Парламенту РС о добровољном пензијском фонду

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима чији је циљ даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Република Српска 29.10.2019 | 22:06
Парламенту РС о добровољном пензијском фонду
Ово тржиште, наводи се у образложењу Нацрта закона, требало би да се развија афирмисањем послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план, што треба да омогући додатне пензије путем сигурне дугорочне штедње у пензијским фондовима, те подстакне даљи развој финансијског тржишта и привреде у цјелини.

Помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић рекла је да су добровољни пензијски фондови финансијски учесници на тржишту капитала који послују на бази колективног инвестирања.

Она је навела да је ријеч о дугорочној намјенској штедњи за пензијске дане која је у правилу осигурана одређеном подјелом ризика, садржаном кроз различите одредбе закона.

"Ради се о колективном улагању великог броја штедиша који улажу у пензијски фонд. По закону, члан добровољног пензијског фонда преузима ризик улагања само изнад минимално гарантованог годишњег приноса. Дакле, тек изнад тог износа, ризик сноси улагач", појаснила је Рудићева у завршној ријечи у Народној скупштини о овом нацрту закона.

У образложењу овог акта наводи се да су разлози за његово доношење садржани у потреби да се, осим постојеће законске могућности појединачног учлањења запослених лица у добровољни пензијски фонд, створе правне претпоставке за њихово колективно укључивање.

Предложено рјешење дозвољено је само под условом спремности послодавца да властитим средствима финансира пензијске доприносе својих запослених, не условљавајући такве доприносе додатним уплатама на терет запосленог.

У тексту нацрта закона наводи се да је с циљем подстицања реализације предложених могућности брисано и ограничење које се односи на обавезу учлањивања најмање 51 одсто запослених у одговарајући пензијски фонд, као услов да би послодавац могао остваривати одговарајуће пореске олакшице.



(БН/Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Титаник

30.10.2019 04:20

О Добровољном Пензијском Фонду, оним Матичним Ћелијама , стварно се питам јели се они брину о 900 хиљада оних који немогу основни нормалан живот обезбедити или о оних 100 хиљава који то могу. Па неки дан најављују да су им мале плате , и то ће убрзо изгласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуки мајстор негација

30.10.2019 10:55

Видјели људи да се у САД одлично краде на тим "добровољним" фондовима, па да прекопирају. Ко насједне, насједне!

Name

Директ

31.10.2019 00:26

Прицају о добровољном пензијском фонду, док јавни пензиони фонд је на будзету.

Name

Нико

30.10.2019 06:41

Зар мислите да ће послодавац из своје добити уплаћивати ова средства. Неће, опет ће то бити из радничког џепа тако што ће на било који начин умањити раднику и то приказати као свој улог. Зато нека свако оставља на страну колико може или уплаћивати један од видова осигурања као нпр. Граwе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

30.10.2019 09:49

То це уплацивати само за своје раднике партијасе послуснике !то се не вази за остале раднике то њих не занима! по 20 кМ це уплацивати па кад оду у пензију ди узму отпремнину пониво назад на посао!Рецепт Мајкицке и повелики број војних лица директора и послусника партијских коалициониб а и опозиционих!то је та увезана хоботница!од рата траје !и сад се бахате и легализују крозсвоје законе! европски непостоје ! урусили системди блокирали све а и дебело опљацкали

Name

метузалем

30.10.2019 07:04

Да младост и енергија у БиХ нису приоритет најбоље показују државни парламентарци који су загазили у седму или осму деценију живота, међу којима је Средоје Новић – СНСД (72), Нада Младина – СДП БиХ (72), Небојша Радмановић – СНСД (70), Миниб Јусуфовић – СДА (71), Душанка Мајкић – СНСД (67), Радован Вуковић – СНСД (67), као и многи други. Неки од њих искористили су право на отпремнине, бијели хљеб и сличне повластице, али су опет одлучили да пензионерске дане проведу радећи. Ради се о десетинама хиљада КМ које пензионери на овај начин зараде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.10.2019 12:52

Сто изостави Илију , првог медју папцима., јадан не био !!!!!????

Name

грађанин

30.10.2019 07:26

Само смишљају преваре и трикове, умјесто да ресурсе развијају и паметно користе, да не краду, да одузму покрадено, да смене тужиоце и судове, лопове министре и директоре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

30.10.2019 09:50

Никад лопов лопова није смијенио него се удрузе па заједницки раде!!! безвласце царује

Name

Онако

30.10.2019 08:43

Добровољни резервни фонд чији су власници Словенци. Прво су опљачкали старе двевизне штедише, онда привреду преко приватизације и исте те старе девизне штедње. Сада хоће од радника да узму одређени проценат како би могли куповати обвезнице Републике Српске, између осталих и старе девизне штедње, остваривати профит туђим парама а онда поново побјећи... Људи себи посао направили још деведесетих а народ никако да сконта. Обична пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољно

30.10.2019 13:42

Овдје ће од радника узети проценат, који ће бити добровољан, на жалост, потписан од стране тог човјека. Дакле, ако сутра дође до проблема, сваки појединац ће бити сам крив, јер је пристао потписом. За ово исто вријеме, питање је уплате обавезних пензионих доприноса, од стране послодавца, а који су проблем дуги низ година. Ја овако схватам ову намјеру, вољела бих да гријешим.