УЕФА коефицијенти: Србија губи трку за два мјеста у ЛШ!

Ништа не ваљају резултати ове недеље! Кипрани повећали разлику, Хрвати и Шкоти за петама, ускоро ће и Швајцарци. . .

Фудбал 25.10.2019 | 22:30
УЕФА коефицијенти: Србија губи трку за два мјеста у ЛШ!
До сада је ишло сјајно, српски клубови су из кола у коло сакупљали бодове, повећавали национални коефицијент на УЕФА ранг листи и одмицали конкуренцији. Али сада се ситуација променила. Стало нас је, а конкуренција то користи.

Србија полако губи дах у трци за фамозно 15. место на УЕФА ранг листи које би од сезоне 2021/22 донело два места у борби за Лигу шампиона и још неке привилегије у осталим такмичењима.

Поразима Црвене звезде у Лондону и Партизана од Манчестер Јунајтеда, Србија је трећем колу групних фаза Лиге шампиона и Лиге Европе остала без нових поена за национални коефицијент и на бројци до 24.750 док је директна конкуренција поправила позиције.

Да још једном подсетимо и како се национални коефицијент рачуна.

Коефицијентни бодови се сабирају и деле с бројем представника. Победе у Лиги шампиона и Лиги Европе вреде по два коефицијентна бода, ремији један. У квалификацијама се за победу или реми добијало дупло мање бодова. За сам пласман у Лигу шампиона се добијају четири бонус бода, а за улазак у Лигу Европе нема бонус бодова.

Тако су српски клубови од почетка сезоне сакупили укупно 21 коефицијентни бод (Звезда 10,5, Партизан 7,5, Чукарички 2,5 и Раднички 0,5). Када се подели са четири, а потом помножи са 1.000, добија се коефицијент 5.250. Укупан коефицијент се рачуна за ову и претходне четири сезоне и важи од „оне тамо“ сезоне. Дакле, не од следеће, већ од 2021/22. Сезона између се не никад рачуна како би се приликом почетка следећих сезона у лигама и куповима увек знало које позиције где воде на крају.

Са освојених 5.250 бодова у овој сезони, укупан коефицијент Србије за пет сезона тренутно износи 24.750 бодова. Звезда и Партизан су кроз сваку фазу такмичења ове сезоне поправљали национални коефицијент како би се дошло до те бројке. Али ове недеље су први пут обоје поражени.

Да ствари буду лошије по Србију, на „нулу“ вечитих у овом колу су се надовезали добри резултати директне конкуренције.

Кипар је захваљујући ремију АПОЕЛ-а у Азербејџану остао на 16. месту и за 0.250 бодова повећао предност у односу на Србију. Хрватска је захваљујући Динамовом боду против Шахтјора опет за петама Србији са 24.625 бодова, колико има и Шкотска која је направила највећи проблем. Шкотски великани Селтик и Глазгов Ренџерс блистају у групама Лиге Европе и сакупљају бодове. Синоћ су поправили национални коефицијент за 0.750 бодова пошто је Селтик победио Лацио, а Ренџерси одолели у Порту. У добрим су ситуацијама да прођу групе што би значило и додтане бодове и велику шансу да престигну Хрватску, Србију, Кипар и Грчку и изборе се за 15. место.

На руку Србији не иду ни резултати швајцарских клубова у Лиги Европе. Једина срећа је што се швајцарски збир коефицијентних бодова дели са пет, па резултати Базела и Јанг Бојса не вреде колико Селтикови и Ренџерсови. Швајцарци имају и Лугано у Лиги Европе, али он ипак није овај ниво и сва срећа да је тако и да не осваја бодове. Али зато Базел и Јанг Бојси газе, први су у групама и синоћњим победама су поправили укупан швајцарски коефицијент са 22.000 на 22.800. Дакле, и Швајцарска нам дува за вратом и сва срећа је да им се дели са пет и да имају Лугано који ће испасти.

Једина добра ствар је што Грци нису напредовали и што су остали на истом броју бодова после пораза Олимпиајкоса од Бајерна.



Али да би остала у игри за 15. место и да би досањала сан о  два представника за Лигу шампиона, Србији су у другој половини групних фаза потребни значајно бољи резултати Црвене звезде и Партизана. Већ од следећег кола! А неће бити лако јер су противници исти... Звезди донекле расту против Тотенхема на Маракани али опет је аутсајдер, док би све осим Партизаовог пораза на Олд Трафорду био велики успоех.

Чак и када би вечити ривали у дуелима са Енглезима уписали по реми, то нам опет не гарантује ништа већ је то само залиха да не изгубимо корак. Шкоти и Швајцарци су у великом налету, АПОЕЛ је фаворит против Карабага, Динамо ће ићи на победу против Шахтјора, сви они имају боље шансе да поправе националне коефицијенте него што то Србија има пред дуеле Звезде и Партизана са премијерлигашима. После следећег кола би Шкотска и Хрватска могли да нас обиђу, Кипар да нам још одмакне, а Швајцарска да нам се још примакне.

Биће ово жестока борба за 15. место на УЕФА ранг листи која ће извесно потрајати и после групних фаза. Ко не прође групну фазу и не обезбеди европско пролеће, вероватно испада из трке. Србији је потребно макар треће место Звезде у групи Лиге шампиона и макар друго место Партизана у Лиги Европе да задржи добре шансе. Јер, Шкоти и Швајцарци су на одличном путу да имају по два клуба у Лиги Европе на пролеће, а загребачки Динамо граби ка европском пролећу у Лиги шампиона или Лиги Европе.

Једино добро је што Олимпијакос и АПОЕЛ за сада нису у доброј ситуацији. Али и то може да се промени...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар