Посебна брига о дјеци погинулих бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је путем пројеката запошљавања и самозапошљавања запослено 1. 969 дјеце погинулих бораца, а на евиденцији Завода за запошљавање налази се 794.

Република Српска 28.10.2019 | 18:25
Посебна брига о дјеци погинулих бораца
Он је истакао да се води посебна брига о овој категорији.

"Само путем пројеката запошљавања и самозапошљавања посредством Завода за запошљавање запослено је 1.969 дјеце. У наредној години планирамо да наставимо са тим програмом. Ове године дјеци погинулих бораца која су испуњавала услове омогућено је да приправнички стаж одраде и настојаћемо да се у највећем броју и задрже у тим предузећима", навео је Милуновић.

Милуновић је у Источном Сарајеву разговарао са представницима градских и општинских власти и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата о актуелним темама из области борачко-инвалидске заштите.

Он је навео да је на данашњем састанку било ријечи о проблемима из области стамбеног збрињавања, али у вези са рјешавањем правног статуса стамбених јединица које су већ усељене, а у надлежности су града.

Милуновић је истакао да је разговор био користан и конструктиван, додајући да је било питања у вези са пензионисањем полицијских службеника из заједничких агенција на нивоу БиХ, додајући да се та питања морају уредити посебеним законом.

Он је додао да, када је ријеч о запошљавању демобилисаних бораца у наредној години, сматра да ће бити постигнути и значајнији резултати, јер ће од 1. јануара 2020. године на снагу ступити закон о посредовању у запошљавању који ће омогућити да се на бироима за запошљавање задрже само активни тражиоци посла.

"Тренутно, према подацима Завода, имамо око 10.000 незапослених демобилисаних бораца. Када ступи на снагу овај закон, извући ћемо спискове заједно са Борачком организацијом, невладиним организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата да дођемо до сваког поједница, да утврдимо старосну и образовну структуру како бисмо могли да прилагодимо акционе планове, надам се и са већим средствима за запошљавање ове категорије бораца", истакао је Милуновић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске истакао је да је посљедњих година законом омогућен бољи материјални статус популацији проистеклој из одбрамбено отаџбинског рата демобилисаним борцима, породицама погинулих и ратним војним инвалидима.

Када је ријеч о одржавању Војничког гробља на Сокоцу, Милуновић је навео да ресорно министарство сваке године обезбјеђује средства за реконструкцију споменика.

"На том гробљу је укупно сахрањено 969 наших бораца и у овом тренутку више од 500 споменика је реконструисано и у наредном периоду ћемо да наставимо овим интензитетом. Био бих срећан да у једној години можемо да завршимо све, али према расположивим средствима, идемо дио по дио", истакао је Милуновић и додао да сада нема споменика који су теже оштећени.

Иницијативу за овај састанак дала је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић која је изразила захвалност министру Милуновићу што је позитивно одговорио на њен позив да дође у Источно Сарајево, додајући да је потребно пружити подршку и могућност да људи комуницирају директно.

Она је изразила наду да ће оваквих састанака бити још, не само са министром Милуновићем и његовим сарадницима.

"Влада би требало да буде отворена као и ово министарство да повремено и у већим центрима организује овакве сусрете за одређене групе људи. Људи који су заинтересовани за одређене законске регулативе могли би у директном контакту да постављају питања и да знају тачно у којој фази се налазе њихови предмети, да ли су у плану нови закони и слично", појаснила је Јовичевићева.

Предсједник Регионалног одбора Борачке организације Републике Српске за Сарајевско-романијску регију Жељко Лалић изразио је наду да су учесници састанка задовољни и да су добили неке конкретне одговоре, изразивши наду да ће неки од проблема бити ријешени у наредном периоду.

Састанак је одржан у сједишту Републике Српске у Источном Сарајева.



(БН/Срна)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

докле висе

28.10.2019 17:33

да се дјеца погинулих збрињава, имају по 26 година и висе, ста моје дјете да има сто сам ја био у рату, Дали сте мајкама помоц а оне се преудале а нису презиме промјениле да могу примати помоц, дјеца кукају тата погинуо а нико не трази посао,и овај сто отвара ову боцу воде само сто није рекао, скинуцемо вам и гаце наси борци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИПО

28.10.2019 20:52

Али ако мозе да небринете као до сада.Лазови једни само се смјењујете на позицијама а прица увијек иста.

Name

Ре:

29.10.2019 00:50

Знам их неколико којима је отац погинуо 1992., кад им је било 16 година. Пред Дејтон ишли редовно у војску, па им се рачунало и да су борци ВРС. Сад са 43 године живота траже права као "дјеца" погинулих и као борци ВРС. Мати му тада добила станчину као породица погинулог. У међувремену умрла, њему остао стан и дај још, мало је! Па, ово постало као након оног 2. рата, кад су бабе и ђедови истих тих добијали пензије "партизанке", а довољно било да пред 2 свједока у сред дана дођу и пљуну на цркву. Лакрдија!

Name

дс

29.10.2019 06:22

А у концесијама отпустили 3 дјеце погинулих бораца.Е мој министре

Name

Срам вас биоо

29.10.2019 06:55

Срам те било. Моја се мајка никада преудала није и само ми знамо како смо преживјели и завршили и ја и сестра државне факултете. Притом нисмо добили ни стан, ни грађевински материјал, ни плац. Чак смо и за Дом Никола Тесла одбијени за кревет.

Name

просветитељ

29.10.2019 07:39

Ја мислим да су та дјеца збринута максимално и да је све до њихових личних могућности,и нису то више дјеца то су одрасли људи.Некад 93 г.су дјеца говорила "НЕКА НЕКА И МОЈ ЋЕ ОТАЦ ПОГИНУТИ ПА ЋУ И ЈА У ГРЧКУ ИЋИ.Закон о раду је дискриминисао зене јер ове сто су на лаксим пословима неће у понзију док су живе,а млади су на бироу.

Name

Рале

28.10.2019 17:33

Води оне иза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непотитам и куповне дупломе

28.10.2019 17:35

Путем запосљавања и самозапосљавања запослите своју дјецу, на та радна мјеста код робовласника као и одобрите та средства својој дјеци за самозапосљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

28.10.2019 17:35

Водите бригу само у медијима. У реалности је друго стање. Старац од 82 г.је савјетник у Влади, а дијете погинулог борца доктор наука без посла. Фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре-xx

28.10.2019 18:23

Дијеца погинулих бораца масовно бијеже из РС. Иду у западне замље бијеже од биједе и боли коју осјећају за своим родотељима. Жалосно за шта су им животе дали најмилији да их сада дезертери прогоне ако немају црвену книжицу Бјеже од секташа

Name

Др

28.10.2019 18:29

ПРАУНУЧАД ЋЕ БИТИ ПРИВИЛЕГОВАНИ. СРАМОТА. ОВО ШТО ПРЕЖИВИ ТРЕБА ПОТРОВАТИ. ПОГИНУЛИ НЕ МОГУ ДА ПРИЧАЈУ О ВАШЕМ ЛОПОВЛУКУ.

Name

Милан

28.10.2019 17:59

Које лицемјерство и лажи. Запошљавате са купљеним дипломама у институције РС, а дјецу погинулих бораца само лажете ( обмањујете).

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија б

28.10.2019 19:33

тако је, само ла\у,све раде у корист сопственог интереса и интереса своје породице,близих и даљих родјака. фуј

Name

Јоја

28.10.2019 18:34

касно сте се сјетили... е зато никада висе изборе добити нецете ... зато сто сте глупи своје сте сансе прокоцкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.10.2019 18:50

Знате ли ви када је погинуо задњи борац Републике Српске? 1995 или 2015. О чему ви млатите? Оно тачно је да је дијете погинулог борца иако има и 30 година али ако му ви тек сада пружате помоћ не као дјетету већ човјеку у годинама ја се ***** на ту вашу помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Види

28.10.2019 21:23

Одакле овог извукосе , из нафталина и кога овај представља . Када вец лазете у оци , а доказ је запосљавање старца од 82 године и цак спомиње Уговор о раду , а млади и образовани вецином су вец отисли на запад . Додусе , ( ради цинизма ) , мозда је и овај старац од 82 године дијете погинулог борца , али из првог свјетског рата . Ма ста год да казете , вецина вам ниста не вјерује , ви сте своје исприцали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

28.10.2019 21:26

Да нема мафијасје власти, безакоња, непотизма, корупције, производње лазних диплома, криминала све врсте, запосљавали би се као сто се запосљава у свим нормалним уредјеним системима, умјесто сто у оваквом двије деценије вам слузе за манипулацију и као робље пљацкасима ове напацене земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.10.2019 23:30

Ово је брука И СРАМОТА!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

29.10.2019 01:49

Да је хтио помоци, запослио би неко дијете палог борца а не папка од 82 године старости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

29.10.2019 06:58

Мени мог оца нико врарити не може и да добијем посао каква је то сатисфакција кад су трауме остале за читав живот и кад раде по државним установама људи са приватним факуктетима а и отац и мајка живи па и деда и баба. Плус нису видјели рата ни линије били по Србији или се бавили птофитерством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слуцај

29.10.2019 08:45

Збрињавање као у Требињу, од стране бахате власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.10.2019 20:21

Кад они заврсе овај програм, дјеца погинулих бораца бице дједови.

ОДГОВОРИТЕ