Напето у Бихаћу: 680 инцидената са мигрантима

Безбједносна ситуација на подручју Унско-санског кантона све се више компликује због непрестаног прилива нових миграната на ове просторе и претрпаности садашњих смјештајних капацитета у којима бораве.

Босна и Херцеговина 28.10.2019 | 07:32
Напето у Бихаћу: 680 инцидената са мигрантима
Према ријечима Але Шиљдедића, портпарола МУП-а УСК, инциденти чији су виновници илегални страни држављани постали су свакодневица у Бихаћу и полиција има пуне руке посла да спријечи могућу ескалацију цјелокупне ситуације.

"Само у првих шест мјесеци ове године евидентирано је 168 кривичних дјела, а у међувремену тај број се и повећао. Евидентирано је преко стотину случајева кршења јавног реда и мира, те више од 680 различитих инцидентних ситуација у којима су виновници мигранти", истакао је он.

Према његовим ријечима, највећи број инцидената догодио се између самих миграната, а најчешће су међусобне туче, физички напади и повређивања. Такође, чести су случајеви угрожавања имовине грађана и махом се ради о крађама и провалама. С обзиром на то да се очекује скоро погоршање временских прилика, страхује се од погоршања безбједносне ситуације. Због тога је на посљедњој сједници Скупштине УСК покренута иницијатива за формирање резервног састава полиције.

Иницијативу је поднио скупштински посланик Хајрудин Халиловић, образложивши то тиме да нема довољно полицајаца који би се супротставили мигрантској кризи, а садашње полицијске снаге су исцрпљене. Истакао је како Влада УСК треба размотрити увођење резервног састава у складу с финансијским могућностима те да би у том саставу требало бити око 100 младих полицијских службеника, те сматра како би се на тај начин могао повећати и број младих људи који би се запослили.

Горуће питање у УСК везано је за будући прихватни центар за илегалне стране држављане. Власници садашњих прихватних центара "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши одбили су да продуже уговоре о смјештају миграната којих у оба центра има више од 2.000. На локалитету Вучјак борави око 1.000 миграната под шаторима, а хуманитарне организације упозоравају на могућу катастрофу уколико се убрзо за њих не пронађе адекватан смјештај. Према процјенама полиције, свакодневно на подручје УСК пристиже између 150 и 200 нових миграната. Оперативна група сматра како је локација Медено поље у овоме тренутку најбоље рјешење за нови прихватни центар, али се томе противе локалне власти и међународне организације.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

28.10.2019 06:42

Шта да су нам са пушкама досли,хаха,који циркус од уредјења назови дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

но сикирики

28.10.2019 07:14

Реформска агенда се успјесно реализује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

28.10.2019 07:35

Треба их како илеглно пребацити у хрватску ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

28.10.2019 08:42

Ово са мигрантима би бар требало бити лагано за рјешавање... Направите 2 прихватна центра, 1 у ФБИХ, други у РС (напомена само, нису сви мигранти муслимани, и вјера није као грипа па да ће вам прећи тек тако па да се плашите). Прихватне центре правите тако да сутра кад ова криза прође можете користити као сајамске просторе, а не да трошите паре на ове шаторе ко какви папци... На тај начин ће и ФБиХ и РС профитирати од ових пара што шаље ЕУ... Те људе лијепо проведете у те центре и узмете отиске и основне податке, Име презиме, државу из које долазе уз напомену да ће исти бити депортовани у државу из које долазе ако им се одбије азил или их држава у коју су се упутили не жели, па ћете тако спријечити да причају како су сви из Сирије... Е сад кад узмете те податке, одмах обавјестите амбасаде тих земаља да је њихов држављанин у том центру и да жели да иде према Њемачкој, Француској итд. Обавјестите амбасаду те државе да човјек одређених квалификација (а има ту и доктора, инжењера) жели да досели у њихову државу. Ако га држава у коју жели да иде одбије, ако му БиХ одбије захтјев за азил, ако га поднесе, лијепо на авион и правац држава поријекла... Трошак смјештаја је гратис јер плаћа ЕУ, а трошак депортације испостави амбасади државе из које долази. Они који не желе да дају своје податке третирати као криминалце и обавјестити интерпол да их провјери, јер је велика шанса да нешто крију чим не желе да дају податке. Док су у БиХ третирати их као госте, омогућити им 3 оброка, и брате драги нек се сналазе за даље... Сусједну нам Србију замолити да престане да пребацује ове људе у БиХ. Нас је у овој држави сад мање од 3 милиона, села су пуста, земља није обрађена, да будем искрен нама треба миграната из што више различитих држава како бисмо научили да смо ми овде браћа и другови, и да смо ближе једни другима него ево што смо мигрантима... Можда ова додатна разноликост разбије овај национализам/шовинизам који нам усађују велике вође измишљајући непријатељске намјере једних према другима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

границар6

28.10.2019 09:19

У том и јесте проблем сто 80 посто истих нема никаквих података или их крију побацају документе ко су и одакле су лазу и не говоре јел би у супротном како сте и рекли могли бити или врацени или процесуирани од стране власти земље из које долазе или у току транзита

Name

Xxx

28.10.2019 10:54

Е ако ово конацно не уједини будале из Федерације и будале из Р. С не знам ста це. Маса људи је отисло, маса ових је досло спојите два и два ускоро цемо бити мањина у властитој земљи...

ОДГОВОРИТЕ