Новим законом избјећи правни хаос у ФБиХ

Посланици Представничког дома ФБиХ данас ће расправљати по хитном поступку о измјенама и допунама више сетова закона, а највећу пажњу заокупља онај о нотарима и правни стручњаци сматрају да ће се његовим усвајањем избјећи стварање правног хаоса.

Босна и Херцеговина 29.10.2019 | 07:29
Новим законом избјећи правни хаос у ФБиХ
Подсјећамо, посланици ће данас, осим поменутог закона, хитно разматрати и Закон о регистрацији пословних субјеката, Породични закон, Закон о земљишним књигама, Закон о стварним правима и Закон о насљеђивању. Федерална влада је у парламентарну процедуру упутила измјене, јер је Уставни суд ФБиХ у марту рекао да поједине одредбе у овим законима нису у складу са Уставом и да су дискриминирајуће.

Рок за проведбу пресуда, односно усклађивање Закона о нотарима и осталих с Уставом истиче 16. новембра, а уколико не буду донесене измјене, могуће је да од тог датума наступи правни вакуум, који би највише штете могао проузроковати самим грађанима.

"Парламент Федерације БиХ би што прије требало да усвоји законске измјене које је предложила влада везане за проведбу пресуда Уставног суда, како би се избјегло стварање општег правног хаоса, нефункционисање правне државе, стварање великог степена правне несигурности, блокаде економских трансакција, заустављања промета некретнина и хипотекарних кредита и даљег разједињавања ионако подијељеног правног простора у БиХ", упозорава за "Независне" Енес Хашић, професор грађанског права на Универзитету у Зеници.

Коментаришући различите оцјене о томе како нека од предложених рјешења погодују адвокатима или нотарима, Хашић каже како је погрешно схватање које једну од ових јавних служби на било који начин супротставља другој јавној служби.

"У том смислу предложена рјешења измјена и допуна поменутих закона су изузетно добра, јер на најбољи начин воде рачуна о оправданим интересима ових и других јавних служби", наглашава Хашић и додаје како опстанак и развој нотаријата као јавне службе није доведен у питање.

Аница Накић, предсједница Нотарске коморе ФБиХ, за "Независне" каже да је Влада била довољно паметна да предложи закон који ће бити прихватљив и нотарима и грађанима.

"Ми смо сви радили нешто и прије тога и можемо исто тако радити и без овога и врло лако можемо изаћи на 'тржницу' заједно са адвокатима, јер ми смо сви оспособљени завршити и адвокатске и судске и све друге функције. Све испите које они имају, имамо и ми и још један испит више", каже Накићева и додаје да никаква новост у овој држави не би била да се догоди ситуација да се не испоштује рок који је дао суд.

Истиче да је новина то што је Влада предложила нотарски потврђену изјаву, тако да свака особа која мисли да зна да може написати исправну у одређеним правним пословима који су до сада били у искључивој нотарској надлежности, може сама то написати и донијети нотару на потврду и провјеру. Упитана да каже да ли би онда услуга нотара била јефтинија, Накићева одговара да ће се тарифе утврђивати након што, и ако буде прихваћен приједлог Владе ФБиХ, али да би свакако услуге биле јефтиније уколико странка то сама уради.

Са друге стране, још нема јасног става парламентараца о овом питању, јер се чекају сједнице клубова и савјети правних служби у странкама.

"Заузећемо став у клубу, али ми од почетка подржавамо Владу, међутим не слијепо. Одредићемо се добрим дијелом на оно што Влада предлаже, али у обзир ћемо узети и предложене амандмане. Имамо и наш правни савјет, који ће дати мишљење", рекао је за "Независне" Осман Чатић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому ФБиХ.

И Елвир Карајбић, СДП-ов посланик, рекао је да ће клуб заузети став о законима на сједници клуба.

"Пресуде Уставног суда морају се поштовати, али треба добро погледати да ли је Влада на најбољи начин предложила одређене измјене закона које треба ускладити са пресудама Суда или ће поново трпјети грађани", истиче Карајбић.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нино

29.10.2019 07:43

Нотарима не треба укидати надлежности у Федерацији, треба повећати број нотара у Сарајеву да поједини не држе монопол и енормно се богате, а нотари су сигурност за градјане и све се чисто завршава, аки се проведе пресуда уставног суда доћи це до хаоса гдје це се људи масовно варати , вријеме месетара и фалсификата, попут афере Пелак, ја вјерујемо само нотарима јер својом имовином гарантују за исправност нотарски обрадјени исправа, адвокати су преваранти и ово буде ли теско се свима нама

ОДГОВОРИТЕ