Завршен поступак против највеће криминалне групе

Склапањем споразума о признању кривице Милана Митића и Тужилаштва БиХ окончано је суђење ухапшенима у акцији „Лутка“, а који су представљали највећу криминалну групу у послијератној БиХ. Оптужени у овом предмету осуђени су на скоро 118 година затвора.

Босна и Херцеговина 28.10.2019 | 15:26
Завршен поступак против највеће криминалне групе
Ријеч је о 15 особа, које су проглашене кривим за најтежа могућа кривична дјела. Оптужница је обухватала неколико убистава, покушаја убистава, пљачке, разбојништва и друга дјела.

Највећу казну у овом случају је добио вођа групе Бојан Цвијан, бивши шеф Одсјека за дроге у СИПА, те је правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Марко Крајишник је осуђен на 18, Анес Курбеговић на 15, а Мухамед Рамић, Владан Парађина и Драган Обућина су добили по 8 година затвора. Љубиша Лаловић и Азим Кајевић су истом пресудом осуђени на по 5 година и 10 мјесеци, Дејан Вукосављевић на 4 године, Елвис Тахировић и Елвис Златић на по 3, Елвира Кајевић на 2, а Младен Мичић на годину затвора.



Осим њих, крајем септембра и Милосав Весковић је склопио споразум са Тужилаштвом БиХ и пристао на казну од 8 година затвора, а исто је прошле седмице урадио и Милан Митић, који је добио исту казну.

Они су осуђени као чланови групе која је дјеловала од 2005. године и која је одговорна за више кривичних дјела ради остваривања заједничке или појединачне противправне имовинске користи у новцу, материјалним добрима или другим облицима користи.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је хапшењем и осуђивањем ових криминалаца расвијетљено пет тешких убистава на подручју Источног Сарајева, као и више милионских пљачки и разбојништава.

Ухапшени у акцији „Лутка“ осуђени су и због убиства Владимира Мачара на Палама, у јануару 2008, помоћу експлозивне направе намонтиране на раније украдено возило.

Осим Мачара, смртно је страдао и Милан Влашкић, док је тешко рањен случајни пролазник Раде Магазин, који је од повреда преминуо. Више особа је рањено.



Осуђени су и за тешко убиство Бориса Говедарице, почињено у августу 2007. код тржног центра у Лукавици, када су у жртву испуцали најмање 15 метака из двије аутоматске пушке. Убиство је извршено на раскрсници у прометној улици.

На сличан начин извели су и тешко убиство Зорана Голуба у августу 2008. у кафићу „Спорт“ у Источном Сарајеву. Голуб је убијен у угоститељском објекту, гдје је на њега из двије аутоматске пушке испаљено више од 40 метака. 

Затворске казне су добили и за договор, планирање и два покушаја убиства Ђорђа Ждрале, почињена током 2006. на подручју Источног Сарајева. Ждрале је тешко рањен с више хитаца из ватреног оружја.

Осим за убиства, осуђени су и за пљачку транспорта новца Привредне банке Сарајево у износу од 2,2 милиона евра, која је почињена у насељу Неџарићи у Сарајеву у јуну 2006, када је опљачкано возило којим је новац превожен на аеродром.



Ту је и пљачка транспорта новца Павловић Интернатионал банке из Бијељине, која је почињена у августу 2005. на подручју Хан-Пијеска, када су пресрели возило којим је превожен новац. Тада су отели близу милион евра.

Осуђени су и за покушај пљачке новца из Нове банке Бијељина, пословнице у Источном Сарајеву, у новембру 2005, у износу од најмање 1,1 милион евра, када су заштитари који су превозили новац, након што је на њих пуцано, узвратили и у размјени ватре ранили пљачкаше.

Оптужени се терете и за оружану пљачку најмање 340.000 евра из Поште 2 у Сарајеву, у јуну 2009. године након које су се починиоци удаљили комбијем, који су након тога запалили.

Већина осуђених имала је и држављанство Србије, па је у току ове акције остварена и изузетно добра сарадњу с тужилаштвима и судовима у Србији, као и правосудним и полицијским институцијама Србије.

Полицијске униформе

Приликом  пљачки и покушаја пљачки, од чега су двије извршене на подручју Источног Сарајева, а двије на подручју Кантона Сарајево, припадници ове злочиначке организације су ишли у униформама полицијских агенција.

– Користили су се одјећом, опремом, маскама које подсјећају на полицију, као и са возилима с ознакама полиције –  рекли су у Тужилаштву.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мико

28.10.2019 15:05

Овом акцијом се Сипа и прославила и то за вријеме Горана Зубца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

28.10.2019 15:49

Мало брате 20 година. Толика убиства, пљацке итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

28.10.2019 16:04

Зубац је прави цовјек на правом мјесту,послије њега је све млацење празне сламе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕСПЕКТ

28.10.2019 16:14

ПОШТОВАЊЕ СВАКОМ ПРОФЕСИОНАЛНОМ И ЧАСНОМ ПОЛИЦАЈЦУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

28.10.2019 17:07

Мало је 20 год. овом убици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВКО

28.10.2019 18:35

РУДОЊА ЋЕ ПОМИЛОВАТИ

Name

Ранко

28.10.2019 18:22

Благе казне, као да су погрешно паркирали ауто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

28.10.2019 21:27

пих...

ОДГОВОРИТЕ