Калифорнија: Због пожара 200.000 домова без струје

Због пожара који је букнуо у виноградарском крају сјеверно од Сан Францисца, у Калифорнији, евакуисано је око 2. 000 становника града Сонома, укључујући цијели град Геyсервилле, гдје је уништено око дванаест домова, а напајање струјом прекинуто је за 200. 000 домова и фирми.

Свијет 25.10.2019 | 07:27
Калифорнија: Због пожара 200.000 домова без струје
Пожар Кинцаде који је у ноћи на четвртак букнуо у граду Сономе, захватио је више од 4.000 хектара потпомогнут снажним вјетром.

Пожар је избио у близини базе оштећеног високонапонског преносног торња у власништву фирме Пацифиц Гас анд Елецтриц Цо, саопштиле су комуналне и ватрогасне службе, не наводећи сумња ли се да је оштећени торањ узрок пожара.

Та фирма је у извјештају поднесеном калифорнијској Комисији за комуналне послове признала да је један од његових далековода неисправно функционирао у вријеме и на мјесту настанка пожара.



Напајање струјом прекинута је широм Калифорније ради предострожности, како би се смањио ризик од неконтролисаног ширења пожара због јаких вјетрова.

Из канцеларије градоначелника упућена је наредба за евакуацију становника Геyсервиллеа, градића са хиљаду становника окруженог виноградима. До четвртка поподне наредбу обвезне евакуације добило је свеукупно 2.000 људи, рекли су из канцеларије.

Упозорење о евакуацији било је на снази и за град Хеалдсбург, ургирајући на становнике да буду спремни бјежати истог трена.

Калифорнијски гувернер Гавин Неwсом рекао је да су осигурани уговори од Савезне агенције за управљање хитним ситуацијама (ФЕМА) за одговарајућа средства за борбу против пожара.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар