Орао одлетео у роминг и набио научницима рачун за мобилни!?

Руски орао по имену Мин,који су научници пратили помоћу ГПС огрлице коштао их је право мало богатство у рачуну за роминг након што је изашао из земље. . .

Занимљивости 28.10.2019 | 20:00
Орао одлетео у роминг и набио научницима рачун за мобилни!?
Орао Мин, иначе је мигрирајућа птица, опремљена је била уређајем који је требало да текстуалним порукама шаље координате назад истраживачима.

Међутим, нису рачунали да ће степски орао, који обично мигрира у јужну Русију или Казахстан, отићи 5.600 километара путем Ирана.

Отамо је уређај послао стотине текстуалних порука, које су све наплаћиване по 48 рубљи роминг тарифи (око 0.27 центи евра)

Научници, из руског Центра за рехабилитацију дивљих животиња у Новосибирску, стално надгледају 13 птица.

Мин је прво одлетео у подручје које није имало покривеност сигнало, што је значило да су се све поруке, које је у том периоду требало да пошаље, сачувале да се пошаљу касније када добије сигнал.

Онда је пропутовао скоро 5.600 километара и када је ушао на територију са мобилном покривеношћу, све заостале поруке су послате.

"Одједном нам је послала стотине прескупих порука са свог летњиковца и потрошила читав буџет који је посвећен за орлове", каже Елена Шнајдер, један од истраживача.

Укупан рачун износио је око 1.415 евра

Извор:Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар