Међусобна дуговања ‘пребиле’ институције, локалне заједнице и странке у РС

Мултилатералном компензацијом, која је проведена током ове седмице на Бањалучкој берзи, компензовано је 16. 633. 227 КМ обавеза и потраживања институција, локалних заједница те предузећа у Републици Српској.
 

Република Српска 26.10.2019 | 15:21
Међусобна дуговања ‘пребиле’ институције, локалне заједнице и странке у РС
Обавезе и потраживања компензовао је 571 учесник.

Међу онима који су “пребили” потраживања су Министарство финансија РС – Трезор, Пореска управа, градови Требиње, Бијељина, Добој, Лакташи, Србац, Угљевик, Милићи, Зворник, Модрича, Петрово, Осмаци, Билећа, Шековићи, Лопаре, Шамац, Источно Ново Сарајево, Соколац, Градишка, Челинац, Котор Варош…

У мултилатералној компензацији су учествовали и СДС, “Алумина”, “Орао” Бијељина, “Шуме РС”, Привредна комора РС, “Службени гласник РС”, болнице, домови здравља, водоводи, топлане, аутопревозна, трговачка и комунална предузећа, ауто-куће, осигуравајућа друштва и други.

Током првих шест мјесеци 2019. године проведена су три поступка мултилатералне компензације и цесије, путем којег су компензовани јавни приходи РС у износу од 16.567.508 КМ.

У три проведена поступка мултилатералне компензације, затворене су обавезе буџетских корисника које су се водиле у Главној књизи трезора РС у укупном износу од 14.880.000 КМ.

– Самим процесом мултилатералне компензације ослобођена су одређена ликвидна средства, која сигурно могу значајно утицати на пословне токове – тврде у ентитетској влади.

У РС мултилатералне компензације и цесије се проводе у складу са Законом о јединиственом систему за мултилатералне компензације и цесије, који дефинише субјекте који имају обавезу да пријављују неоспорене новчане обавезе.

Наведеним законом мултилатерална компензација дефинисана је као скуп повезаних платних трансакција између учесника који истовремено измирују обавезе и наплаћују потраживања, а који се реализују на основу пријављених обавеза учесника.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

увек

26.10.2019 13:32

Увек се договоре да преко леђа народа и народних пара пребију нешто,а ко је одговоран за такво стање о томе се звижди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.10.2019 21:50

Они знању само пребијати.

ОДГОВОРИТЕ