Само ријетки у РС региструју нов аутомобил

У трећем тромјесечју ове године у Републици Српској регистровано је 95. 266 путничких возила, а за сваки стоти могло би се рећи да спада у категорију нових.
Наиме, према подацима Републичког завода за статистику, тек 1. 103 аутомобила стара су до годину дана.

Република Српска 29.10.2019 | 07:55
Само ријетки у РС региструју нов аутомобил
Ако посматрамо све категорије, од јула до септембра у Српској је регистровано 115.250 возила, што је за 3,1 одсто више у односу на  исти период претходне године.

"Од тога, 6,7 одсто возила налази се у категорији старости до пет година, 38,8 одсто је у категорији старости од шест до 15 година, док је 54,5 одсто регистрованих возила старије од 15 година", саопштено је из Републичког завода за статистику.

У удружењима која се баве заштитом потрошача нису изненађени овом статистиком јер, како кажу, нови аутомобил недостижан је огромној већини грађана.

"Могло би се рећи да је старост возила један од показатеља слабе платежне моћи грађана. Још ако бисмо погледали техничке прегледе возила, на којим аутомобили једва пролазе, јер грађани немају новца да их квалитетно поправе, то би био такође добар показатељ колико смо на ниској љествици када говоримо о примањима", рекла је за "Независне" Снежана Шешлија, из Удружења грађана "ТоПееР" Добој.

Према њеним процјенама, нови аутомобил је недостижан за више од 90 одсто грађана. У таквој ситуацији углавном се возе старија возила, често врло упитне исправности.

"Возе се неисправни од техничког прегледа до техничког прегледа и тако грађани ризикују живот", закључила је Шешлија.

Синиша Радошевић, инжењер саобраћаја, истиче да старост возног парка и те како утиче на безбједност саобраћаја.

"Подаци о старости наших возила доказују да немамо новца за нове аутомобиле. Само они с високим приходима, односно мали проценат грађана, може себи да приушти ново возило. На једном плацу у Њемачкој лично сам гледао случај да најгора возила на себи имају натпис 'Босниен'", рекао је Радошевић у изјави за "Независне".

Статистика показује да су, уз путничка возила, и остале категорије и те како старе. На примјер, од 653 аутобуса регистрованих у трећем тромјесечју, само њих 10 старо је до годину дана. Нешто боље стање је у теретном програму - регистровано је 11.176 теретних возила, а за њих 543 могло би се рећи да су нова.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Рале

29.10.2019 07:10

Аута, нов намјестај, добар зивот, посао, то није национални интерес, миле зна ста народу ито добије,пељески мост, отпад на граници бонска овластења срусити то је зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

29.10.2019 07:14

Од броја нових возила одузмите возила владе и видјет цете да ту има мозда 100 тињак нових од градана. Најбољи смо у регији или региону како вец полуобразовани политицари воле реци. Имацемо ускоро висе нових хеликоптера него возила. Ко није прогледао, тај це ускоро имати егзистенцијални проблем. То је слика патриотске владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

29.10.2019 11:28

Бас тако... Ко це купити нов аутомобил у БиХ.? Ко има ту могућност? А кад неко казе на западу је на лизинг.. Па купио би га свак у БиХ да је ко на западу плата 2000 евра па 1/3 за ауто да даје ...ко има ту могућност да му је рата за ауто1000 марака.....Далеко смо ми од ЕУ стандарда. ....

Name

Сер од Добоја

29.10.2019 08:01

Сва та нова возила су углавном купљена са буџета (република, општина, јавна предузећа ..), куповина новог аутомобила међу "обичним" народом је толико спорадична да није вриједна помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново Ауто

29.10.2019 09:16

А шта је то ново ауто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

29.10.2019 09:47

А као да то народ незна...јој земљо инзињер саобрацаја...јак фаx у Бос.Крупи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован Р.

29.10.2019 11:07

Јесте да се тешко живи, али најважније да нам предсједник Милорад чува Републику Српску- то је довољно!

ОДГОВОРИТЕ