљан не може да повјерује да је власт толико ревносна да малтене у истом дану елиминише, буквално, три свијеће и букет цвијећа. Занемаримо све нехумане аспекте овог чина, па поставимо питање колико се уопште исплати довозити камион "Чистоће" зарад једног букета хризантема?



"Правда за Давида" и протести након смрти Давида Драгичевића, једини су аутентични израз бунта у овој земљи уназад неколико година. Парадоксално, то нису били протести против система, већ протести за то да систем профункционише. Ови протести, ма колико били "вербално жестоки" и "безбједносно ризични", у суштини представљали су борбу за то да сви сегменти у истрази убиства једног младића, од полиције до тужилаштва, почну радити свој посао. Био је то протестни израз, не против Милорада Додика, Жељке Цвијановић или Драгана Лукача, већ поклич очаја и жеље да се ријеши једно убиство. Само то. Година 2018. остаће упамћена по 300 дана протеста, али и по насилном децембарском гушењу истих. Уклањање демонстраната једно је (вјероватно и једино) од Додикових предизборних обећања стопостотно испуњених. Сјетимо се да је Давору Драгичевићу на једном од предизборних скупова у септембру казао да га "тамо (на Тргу Крајине оп. аут.) више неће бити".  

Протести за расвјетљавање случаја убиства Давида Драгичевића заиста су јединствени примјер истрајности и искрености, јединствени у томе што се ради о емотивном догађају који укључује смрт младе особе и родитеље у потрази за истином. Ни 600 дана након првог окупљања у Бањалуци, не зна се ништа о истрази убиства, али се суди мајци због минорних прекршајних пријава. Почетком децембра, судиће се и припадницима "Правде за Давида" јер су такођер учествовали у прекршајним догађајима. Понављамо још једном - помака у истрази убиства нема, али се суди МАЈЦИ и ЉУДИМА који су стајали на Тргу Крајине. Свакодневно се уклањају свијеће и цвијеће са мјеста гдје је пронађен младић са дредовима у коси.

У таквом окружењу, да ли је илузорно очекивати да се испољи било какав вид бунта или протеста? Када и сјећање на мртво дијете смета?



Прошла година била је година протеста против високих цијена горива и усвајања новог закона о акцизама. Епилог - Закон је усвојен, паре се настављају трошити потпуно нетранспарентно, а човјек који је покренуо протесте одселио је одавде. 

Једини град у којем није било протеста против високих цијена горива био је Мостар, град у којем од 2008. године није било локалних избора. Паметном доста.

Два или три митинга на који су позвали представници опозиције у Републици Српској у овој години нису имали жељени ефекат. јер је и сама опозиција поприлично лутала, без фокуса, мијењале су се теме из мјесеца у мјесец, па није ни било аутентичног израза незадовољства.

Да ли је могуће очекивати да се народ у БиХ побуни због било чега? Тренутно се у свијету протестује у Хонг Конгу, Либану, Чилеу, протестовало се у Прагу, протестује се у Барселони, Паризу, Аргентини, Београду. На улицама ових градова, из различитих повода, на улице излазе милиони људи.

На улице градова БиХ више не излази нико. Нико се не буни због најскупље путарине на свијету, нико се не буни што нема власти у БиХ преко годину дана, нико се не буни због тога што не знамо на којим су факултетима дипломирали људи које ми плаћамо, нико се не буни због чињенице да је жена која је снимила кривично дјело и сама кривично гоњена? На неправичну деложацију породице Поповић дошло је свега десетак грађана. Снимци одвођења старе жене из њеног стана узнемириле су јавност. И, наравно, ништа.  

Више је разлога за то што људи не излазе на улице, тврде наши саговорници.

"Први и основни је то што људи излаз из пакла у којем живе виде преко границе, водећи се логиком да је у овој земљи готово немогуће нешто промијенити, па зашто онда ризиковати и покушавати? Други разлог што смо уопште имали веома озбиљан и јак бунт током прошле године је што смо имали један веома емотиван догађај, односно убиство дјетета, а паралелно с тим родитеље који свом снагом покушавају да дођу до истине. На то је ријетко ко остао имун, али је исто тако тешко вјеровати да се те околности могу на сличан начин поновити", рекли су нам у организацији Рестарт Српска, чији чланови су и сами учествовали на неким од споменутих протеста.  

Они даље наводе да се одласком људи смањује критична маса која уопште може изаћи на улицу. 

"Четврти, али не мање битан разлог, јесте што се људима са потпуним правом чини да никоме ко се јавно експонира не могу да вјерују, а поготово не политичарима. Сматрају да ће бити изиграни као сваки пут до сада. У свему томе улогу има и јака репресија коју власт врши над сваким ко изрази другачије мишљење и став од њиховог, тако да је и страх један од значајних фактора", кажу нам из Рестарта.

Новинар из Бањалуке Владимир Шушак свакодневно је пратио окупљања групе "Правда за Давида" али и опозиционе протесте у Бањалуци ове године.



На питање зашто нема аутентичног бунта у овој земљи каже како смо у овом тренутку у ситуацији да нема ко да се буни, да не постоји довољна критична маса људи који постављају питања, који желе да живе боље, којима смета неправда, којима смета нешто што је на штету цјелокупног друштва. 

"Нема ко да дигне глас, а знамо да за сваки бунт и сваку жељу за побуном, треба масовност. Дакле, ту масовност, у овом тренутку, ја не видим. Са друге стране, друга полуга јесте шира друштвена подршка, прије свега ту мислим на медијску подршку. Одговорност за непостојање било каквог бунта је дијелом и на оним медијима који су пристали да буду портпароли политичких елита и да извјештавају по политичком задатку", рекао је Шушак за БУКУ.

Он тврди да су протести "Правде за Давида" и грађана окупљених око тог случаја произвели страх код представника система, из којег је произашла репресија против те групе и сваког ко подржава њихову и борбу родитеља убијеног Давида. 

"То је само производ страха система, који се на тај начин штити од сваког другог вида бунта, тиме што гуши свако дјеловање групе 'Правда за Давида'", додаје Шушак  

На другу страну, када је ријеч о одржаним опозиционим протестима у Бањалуци, наш саговорник истиче да они нису доживјели претјерани одјек у јавности због чињенице да је опозиција у много случајева калкулисала са протестима, није у њих искрено ушла.

"Ишло се са краткорочном намјером и са краткорочним циљевима, који нису довели до неког омасовљавања протеста. Те протесте је опозиција давно требала организовати и омасовити, када је за то било вријеме. Једноставно, данас је све мање људи који би им се придружили. Људи свакодневно одлазе. Оних који би се суочили са неправдом у виду неког протеста је све мање. Опет понављам, људи се плаше репресије система коју су доживјели чланови неформалне групе "Правда за Давида", тако да је то сад много теже него раније, а раније је било много фига у џеповима опозиције који су калкулисали са протестима и са циљевима истих", каже за БУКУ Владимир Шушак.

Социолози тврде - стање је безнадежно.

"Мислим да нема никаве шансе за испољавањем незадовољства кроз озбиљније протесте. Политичке елите су пацификовале већину народа у свим деловима Босне и Херцеговине, а посебно се то односи на Републику Српску, то је потпуна 'фејс ту фејс' пацификација, дакле сваког грађанина, и само повремено неки разлог за бунт који је егзистенцијалног карактера или неке потпуне угрожености, као што је губитак живота или томе слично. Неки социјални бунт за социјалну правду, за боље услове живота, бољи стандард је просто немогућ, јер то представља велику опасност за центре моћи, за политичке структуре. Повремено се то може јавити, али то ће бити угушено, разводњено, проглашено за непријатељски или реметилачки фактор. Просто више не верујем у то", каже за БУКУ бањалучки социолог Иван Шијаковић.

Шијаковић каже да се морамо помирити са ситуацијом која нам је наметнута барем наредних десетак година, а ако Европска унија и даље буде показивала небригу према нама, онда и наредних петнаест година или још више. 

Све док се у потпуности не испразни терен и док се не сведемо на бројку коју УН предвиђа, а то је да ће БиХ имати око милион становника 2050. године, када се сви будемо знали, што би се рекло, у главу. 

(Бука)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Бања Лука

30.10.2019 06:39

Па да бар проговоримо на изборима у октобру сљедеце године......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2019 08:05

Куповина бирача и папака, убачени листићи, неправилни спискови, записници са гласачких мјеста, убацивање података у централни терминал...на сваком кораку су спремни да украду...џаба све,поштено изгубе изборе и опет владају. Можда би тотални бојкот мало продрмао њихове мозгове, али само можда би...

Name

Бојкот

30.10.2019 08:06

Нема избора док се не стекну услови. Услови це се стеци кад градјани не буду егзистенцијално зивотно угрозени и уцјењени од владара . Немогуце је остварити своја права и зивјети у заједници у којој се негирају и пониставају људска права прегласавањем у скупстини акламацијом.Зато бојкот и градјанска непослусност. Неплацати порезе и одбити помагати овој власти је патриотски цин.БОЈКОТ.

Name

Е..

30.10.2019 08:11

Зато нико не коси Бања Луку и змијурине пужу около, пошто се чучи, чека када могу украстии који цвијетак и свијећу што остави народ. Џаба они склањају, краду с тог мјеста, посвета стоји.

Name

ДЕМОНИ

30.10.2019 08:38

ТО КОД НАС СУ ДЕМОНИ НА ВЛАСТИ. ЦУЈ НЕМА КРИТИКЕ. ПА ТО НЕ НЕЗАБИЉЕЗЕНО У ЕВРОПИ.

Name

Коле

30.10.2019 09:09

Значи, они што не мисле као ви нису народ!! Е јесте ми паметни.

Name

Дуки мајстор негација

30.10.2019 09:38

Бојкот им само помаже! По важећем изборном закону, ако изађе само један човијек на изборе, избори су важећи!!! Него, само сви на изборе и сви против хоботнице

Name

тако је

07.11.2019 10:32

Ко пропусти гласање газдине слуге изкористе за свој глас а многе ..неповољне..прогласе невазецим јер заокрузе јос неког на истом. Нико да им стане на реп.

Name

Сако

30.10.2019 06:43

Оцигледно је да је неко све покусава да се ово заборави али то је немогуце, цијели свијет зна за то. Осим тога цему изводјење полиције под пуном ратном опремом и насиље над властитим народом. Зато нико невјерује у тај криминални систем и он мора пропасти а управо ови сто то све раде це довести до тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Сако

30.10.2019 08:34

Полиција свугдје примјењује насиље према како казес властитом народу.То јесте посао полиције.Наравно ако градјани не постују прописе.И у Француској полиција насилно растура незаконите демонстрације.Окупљања на бањалуцком Тргу крајине су престала да буду мирна оног тренутка кад је Давор Драгицевиц поцео да пријети представницима власти било изврсне или судске и цлановима њихових породица.Сасим је разумљиво сто је полиција употријебила силу да би растуриала такво окупљање,Уз то узурпација Трга крајине од стране Давора Драгицевица и групе Правда за Давида трајала је предуго.Тај трг припада свим становницима Бањалуке а за политицке скупове мозе се користити изузетно и уз одобрење градских власти као и свугдје у цивилизованом свијету.

Name

Тале

30.10.2019 06:51

Они који отимају милионе, лако купе све па и "истомишљенике". Јефтин је овдје образ а мало их је који одбију бакшиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално стање

30.10.2019 07:16

Бурле, ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.10.2019 07:18

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Климоглавци

30.10.2019 07:41

Нема се ко ни бунити. Остали су Климоглавци, Дупеувлакаци, пензионери и запослени из црвене секте. Млади и радно способни одосе у земље ЕУ за бољим сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Климоглавци

30.10.2019 08:48

Има нас младјих,запослених и који нисмо црвена секта. Само ми немамо подрску народа да несто мијењамо,а имамо вољу.

Name

Болесна власт - болестан народ

30.10.2019 07:47

Са индивидуалног аспекта посматрано , шта чинити него спаковати кофере и одавде отићи, спасти се и дати себи шансу за нормалнијим животом. Ово овдје је гротло лудила једне власти , која из дана у дан губи разум по сваком питању. Чини ми се још је гора неоправдана болесна пасивност народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сyднеy

30.10.2019 08:05

Зна народ да је садасња власт лоса.медутим како није јасно овој опозицији да народ једноставно не види никакви бољитак ни са њима.оД све те опозиције једино би глас дао оној Тривицки која је И сколована И способна у својој струци али је проблем сто је се удрузила са једним станивуковицем који је једино посланик зато сто је богати татин син који је помоцу новца досао до посланицке позиције.А поготово им народ не вјерује сто су се помоцу босњацке помоци утрпали у СМ иако су изгубили на изборима.Сад поново покусавају исто иако су изгубили половину гласова па је оцекивати на следецим изборима да ни ценсус не преду.Па сам Мектиц ја бар 50% срба који би мозда И гласали за опозицију окренуо управо против тих опозиционих странака.Мозда мектицу И расте популарност у сарајеву али из дана у дан он све висе окреце србе да гласају за Додика И док год он И њему такви буду престављали опозицију Додик це бити све јаци И јаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2019 09:45

Ти оплео по опозицији као да су они на власти задњих 20 година. По теби је Станивуковиц и Мектиц криви сто нема посла, сто су пензије мале, инвалиднине и борацки мизеран, сто млади стоје пред амбасадама и трзе боље СУТРА у земљама ЕУ. Станивуковиц и Мектиц су ти криви сто се запосљавају Климоглавци, Дупеувлакаци, цланови црвене секте и њихови кумови и љубавнице. Сиднеy пробуди се протрљај оци па цес видјети да је за ово стање крив Дудук и његови сектаси, а никако цланови опозиције, јер опозиција није на власти. Стави прст на цело па мало размисли (ако имас са цим) , па тек онда коментариси.

Name

Реп сиднеy

05.11.2019 20:42

Није да народ невиди, народ види али док је год такви као ти ова земља це пропадати, оста це пуста, гробове нико неце имати да окади, ми знамо ста је и како је дудук досао на власт, и сада је њихов играц , и план му је да економски сломи РС и тако је утопи у унитарну БиХ!!! А ви њему и даље вијеруј те ... Вук длаку мијења али чуд никада!!

Name

Истина

30.10.2019 08:47

У Босни су градјани увијек на ствари гледали слозно, свако са своје тацке гледиста. Овом бесмислу су неки и радују, ови сто на све гледају ухљебљени од корумпираног естаблисхмента, као и они сто су резисери распада ЕX YУ. Нека брод и даље тоне, све брзе и брзе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сyднеy

30.10.2019 08:48

Засто се ови из опозиције не присјете 92 године кад су напустили тадасњи парламент БИХ .Тада су говорили да Миро Лазовиц И други срби посланици из тадасње Дураковицеве партије нису прави преставници срба вец они из СДС посто је највеци дио срба дао њима повјерење.Засто сада поново зеле да престављају те исте србе у СМ кад су срби дали највеце повјеребје Додиковој странци.Ако сматрају да имају парво да престављају србе иако нису добили повјерење срба онда су за парво имали И Миро Лазовиц И остали тадасњи Алијини срби да се престављају као преставници српског народа.Хоце ли мозда за 4 године И онај србин Којовиц тразити да преставља србе у СМ .По овој логици да није вазно колику имас подрску народа којег престављас вец само да си србин И да имас вецину од 22 посланика како покусава да спроведе сдс онда је оцекивати И СМ само из партија из Сарајева.Наци це они 3 србина за 3 министарства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.10.2019 10:52

Ко каже да су само Срби дали повјерење Додиковој странци? И ко је тај ко мјери ко је прави Србин? Откуда ти то? По теби људи изгледа треба да буду овце и не мисле својом главом, него се сврставају у неки тор. Ни близанци немају исто мишљење о свему а камоли милиони људи.

Name

Xxx

30.10.2019 08:58

Ови сто владају немају ни стида ни образа. СТРАСНО и ТУЗНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

30.10.2019 09:36

Само бас мозе спасит Ове куге страјк и све нехумане људе отјерати 5 октобар и расцистити лопове од политицара па на даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

30.10.2019 17:55

Губитници, изгубили изборе, покрали и сада се хвале као побједници покушавају уклонити све што подсјећа на невино страдалог младића, јер се плаше истине и правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

30.10.2019 22:08

Народ је уморан и исцрпљен....а власт то искористава, није им то довољно, вец газе по нараду, и сто је нај горе убијају нас, једне по једне. Нека нам је бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ