ЛЕ: Партизан пао ''са креча'', али велико браво!

Манчестер славио из једанаестерца, црно-бели оштећени за пенал, можда и два - 0:1! Храбри Партизан надиграо Јунајтед, али остао без бодова.  Фудбалери Манчестер јунајтеда славили су као гости против Партизана са 1:0 у утакмици трећег кола у Л групи Лиге Европе.  Имао је Партизан одличну игру, нарочито у другом полувремену, свели су госте на минималан број прилика, али на крају Манчестер односи бодове из Хумске.

Фудбал 24.10.2019 | 21:11
ЛЕ: Партизан пао ''са креча'', али велико браво!
Била је то веома узбудљива утакмица са доста прилика за гол, на крају, утисак је да су фаворизовани гости имали много среће, јер их је Партизан у потпуности надиграо.

Имали су црно-бели велики број прилика нарочито у другом делу сусрета, али нису имали концентрације у финишу, а ни одлуке судије из Шпаније Хавијера Естраде, када није досудио бар пенал после ситуација у 66. и 67. минуту, нису им ишле на руку.

Јунајтед је у меч ушао са 11 мечева без победе у гостима у свим такмичењима, серију су нажалост прекинули у Београду, али како је све изгледало на терену, Партизан је веома лако могао не само да стигне до бода, већ и да слави убедљиву победу.

Играчима тренера Саве Милошевића треба честитати на свему, на борбености, залагању, односу према игри. Коначно и на приказаној игри јер су, утисак је, надиграли великог противника и само је недостатак концентрације нападача у финишу сачувао мрежу Јунајтеда, који је посебно инфериоран био у другом полувремену.

Партизан је почео добро, у формацији 4-2-3-1, док се Оле Гунар Солскјер, као пре неколико дана против Ливерпула, определио за тројицу штопера позади у формацији 3-4-1-2.

Јунајтед је имао лагану иницијативу на почетку, па је сходно и томе први и припретио. Играо се 15. минут када је после прекида и центаршута Хуана Мате, Скот Мектомини одлично скочио, али је главом шутоирао поред гола.

Исти играч је покушао и у 22 минуту, ударцем са 18 метара, али је његов ударац завршио пред стативе гола Владимира Стојковића.

Партизан је полако почео да се одлобађа стега, заиграо је храбрије и офанзивније, а у јеку те иницијативе, Јунајтед је поново стигао до прилике и то у 37. минуту када је Џеси Лингард лукаво шутирао са ивице казненог простора и погодио стативу.

Три минута касније, велика прилика за Партизан! Умар Садик је одлично прошао, шутирао је са двадесетак метара, лопта је погодила стативу!

Само минут касније, тачније у 41. минуту, могао је и Такума Асано да савлада Серхија Ромера, али је његов ударац завршио за мало поред леве стативе.

И онда, када се очекивао гол за Партизан, полуконтра Јунајтеда, Брендон Вилијамс је повукао лопту, ушао у казнени простор, Немања Милетић је неопрезно стартовао и оборио младог бека Јунајтеда – једанаестерац.

Сигуран егзекутор био је Антони Марсијал, лопту је послао у десну, а Стојковића у другу страну – 0:1!

У наставку, Партизан је наставио тамо где је прекинут у финишу првог дела. Изабраници тренера Саве Милошевића кренули су офанзивно и умало да у првој акцији нешто више и ураде, када је фаулиран Садик, а Фил Џонс оправдано зарадио жути картон.

Ипак, ударац Бибраса Натха из слободног ударца завршио је крај гола.

Нову велику прилику, црно-бели су имали у 52. минуту. Сејдуба Сума је сјајном финтом избацио из тежишта Харија Мегвајера, шутирао са 17 метара, али право у руке голмана Серхија Ромера!

Партизан је констатно имао иницијативу, гости су се углавном бранили и играли на контру, а у 67. и 68. минуту виђене су две спорне ситуације.

Натхо је прво рекламирао да је неко у одбрани Јунајтеда играо руком, да би у наставку акције лопта погодила у руку и Брендона Вилијамса, што је било далеко очигледније, али ни у једном ни у другом случају није се зачула пиштаљка судије Естреде Фернандеза.

Утисак је да је Партизан оштећен за макар један пенал, али ни то није утицало да играчи Партизана посустану. Напротив, наставили су храбро и у 73. и 78. минуту дошли до нових прилика за изједначење.

Прво је Умар Садик послао прави пројектил са 20 метара, за мало је био непрецизан, да би после асистенције Садика, Џонс у последњи час испред Асана избацио лопту у корнер.

Наставили су играчи партизана са нападима до самог краја, Асано у 83. и Натхо у 86. минуту могли су да донесу толико жељени гол, али нису успели и Енглези су тако стигли до друге победе у три кола и челне позиције у групи.

Манчестер јунајтед није што је био, а то је потврдио и Партизан. Ипак, упркос добрим приликама, спорним ситуацијама и доброј енергији "црно-белих", тим Оле Гунара Солскјера је тај који меч завршава тријумфално.

ПАРТИЗАН - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 0:1 (0:1)
/Марсијал пен. 43/

Фудбалска европска ноћ у Београду остала је без своје најлепше завршнице, пошто је Манчестер јунајтед уписао други тријумф у Лиги Европе ове сезоне, а Партизан ће имати за чиме да жали.

Екипа Сава Милошевића је приказала гостима из Манчестера врло добру игру, нарочито у другом полувремену, када су били једини тим који заправо претио.

Умар Садик, Сејдуба Сума и Такума Асано су се истицали у завршној трећини терена, Бибрас Натхо није могао да сам контролише игру на средини терена, али је и он имао лепих потеза.

Садик и Сума су можда имали и најбоље прилике из игре, али су лоше завршавали нападе, а вероватно најсумњивији тренутак се догодио средином другог полувремена када је Скот Мектоминеј играо руком у свом шеснаестерцу.

На крају се испоставило да је први сусрет Партизана и Манчестера после 53 године решен у 43. минуту. Немања Милетић је тада помало несмотрено срушио Брендона Вилијамса у казненом простору "црно-белих", а Ентони Марсијал из пенала то кажњава.

Ређали су се покушаји Партизана у другом полувремену, углавном са дистанце, али је одбрана "црвених ђавола" успела да сачува своју мрежу и остане усамљена на првом месту групе Л после прве половине групне фазе.

Кад би се за став, идеју, трчање, борбеност, чак и уметнички дојам додељивали бодови макар један би добио Партизан. Овако, док се фудбал игра за голове остаје му болно сазнање да га ове сезоне као ретко кад мучи реализација и да га је давно дијагнистификован проблем коштао пораза у мечу у коме игром, понашањем и карактером није заслужио запис на семафору - 0:1.

Два велика налета имали су црно-бели: десетиминутни с краја првог дела и у истом толиком трајању на старту наставка. Уместо поготка који је по свим критеријумима требало да им припадне, примили су један и поразом од Манчестер јунајтеда, уз очекивани тријумф АЗ-а над Астаном, значајно смањили шансе да се пласирају у нокаут фазу Лиге Европе.

До реванша на Олд Трафорду за две седмице остаје им, пак, сазнање да могу да играју равноправно, на тренутке и боље од реномираног премијерлигаша. Као и да су оштећени бар за један, ако не и два једанаестерца, у тренуцима кад је изједначење висило у ваздуху. Овако, шпански судија Хавијер Естрада испао је злонмеран, Јунајтед сачуван, а Парни ваљак укочен док је јурио у максималној брзини ка сензацији.

Да му Гробари ништа не замерају, упркос резултату, видело се на крају меч кад су миљенике у свлачионицу испратили аплаузом, као одговарајућом наградом за игру. Кад већ резултат није био бољи. Велико браво за отпор и игру, жељу да се надмеће са, на папиру, бољим од себе. И то треба ценити.

С каквим је амбицијама дошао у Београд и колико му је такмичење у Лиги Европе, ипак, важно, Оле Гунар Солскјер је најпре показао избором тима, пославши на терен званично најскупљег штопера и десног бека планете (Мегвајера и Ван Бисаку), искусног Мату, доказано Марсијала, оповргавши претпоставке да ће много комбиновати, па је од млађих снага шансу дао само левом беку Вилијамсу и задњем везном Гарнеру. А како игра Јунајтед и колико је, за наше прилике, убедљив могло це највише уочити у уводних пола сата, кад је вешто чувао лопту, мирно комбиновао, примицао се казненом простору Партизана као коњица и брзином у пасу и размишљању притискао одбрану домаћина.

Једина дилема била је кад ће несумњиви квалитет,  можда не уочљив кад се посматрају преноси Премијер лиге, с тим да је то друга димензија фудбала, преточити у вођство. Претио је на разлличите начине: најпре тако што је Мата из слободног ударца пронашао Вилијамса на другој стативи, а овај тукао у спољни део мреже, потом кад је Џеси Лингард уздрмао стативу, да би до предности стигао у тренутку кад се чинило да би до ње могао, а по шансама и требало, да дође црно-бели тим. Чак је и тренутак најгори могући по нашег представника, завршница првог дела, пробој 19-годишњег левог бека Брендона Вилијамса, закаснели старт Немање Милетића и пенал који је рутинском реализацијом у 0:1 претворио Антони Марсијал.

Француз је поентирао са беле тачке и омогућио Црвеним ђаволима мирнији одлазак на паузу, иако је игром у периоду кад је дао гол ближи истом био - Партизан!? Скоро пола сата потрошио је састав Сава Милошевића да се ослободи окова неког необичмног страха који га је спутавао и терао на грешке у оснвама фудбала: пријему у пасу. Деловало је да у тим тренуцима у грчу играју Сума и Асано, да мало шта може у маневру да направи српски тим, али кад је спознаја да за ривала имају фудбалере који се не сналазе баш највештије под пртиском постали су конкурентнији. У завршних десетак, 15 минута првог дела Парни ваљак је оправдао надимак, јурио је напред, желео гол, удовољио навијачким жељама да буде офанзиван, једино што није био и прецизан.

Покушаји Здјелара и Тошића завршили су далеко од гола, потом је Умар Садик у 40. минуту са 20-ак метара лоптом "пољубио" стативу, Асано у паду тукао поред ње већ у наредном нападу и таман кад се чинило да домаћин на крилима публике може до сензационалног вођства уследио је хладан туш на супротној страни. У најгоре могуће време...

Та статива Садика је, испало је на крају, био врхунац Партизана на овој утакмици, иако је почетком другог дела вечерас одлични Нигеријац после стављања на муке Мегвајера натерао Фила Џоунса да добије жути картон, уједно употпунио утисак да је био можда и најбољи појединац Милошевићевог тима. Сјајно се носио Садик са далеко познатијим фудбалерима, претио Ромеру ударцима из даљине, оставио одличан утисак и, на жалост навијача, потврдио да није гол-играч.

Опет, за начин на који су црно-бели истрчали на друго полувремем, колико их гол Марсијала није психички "убио у појам", показали су шутеви поред стативе Натха, варка Суме и пуцањ право у аргентинског голмана, лажњак Урошевића на левом крилу, шанса Асана... Било је довољно ситуација да се једном лопта пребаци преко црте, али није било одлулчности, прецизности, па и снаге у заврпшном пасу или шуту.

Напослетку, није било ни правде, јер је арбитар Хавијер Фернандез Естарада зажмурио на сигурноиграње руком Вилијамса. Можда је само 60 секунди раније исти грех урадио Мектоминеј.. Препорука судијама је да је сваки додир руком у казненом простору аутоматкси пенал, али чак и да је хтео једном да помогне Јунајтеду у првој, Шпанац је у другој ситуацији морао да покаже на белу тачку.

Онда би слика била тотално другачија. У најмању руку - реалнија.

ПАРТИЗАН – МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 0:1

/Марсијал 43 пен/

Београд

Стадион Партизана

Судија: Хавијер Естарада Фернандез (Шпанија)

ПАРТИЗАН: Стојковић – Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић – Здјелар, Натхо – Тошић (од 75. Стевановић), Сума (од 82. Л. Павловић), Асано (од 90. Ивановић) – Садик. Тренер: Саво Милошевић.

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД: Ромеро - Мегвајер, Џоунс, Рохо - Ван Бисака (од Џејмс), Гарнер (од 81. Переира), Мектоминеј, Мата, Вилијамс - Лингард - Марсијал (од 60. Рашфорд). Тренер: Оле Гунар Солскјер.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПФЦ

24.10.2019 19:32

Вецерас је Европски фудбал дотакао само дно. Ако судија треба да помогне Манцестер Јунајтеду у утакмици против Партизана, онда,онда ниста.... Браво Саво,браво Момци.

ОДГОВОРИТЕ