Гавриловићева Звезда игра срцем, али Барса и Миротић су класа!

Барселона одолела фуриозном почетку Звезде и остала непобедива! Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Барселоне резултатом 73:65 у четвртом колу Евролиге.  Црвена звезда је дуго водила и парирала Барселони, али када су кошаркаши Андрије Гавриловића остали без енергије у одбрани - у меч су се укључили Никола Миротић и Кајл Кјурик и одвели своју екипу до четвртог тријумфа.  Црвена звезда се добро борила три четвртине, али су на крају гости из Каталоније заслужено славили и уписали четврту рецку.

Кошарка 24.10.2019 | 23:20
Гавриловићева Звезда игра срцем, али Барса и Миротић су класа!
Звезда је први пут изгубила од Барсе у Београду после два узастопна тријумфа.

Црвено-бели су одиграли први меч после отказа Милана Томића, на чијем месту се нашао досадашњи асистент Андрија Гавриловић.

Представник Србије у Евролиги меч је почео феноменално, играо одбрану којом је сломио Фенербахче у другом колу, али тотално потонуо у последњих 15 минута и претрпео убедљив пораз.

Екипа Светислава Пешића и после четири кола и даље нема пораз, док је Звезда на учинку од једног тријумфа и три неуспеха.

Меч је дефинитивно обележила партија Огњена Кузмића, који је био на терену први пут ове сезоне и први пут након што је летос имао тешку саобраћајну несрећу, па се његов повратак није очекивао барем до јануара. Он је меч завршио са два поена која су пропраћена овацијама од стране домаће публике.

Гавриловићеви изабраници су одлично искористили проблем Барселоне која је у Београд дошла без иједног плејмејкера.

Црвено-бели су притискали Барсу на преносу лопте и добро затварали унутрашњу линију, а то је резултирало предношћу од 9:4 на самом старту.

Симанић, који је добио шансу у првој петорци у првом мечу Андрије Гавриловића на клупи Звезде, погодио је два шута са дистанце.

Барса није успела да уђе у ритам током прве деонице, па је постигла само 12 поена на крају тог дела игре, насправм Звездиних 16.

Друга четвртина почела је топло-хладно по домаћина, али то није дуго трајало.

Гранитна одбрана црвено-белих дошла је до изражаја другим делом друге четвртине, играчи шампиона Србије бацали су се за апсолутно сваком лоптом, а убрзо је предност била двоцифрена.

Прве поене у сезони постигао је Кузмић за +10, а онда је Фаје погодио тројку за 33:20.

Ипак, до краја полувремена се ствари нису одвијале према очекивањима за Звезду. Доста изгубљених лопти, одлична рола расположеног Миротића, и Барса је на паузу отишла само са +3, иако је у једном тренутку врло лако могла до +16.

Друго полувреме добро је почело за Звезду. Поново је одбрана била кључна, а Лоренцо Браун је соло-продорима донео свом тиму 42:35.

Тајм-аут затражио је Пешић, а од тог тренутка кренула је црна серија црвено-белих и преокрет Барселоне.

Гости су преко расположених Миротића и Дејвиса направили велику серију од 13:2 и уједно дошли до прве предности на утакмици тек у 26. минуту исте.

До краја четвртине није дошло до до промене ритма, а Барса је изгледала све сигурније и сигурније па је на крају треће четвртине водила са осам поена разлике.

Звездина енергија била је трагична у четвртој четвртини, није помагала ни мртва атмосфера са трибинама, а игра није била ништа боља, па је шпански тим успео да оде на двоцифрену предност.

Тројком и закуцавањем резервисте Шмитса тим Светислава Пешића отишао је на +15.

До краја меча Звезда је успела да смањи на једноцифрену предност, углавном захваљујући одбрани, али су проблеми били огромни у нападу. Лопта се ужасно кретала, Барселона је правовремено ротирала малтене без грешке, а црвено-бели нису успевали ни индивидуално да решавају ситуације.

Последња нада "изгорела" је када је Давидовац на -10 изборио неспортску Хигинса. Он је промашио бацање, Звезда је катастрофално организовала напад, а затим примила поене у контри за 58:69.

До краја меча Звезда је успела да на тера Пешића да после две примљене тројке затражи тајм-аут, али питање победника се није доводило у питање.

Једини двоцифрени у изузетно нападачки нерасположеној Звезди био је Џејмс Гист са десет поена, али и шест изгубљених лопти. По осам поена имали су Мухамад Фаје, Огњен Добрић и Бориша Симанић.

Лоренцо Браун је уписао шест поена и пет изгубљених лопти, уз три асистенције и украдене лопте, четири изгубљене лопте имао је и Дејан Давидовац, који је додао седам поена, четири скока и два успешна додавања.

На другој страни најефикаснији био је Никола Миротић који је имао 21 поен и шест скокова, колико и изгубљених лопти.

Кајл Кјурик га је пратио са 15 поена, док је највећи индекс (24) имао Брендон Дејвис са 14 поена, шест скокова и три асистенције.

Црвена звезда мтс није успела да прекине лош низ!

После споразумног растанка с Миланом Томићем почетком ове недеље чекала се реакција кошаркаша црвено-белих у "Пиониру" против Барселоне, енергијом су "ломили" ривала готово две и по четвртине, али су потом остали без решења у нападу...

Никола Миротић, Брендон Дејвис и Кајл Кјурик су подигли ниво своје игре, Звезда се мучила у одсуству Лоренца Брауна (имао четири фаула), па тако није имала довољно даха за лидера Евролиге.

Барселона је добрим сегментима својих најплаћенијих играча, и уз све проблеме Звезде у нападу пошто у тиму Андрије Гавриловића није било расположеног појединца, почетком последњег квартала успела да оде и на максималних +15, али је домаћин искористио подршку "Пионира" и још једном се укључио у утакмицу, доневши бар на кратко неизвесност у крајњи исход.

Шампиону АБА Лиге следи меч са Мегом на "Јадрану", а потом гостовање Ефесу, где ће пробати да поправе тренутни скор 1-3.

Шок терапија је успела, Андрија Гавриловић је окренуо Црвену звезду за 180 степени! Као да се пре четири дана нису десили Крка и оно “Играјте шта год хоћете“ од Милана Томића, као да су оних 35 минута најстрашнијих мука у Тел Авиву били ружан сан, а Будућност само лош дан... Ако има нејасноћа, довољно је само видети какву је ланчану реакцију створио Томићев најближи сарадник за 48 сати рада. Победа је на крају изостала, Барселона је потврдила класу и највише амбиције, па је на искуство и квалитет славила резултатом 73:65 (12:16, 21:20, 24:13, 16:16) за перфектан скор после четири кола!

Од необјашњиве збуњености и недостатка енергије, до добре борбе с Барселоном и игре срцем. Ето, то је пут који је Црвена звезда прошла у претходна два дана. И може да буде срећна! Екипа је зауставила даљи суноврат ка муљу летаргије и показала да у њој и те како има живота! Довољно да окрене сезону у своју корист, обрише све оне лоше дане обојене црвеном бојом и коначно уђе у зелену зону. 

Штета! Било је ово вече када је Црвена звезда можда чак могла да узме меру најмоћнијем кошаркашком пројекту на Старом континенту, вредном преко 40.000.000 евра. Звучи претерано, јер су се после Крке бројила крвна зрнца у истој овој Црвеној звезди, Али, Гавриловићева одлука да ван тима остави недовољно одморног Билија Берона, да ризикује с Џејмсом Гистом и изненади све позивањем Огњена Кузмића, помешано са узаврелом атмосфером на крцатим трибинама и одличним налетом позитивне енергије заиста је изазвало хемијску реакцију која је Звезду држала у игри пуне три четвртине. То у овом тренутку није било довољно да се направи подвиг, али јесте да се у звездашке кругове врати нада у позитивни расплет сезоне. 

Звезда је испустила фантастичну прилику да у другој четвртини самеље Барселону. Све је почело од Гистове тројке на седам и по минута до одласка на одмор, за резултат 22:18. Звезда је за четири минута преко Перпероглуа, па и Кузмића, са све хицем Моа Фајеа с дистанце стигла до резултата 33:20, три минута пре краја. И уместо да искористи атомску енергију с трибина и добар моментум, Звезда је стала. Никола Миротић, коме је Пионир углас скандирао име и од срца му се захвалио за свесрдну помоћ српском народу широм планете, покренуо је Барселону и с пет везаних поена најавио потпуно отопљење у гостујућим редовима. Правовремено га је испратио врло добри Брендон Дејвис, који је поново био један од покретачких енергената Барсе, па је Звезда на полувремену имала само 36:33 у своју корист.

Тесна борба прса у прса наставила се до средине треће четвртине, када је Кајл Кјурик погодио јако тешку тројку за 44:44, после чега је Миротић донео прво вођство Барселони на утакмици! Од тог момента постојали су само гости. Миротић је искористио нови промашај црвено-белих, да би Роландс Смитс атрактивним закуцавањем отворио рану коју је продубио Кјурик новим далекометним хицем за 57:49. Био је то и кључни период сусрета, у којем је Звезда остала само на 13, а ривалу дозволила чак 24 поена...

Руку на срце, легендарни Светислав Кари Пешић дошао је у Београд без Пауа Рибаса, Виктора Клавера, Малколма Дилејнија, Томе Ертела и Кевина Пангоса, те практично без класичног плејмејкера, Али ова Барселона заиста поседује квалитет више на свакој позицији и себи чак може да пружи тај луксуз да и без петорице стандардних првотимаца изгледа моћно на паркету. 

Коначна разлика није превелика, када се сагледају сви аспекти. Црвена звезда се лавовски борила, њени играчи су гинули за сваку лопту и показали веру у овај тим, селекцију и коначни циљ! Андрија Гавриловић је за кратко време урадио оно што његов претходник није успео, сада је само важно да се добра игра потврди против Меге и онда размишлља о Ефесу и Истанбулу. Остаће тренеру, ма ко то био, доста посла и да се почисти неред у саставу како би Звезда била она права. Пре свега да се реши горуће питање организације игре и под хитно смањи број изгубљених лопти, којих је и вечерас било превише (13 до полувремена, 21 на крају).

Ово је јако тежак период, са пет утакмица у десет дана и Звездин даљи ток сезоне могао би доста да зависи од ових неколико партија...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БАРСЕЛОНА 65:73 (16:12, 20:21, 13:24, 16:16)

Дворана: Александар Николић. Гледалаца:6383

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кузмић 2, Човић, Браун 6, Перпероглу 6, Давидовац 7, Лазић, Фаје 8, Добрић 8, Гист 10, Џенкинс 3, Симанић 8, Оџо 7.

БАРСЕЛОНА: Дејвис 14, Ханга 8, Смитс 5, Абринес 1, Хигинс 5, Кјурик 15, Болмаро, Миротић 21, Томић 4.

Химки протутњао Минхеном! Убедљиво славље екипе из Подмосковља - 87:74.

Једно је сигурно, ове сезоне нема сигурних победа у Евролиги. Минхенски Бајерн је након два тријумфа на свом терену доживео први пораз у Ауди Дому и то прилично лаган од сјајног Химкија - 74:87.

Екипа Римаса Куртинаитиса у својим редовима је имала неколико изузетно расположених играча, за које екипа Дејана Радоњића није успела да пронађе решење. Химки је кључну превагу направио у трећој деоници, када је решетао Бајернов кош из свих позиција и у неколико наврата био на максималних +19. Домаћин до краја утакмице није успео да се врати у живот. Све што је успео Радоњићев тим било је да дође до заостатка од 10 поена четири минута пре краја утакмице, али је Химки на то одговорио серијоим 7:1 и одлучио меч.

Најефикаснији у победничком саставу био је Алексеј Швед, који је био надомах дабл-дабла (19 поена, девет скокова), Гил је убацио 17, а Букер и Тима по 13 поена. Код домаћина је Грегори Монро постигао 18 поена, а Лучић и Ло по 12 поена.

Бајерн ће у наредном колу поново играти на свом терену и то против Реал Мадрида, док Химки дочекује Панатинаикос.

Макаби коначно на нивоу, Валенсија може да тражи новог тренера! Шпанци закуцани за дно!

Макаби је у прошлом колу на мишиће савладао Црвену звезду и дошао до прве победе у Евролиги, а вечерас је коначно био на очекиваном нивоу и лако је скинуо скалп фењерашу Валенсији. – 76:63.

После четвртог пораза у четири утакмице Евролиге, Валенсијин тренер Хауме Понсарнау ће вероватно добити отказ у Валенсији о чему се спекулисало и претходних дана, а први кандидат да га замени је Ћави Пасквал.

Осим у првом нападу, Валенсија вечерас није имала ниједно вођство на мечу и то довољно говори о односу санга на утакмици. Макаби је прву четвртину завршио са седам поена предности, у другој је имао и 11, али је на полувреме отишао “само” са плус пет. Ипак, и то је било довољно…

У трећем кварталу је Макаби отишао на двоцифрену предност коју није испуштао до краја. Домаћи су играли прилично разноврсно и претили из свих позиција. Рутински су сачували предност до краја и забележили победу.

Вилбекин је са 14 поена био најефикаснији у победничком тиму, Хантер је додао 13, Каспи 12, а Волтерс 10 поена. Џордан Лојд је са 17 поена био најефикаснији у Валенсији, а Вања Маринковић није улазио у игру.

ЕВРОЛИГА - 4. КОЛО: 

Четвртак

Зенит - Панатинаикос 79:89
/Понитка 16 - Фредет 22/

Ефес - Реал Мадрид 76:60 
/Симон 17 - Љуљ 14/

Макаби Тел Авив - Валенсија 76:63
/Вилбекин 14 - Лојд 17/

Бајерн - Химки 74:87
/Монро 18, Лучић 12 - Швед 19/

Црвена звезда - Барселона 65:73 
/Гист 10 - Миротић 21/



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар