Стимулација за избјегавање аутопута у РС

Недавно усвојена Уредба о висини путарине у Српској "стимулативна" је искључиво за избјегавање аутопута, поручују превозници.

Република Српска 29.10.2019 | 08:15
Стимулација за избјегавање аутопута у РС
Рачуница показује сљедеће: ако возачи камиона са двоосовинском приколицом желе да узму годишњу карту за релацију Добој (Кладари) - Градишка (Чатрња), платиће је ни мање ни више него 20.000 марака, што их је и те како разљутило.

"Прво сам се насмијао, а онда сам пожелио да видим којим се то мотивима повео онај који је одлучивао да имамо скупљу путарину него, рецимо, Аустрија. Питам се да ли је тај размишљао да се аутопут користи или да га сви избјегавамо и идемо споредним путевима. То је ван сваке памети", каже за "Независне" Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

Додаје да подржава изгрању и кориштење аутопутева, али и оцјењује да је оваква одлука несхватљива.

"Овакве цијене су 'стимулативне' само за избјегавање аутопутева. Молим вас, прођите аутопутем до Добоја, видјећете да нема готово никога, нити ће возила бити управо због оваких ствари", нагласио је Грбић.

Судећи по ставу који износе у Удружењу послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске, на аутопутевима у Српској не може се очекивати ни већи број аутобуса.

"Већина превозника у Српској нема регистроване нове аутопутеве као своје трасе, тако да их сада овај трошак не погађа директно, али врло брзо ће се неке линије преусмјерити на аутопутеве, тако да је ово велико оптерећење", оцијенио је у изјави за "Независне" Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Бањалучки таксисти кажу да ријетко излазе из града, али се слажу са осталим превозницима: усвојене путарине су прескупе.

"Са таквим цијенама тјерају вас да тражите алтернативне трасе. Моје колеге сигурно неће узимати те годишње карте, за нас је то пуно. А и ријеткост је да ми имамо те дуже вожње", рекао је за "Независне" Драган Пуришић, предсједник Удружења "Бањалучки такси".

Са друге стране, из Министарства саобраћаја и веза РС кажу да се у Републици Српској накнада за коришћење аутопута, брзог пута или њиховог дијела може увести ако на истом правцу постоји алтернативни јавни пут са савременим коловозом за несметано и безбједно одвијање саобраћаја.

"Из овог произлази да није наметнута обавеза кориснику да користи аутопут и за то плати путарину, него има слободан избор", поручују из ресорног министарства.

За овакав затворени систем наплате путарине, како тврде, опредијелили су се након урађене студије која је показала да је овај модел наплате путарине оптималан за Републику Српску, ако се узму у обзир сви фактори (број становника, број регистрованих возила, дужина аутопута који је у употреби, развој привреде и амбијент у ком се послује и др.). Ова студија је, како додају, и предвидјела одређене стимулативне моделе за поједине категорије, али је и препоручила висину путарине.

"Путарине на аутопуту '9. јануар' прописане су уредбом која је усвојена у октобру прошле године и од тада Министарство саобраћаја и веза Републике Српске није запримило ниједан захтјев превозника, пословне заједнице или грађана за измјену ових цијена", тврде у ресорном министарству.

"Независне" су, подсјетимо, прије неколико дана доказале да је путарина у Српској скупља него у бројним знатно богатијим европским државама, укључујући и Аустрију, Словенију и Швајцарску. Поређење са цијенама у Европи можете да видите кликом ОВДЈЕ.

Затворени систем
Влада Републике Српске усвојила је у четвртак Уредбу о висини путарине, којом се утврђује висина путарине на свих 106 километара аутопута који је у употреби, и то кроз затворени систем наплате.

Том уредбом није дошло до повећања путарине на аутопуту "9. јануар". Међутим, поскупјела је на дионици Бањалука - Чатрња (Градишка) са 2,5 КМ на 3,5 КМ (путничка возила). Путарина за дионицу Бањалука - Александровац износи 1,5 КМ, а била је 2,5 КМ, а за дионицу Бањалука - Нова Топола је остала 2,5 КМ.

Уколико се одлучите за годишњу карту, цифре множите са бројем 400, што значи да ће вас вожња за 12 мјесеци на релацији Бањалука - Градишка коштати - 1.400 КМ.

(Независне новине)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

борац

29.10.2019 07:21

Нецете дуго моци избјегавати увесце они путарине и на макадаму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послодавац

29.10.2019 08:46

Ма људи воде нас пробисвијети и незналице,неце ово стати док се сви не побунимо и збацимо ово зло са врата.Унија се није огласила ни поводом глупирања министра привреде на скупстини који не зна који су намети на лицни доходак,који су порези,таxе и самодоприноси.Засто цутите,каква унија,ви сте продузена рука система тираније.

Name

ре Послодавац

29.10.2019 09:33

Гледао сам тај снимак, оно је ужас, уствари нисам могао изгледати до краја, министар живе везе нема, мене је било стид а они немају ни образа ни стида, која бламажа

Name

Дуки мајстор негација

29.10.2019 09:55

Боли Доду за путарином. Он има хеликоптер!!!

Name

Министар

29.10.2019 09:56

Ово је осмисљено тако да као да неке стимулације корисницима аутопута. Заправо кад се боље размисли о овој теми додје се до једног закљуцка. Цијене је одредио неко ко нема појма. Рацунали су да се то исплати онима који путују сваки дан па да ти људи плате цифру од 400 путарина умјесто 730(365*2). Ко путује сваки дан? Нико! Цак и они који ту релацију пролазе редовно због посла не иду сваки дан, вец 99% њих иде 5 дана у недељи. А и ти људи углавном раде за такве плате да им на памет не пада да иду аутопутом. Аутопут и сада користе они који негдје зуре или који иду на дуга путовања. Онај ко редовно путује креце мало раније, не плаца путарине а и мање горива потроси. Све сто је скупље од Словеније је прескупо а и финансијски лосе. Далеко висе прихода би било да се плати вињета 200 км, него овако. Али овде нема ко о томе да мисли.

Name

Ругање

29.10.2019 10:08

Они овакви, на овај начин тестирају докле могу дизати цијене, хоће ли се људи побунити, какве ће бити реакције корисника. Ово је велики безобразлук, прије свега, а затим свјесно гажење и понижавање народа, који углавном јако лоше живи, барем више од пола популације. Ово је врхунац лицемјерства власника РС, ругањем народу, а изигравањем као "срећних људи", који ће овим путевима убрзано бјежати, било гдје...

Name

ММ

29.10.2019 10:42

Прошле године је Мин. саобраћаја објавило Правилник о оспособљавању за професионалног возача моторних возила и у програму оспособљавања написали да су то категорије Бе, Це, Де, Це1, Це1Е, итд. И то је министар Трнинић потписао и пустио тако. Можете мислити који глупаци тамо сједе и ово пишу.

Name

ре

29.10.2019 07:22

Зар овај сељак из петровца није у Словенији.У Словенији не мозес камионе зарадити на превару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.10.2019 08:26

Баш тако! До јуче је говорио како сели фирму у Словенију а сад се опет грчки због српских питања. А посебна је брука и срамота ако је предсједник Удружења превозника Српске човјек који послује у Словенији.

Name

ММ

29.10.2019 07:37

Што више користимо постојеће ауто путеве имаћемо мањи број саобраћајних незгода на магистралним путевима. Међутим са оваквим путаринама од тога нема ништа, само избјегавање ауто пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

29.10.2019 07:40

Само сисај овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.10.2019 10:14

Све фирме које добију наредбу ће возити тим путем или збогом послови...легални рекет...гласајте опет?!

Name

Рале

29.10.2019 07:44

Ово је прављено за господу са парама,а сиротиња мозе и макадамом. Па срамота је миле да ауто од 20 год иде ауто путем. Па мислим цовјек је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

29.10.2019 07:45

Ја будала квалитетних ... Ово су највеци кретени у историји републике српске..и остаце упамцени као авјетске и а наси кретени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалука

29.10.2019 08:03

Кад знаш да је тако идуће године на изборима отјерајте те лопове и хоштаплере са власти , докле ће вама Бањалучанима кројити власт Мркоњички сељаци , изиђите на изборе и изаберите нове људе и нову власт иначе остадоште сеоска махала ! Радојичић је свакако највеће разочарење за урбани дио Бањалуке тако да имате велику шансу да све промијените а кад изгубе Бањалуку изгубили су и власт и онда можете као у свим нормалним државама плаћати путарину на годишњем нивоу не више од 100 еура

Name

Избјегавање??

29.10.2019 08:01

Па бас због такве парадигме и имамо сто имамо, расуло. Нека Грбиц и цо. оду мало код комисија, нпр. у Словенију па нека тамо избјегавају аутопут. Платишче такву казну да це ин се завртети у глави. Наиме све паметне државе имају строгу забрану користења локалних путева за све врсте камиона. Дакле искљуциво аутопут осим за локалну доставу. Камиони униставају те локалне путове а неко мора да их поправља, жар не? Дакле предлагам влади Српске да копирају закон из Словеније па че Грбиц и њему слични престати да избјегавају своје обавезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси Добар

29.10.2019 09:56

Није упитању избегавање већ цијена од 20000 КМ. Оћели копирати и цијену словеначки богу један.

Name

Дилетант

30.10.2019 03:20

А која си ти будала...свако би да користи ауто пут, али ово су најскупље цијене у Европи гдје је најнижи стандард. На то указује Грбић и остали нормални људи. Наравно да твој степен интелигенције то не може схватити.

Name

СНСД

29.10.2019 08:16

Издајници Републике Српске, да вам је стало до Отадзбине плацали би и дупло висе. Зивио СНСД и најбоља Дрзава у регији са најбољим стандардом, сви који воле Републику Српску позвани су да гласају за СНСД на сљедецим изборима, ускоро цете се возити само аутопутевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСНСД

29.10.2019 09:23

Од којих пара да плацамо,са платом биједном и највецим цијенама у региону...Цуј најаци стандард имамо,јеси ли ти са Марса пао???Ми смо најаци али у одлазку становниства у земље ЕУ.

Name

Бајина РС

29.10.2019 08:33

Какав народ таква и власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.10.2019 08:48

Казњавати ко избјегава плацати путарину... нема друге опције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

29.10.2019 09:58

Увести путарину и за запрезна кола тако када људи иду на Страпаријаду могу и морају да користе АП..Уврсти једном ред

Name

вб

29.10.2019 09:51

ЗА ОВУ РАЧУНИЦУ МОРА СЕ ИМАТИ ПОСЕБАН МОЗАК. АКО СЕ УЗМЕ У ОБЗИР ДА НИЈЕ СВАК ДАН РАДНИ, ОДБИЈЕ ГОДИШЊИ ОДМОР И ПРАЗНИЦИ, ГОДИШЊА КАРТА ЈЕ СКУПЉА НЕГО ДА СЕ ПАЛЋА СВАКИ ПОЈЕДИНАЧНИ ПРОЛАЗАК. ОНИ СУ ИЗРАЧУНАЛИ КОЛИКО ЊИМА ТРЕБА И НИШТА ДРУГО. ФУЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

29.10.2019 09:53

Постао је луксуз ићи до бањалуке.. још мало па ћемо само до загреба ил беча.. јефтиније а има се и шта видјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

29.10.2019 11:22

За 2020-у годишња путарина у аустрији за возила до 3,5 тоне кошта 91,10 €

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.10.2019 17:50

Овде се ради о камионима.

Name

Струја

30.10.2019 09:30

Логично, што више км аутопута,јефтинија путарина! ахахахаха

Name

Xx

29.10.2019 18:13

Како вас није срамота отимати висе од народа. Најскупља путарина у Европи. Медједи раде у том министарству и праве Студије. Свјесно тјерате народ из РС. СРАМ ВАС БИЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа чудно, нажалост

30.10.2019 07:13

Аутопутеви ће пожељети аута, а аута нигдје бити неће. Аутопутеви друмом, а аута шумом.

ОДГОВОРИТЕ