Подстицаји за развој и нова запољшавања

Одлука о смањењу или суспензији царинских стопа на увозни репроматеријал и компоненте које се уграђују у финални производ за извозно оријентиране компаније је припремљена и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, након проведених јавних консултација, ове седмице биће упућена Савјету министара на коначно усвајање.

Босна и Херцеговина 29.10.2019 | 10:52
Подстицаји за развој и нова запољшавања
„Вјерујемо да ће приједлог одлуке бити прихваћен, јер је велики број компанија са нестрпљењем очекује“ - казао је за Фену предсједник СДС и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Истакнуо је да је одлука, која се у континуитету доноси већ седам година, до сада показала значајне резултате у јачању капацитета и производње у неколико стотина наших компанија, а само од прошле године запослено је око 2.000 нових радника.

„Овим смо испунили свој основни циљ, да омогућимо повољније и конкурентније пословање привредних субјеката. Робе које су обухваћене овом одлуком су материјали и сировине-репроматеријал, јер их користе бх. произвођачи у властитој производњи за израду готових производа, а који се не могу набавити на домаћем тржишту, у количинама и квалитету потребном за производњу готових производа“ – напоменуо је Шаровић.

Дакле, додао је он, одлука је довела до веће ангажованости, искориштености инсталираних капацитета и повећања производње у бројним компанијама које користе ове погодности, чиме је спријечено губљење радних мјеста и, по показатељима из многих предузећа, дошло је до новог запошљавања.

Навео је да ове погодности користе компаније из текстилног и обућарског сектора, металопрерађивачи, елекроиндустрија, прехрамбени и хемијски сектор... Ослобађање или смањење царинских дажбина обухвата готово 60 тарифних линија из ових сектора.

„Корисници ових подстицајних погодности запошљавају само у текстилном сектору више од 30.000 радника, а током једне године, на примјер у 2018., али и по прелиминарним резултатима за првих девет мјесеци ове 2019. године, ангажовано је више од 2.000 новоупослених радника различитих профила. Улагања на проширење постојећих производних капацитета у 2018. години износила су 50 милиона КМ“ - казао је Шаровић.

По његовим ријечима, из ових али и других разлога ова мјера показала се изузетно корисном, јер се одражава и на повећан извоз, приходе и инвестиције, а уз то не долази до осипања буџета.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боки

29.10.2019 10:15

Тако је Мирко. Иначе пеницилин и ноћна мора за Милокрада Дудука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.10.2019 11:01

свака цаст

Name

Миркан мали шенген

29.10.2019 12:50

Чиста копија М.Д. Није ли у том текстилном сектору плата радника, најчешће радница 450-500КМ. Ко оно још дјели онима који омају, а узима од радника. Ма какав финални производ, него се врши склапање ради јефтине радне снаге. Једном приликом страни власник бива обавјештен о томе да добива 500КМ подстицај по раднику и чуди се. ,,Наша плата је 400-500КМ, “одговара и смије се. А, ону провалу о шенгену између нас и Албаније која је укинула границе са Косовом, посебно му ваља похвалити. Само папуче пластичне и са осталим колегама.

Name

Истина

29.10.2019 11:21

Дзаба вам висе све јад остаде БиХ без становништва. .....Доци це вријеме а и вец је досло да нудите и дајете ал нема коме.. Све сте уништили и раселили због фотеља и лицних интереса. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако се то ради

29.10.2019 13:55

За похвалу!

ОДГОВОРИТЕ