И трећи дан у НСРС протекао уз бурну расправу

Трећег дана рада у парламенту усвојени су закони о заштити од пожара, измјене и допуне Закона о здравственом осигурању и социјалној заштити, посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, те, између осталог, о инвестиционим фондовима. Подршку је добио и нацрт Закона о заштити менталног здравља, који је изазвао бурну расправу посланика.

Република Српска 24.10.2019 | 15:25
И трећи дан у НСРС протекао уз бурну расправу
Посланици Народне скупштине Републике Српске, усвојили су данас по хитном поступку ребаланс буџета за ову годину. Ребаланс буџета износи три милијарде и 316,6 милиона КМ и већи је за 60,6 милиона КМ или 1,9 посто од усвојеног овогодишњег буџета.

Трећег дана рада у парламенту усвојени су Закони о заштити од пожара, Измјене и допуне Закона о здравственом осигурању и социјалној заштити, посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, те, између осталог, о инвестиционим фондовима. Подршку је добио и Нацрт закона о заштити менталног здравља, који је изазвао бурну расправу посланика.

Евидентно је да на ментално здравље свих људи утиче социјално стање, то јесте неимаштина, као и осјећај правде и безбједности, рекао је посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

„Ако говоримо о осјећају безбједности и сигурности, осјећају правде, социјалним случајевима и ако повежемо да то озбиљно утиче на ментално стање нашег становништва, онда можемо да видимо да ћете ви, доктори, имати пуне руке посла. И онда негдје, с обзиром на ово све што ради власт, имам осјећај да у Клиничком центру и другим установама, психолозима, психијатрима - ви правите посао. Зашто ово причам? Замислите ви какво је ментално стање породице Поповић, која је неправедно деложирана, или породице Петковић из Бањалуке, која је прије пола године деложирана из куће без правде, мимо закона, мимо процедура уз све правно, а и физичко насиље. Какво је ментално стање оних породица који су остали без најближих и да ли један психолог или психијатар може да излијечи и залијечи ране породице Ђуровић, породице Драгичевић, Вукелић, Арбутина и свих других породица са којима сам био у директном контакту“, каже Станивуковић.

„Овај проблем изазива оваква политичка ситуација каква код нас јесте. Постоје те партијске злоупотребе и наметање некакве књижице као услов да се нормално живи, крећемо од оних најнижих категорија друштва, од дјеце у основним школама, гдје се у оваквом систему врло често налазе дилери испред школских капија. Најбољи студенти не добијају запослење. Затим, кад дођете на посао, имате ситуацију да којекакви квазистручњаци буду ваши шефови, а не знају најосновније ствари да ураде. Кад завршите тај свој радни вијек онда постајете пензионер, гдје имате живот у неимаштини, недостају вам средства за најосновније ствари, храну, лијекове, становање, а онда још имате фактор самоће због одласка младе популације са ових простора“, додаје ПДП-ов посланик Милан Шврака.

Швракини наводи о квазистручњацима подстакли су Игора Жунића из СНСД-а на расправу.

„Ево, сад сте имали тог квазистручњака, кога је једини начелник из ПДП-а узео да му буде савјетник, а човјек завршио средњу школу у 32. години. Ја не знам да ли сте мислили да због тог квазистручњака којег је ваш једини начелник из ПДП-а узео да га савјетује, да нису можда људи у Котор Вароши доживјели тај поремећај менталног здравља и сад имају проблеме“, прокоментарисао је Жунић.

Драшко Станивуковић је одговорио да не подржава то што се десило у Котор Вароши, али и упитао:

„Питам вас како се зове ментално стање у којем се ви посланици из власти и министри налазите, кад ниједну од ових појава никад не осудите. Ја позивам докторе који су положили Хипократову заклетву, позивам министра Алена Шеранића и све вас, осуђујете ли што је Ален Шеранић двије мајке премјестио с посла, а није требало? Осуђујете ли убиство у овој земљи, осуђујете ли ви те појаве? Какво је ваше ментално стање кад поред вас све ово пролази, дижете руку. Мене то интересује, има ли та појава у медицини или је треба на вама изучавати“.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио седме редовне сједнице и наставак заказао за уторак, 29. октобар.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Политика

24.10.2019 13:48

Сви ви у скупстини РСа би могли мало да се удостојите ида будете културни и бирате ријеци и да конацно поцнете да радите за народ који вас је изабрао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

24.10.2019 16:38

Па они у вецини и раде за оне ко их је изабрао. Сто се тице народа не би били ту никада!

Name

Ре

24.10.2019 18:26

Драско нај боље познаје ту гарнитуру људи који немају који су главни пате он то добро зна осјетио је он то како га није срамота купује појене на бједи

Name

Браво!

24.10.2019 13:50

Станивуковиц је геније-праведњак. Подрска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

24.10.2019 14:22

Е мекано сте и хоцете несто љуфски напрабити са нељудима. Да сте ви неком двојцу рекли сто су они рекли Јалени они би вама оци извадили , а ви тако птелазите преко тога,а због таквих ствари бракови су растурани или...недај бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребаланс будзета

24.10.2019 14:32

Колико је јутрос крузио хеликоптер над БЛ, врати ме одмах у ратно стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И. САРАЈЕВО

24.10.2019 15:56

Па и ти си квази па хоцес да будес градонцелник мој Драско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.10.2019 16:28

Градоначелник је политичка функција и то мјесто се добија на изборима од бирача.Свако може да се кандидује и тражи гласове за себе.

Name

Зло по друство

24.10.2019 16:43

Ова власт је унијела раздор и у саме породице.

ОДГОВОРИТЕ