ЕЛ: Зауставити машинерију од 41.500.000 евра у данима кризе!

За Црвену звезду би и добра, агресивна, конкретна партија вечерас била велика као победа, док би узимање мере једном оваквом колективу у овом моменту представљало успех раван пласману у четвртфинале.  Евролига се вратила у Пионир: Звезда у невреме дочекује Пешићеву Барселону! После годину и по, најбоља европска кошарка враћа се у најпознатију београдску дворану. Гост је перфектан тим из Шпаније, предвођен са трофејним српским стручњаком.

Кошарка 24.10.2019 | 16:33
ЕЛ: Зауставити машинерију од 41.500.000 евра у данима кризе!
Усред веома турбулентног периода и током потраге за новим тренером, Црвена звезда дочекује по многима главног фаворита за освајање Евролиге - Барселону.

Најзвучнији евролигашки састав дошао је у Београд у среду увече, са намером да тријумфом продужи перфектни низ (3-0) и да победи на терену црвено-белих, где је изгубио у претходна два гостовања.

Дуел ће почети у четвртак у 21 час.

Проблеми Црвене звезде од претходних дана су познати. Милан Томић се повукао са клупе после три узастопна пораза (Будућност, Макаби, Крка) а на његово место је у уторак поподне привремено сео досадашњи први асистент, Андрија Гавриловић.

"Спреман сам", рекао је Звездин "вршилац дужности" уочи свог најзначајнијег самосталног меча у досадашњој каријери, и то недуго након што се појавила бомбастична вест, да Звезда преговара са познатим Шпанцем Ћавијем Пасквалом.

Потврде или демантија те информације није било у среду и ти или било који други преговори пашће у други план током вечерашњег сусрета у "Пиониру", где ће Звезда одиграти први евролигашки меч још од марта 2018. Те вечери се на сезону опростила од најјачег такмичења утакмицом против Реал Мадрида, коју је одлучио Лука Дончић - тројком за победу.

Вечерас ће наспрам Звезде стајати највећи ривал "краљевског клуба", који је овог лета издвојио значајан новац да би направио тим за освајање Евролиге.

Најефикаснији кошаркаш Светислава Пешића је кошаркашки суперстар и велики хуманитарацНикола Миротић (28), који у просеку постиже 19,7 поена по утакмици у најјачем евро-такмичењу. Уз повратника из НБА лиге, значајну улогу у нападу има и прошлосезонски МВП Ф4 турнира Евролиге, новајлија из московског ЦСКА, Кори Хигинс (12,5) поена.

Каталонци имају заиста снажан састав, али и "кадровске" проблеме, пре свега на позицији организатора игре.

Тома Ертел (30), француски "плеј" доживео је повреду колена у августу и због ње неће играти бар још три месеца. Кевин Пангос (26), канадско појачање из Жалгириса, повредио је лево стопало и исто пропушта старт сезоне. Такође, још од септембра је повређен и бек староседелац Пау Ривас (32) и има проблем са бутином.

Поред њих тројице, "свеже" је повређен и Американац Малколм Дилејни (30), чији је проблем са мишићем Барселона потврдила пре неколико дана, уз најаву да ће "његово стање бити ускоро процењено". И ни ту није крај "кадровским" проблемима Блаугране, јер се не очекује и наступ крилног центра Виктора Клавера (31).

Када је у питању Звездин тим, познато је да сигурно неће играти Дерик Браун, пред којим је вишенедељни опоравак, као и Огњен Кузмић, који још није спреман за повратак на терен после тешке саобраћајне несреће.

За разлику од њих двојице, стартни центар црвено-белих Џејмс Гист могао би да се нађе у саставу, мада претходних дана није успео да уради комплетан тренинг због проблема са препоном, који му је ограничио минутажу на гостовању Макабију и који га је избацио из строја на гостовању Крки у Новом Месту.

Такво стање додатно компликује Звездину ситуацију и на терену и ван њега, али размишљање о проблемима неће помоћи у припреми утакмице против Пешићевог тима. Пред црвено-белима је меч у којем немају много тога да изгубе и у којем могу да покажу да знају пут за излазак из кризе, ко год сео на њихову клупу наредних дана.

Делује као сценарио за наставак филмског серијала “Немогућа мисија“. Клуб у проблему, који је пре два дана остао без шефа струке, натоварен теретом морања и притиском великих очекивања, израњаван поразима и игром испод очекивања треба да заустави најамбициознији пројекат модерног доба европске кошарке. Састав накрцан звездама, вођен једним од највећих тренера Старог континента и можда главног претендента за евролигашку круну (ТВ Спортклуб, 21.00).

Ослабљена изостанком Дерика Брауна, вероватно и најбољег играча с почетка сезоне Џејмса Гиста, Црвена звезда ће у београдском храму кошарке имати један од најтежих задатака у елитном такмичењу - да заустави машинерију од 41.500.000 евра (готово 22.000.000 евра само за плате) и покуша да извуче сензационалну победу у данима кризе... Нису карте наклоњене шампиону Јадранске лиге, али када патике зашкрипе на паркету здања где су падале највеће але светске кошаркашке сцене, а са трибина се зачује хук од којег се леди крв у жилама - чуда су могућа! 



Није, наравно, Црвена звезда у позицији да прети гиганту из Каталоније. Ако одлазак Милана Томића треба да буде шок терапија за екипу, онда је ова утакмица, ма колико у погрешном моменту дошла, најбоља да се покаже реакција и започне ревитализација. За Црвену звезду би добра, агресивна, конкретна партија вечерас била велика као победа, док би узимање мере једном оваквом колективу у овом моменту представљало успех раван пласману у четвртфинале. Звучи претерано, али после Будућности, оног мучења у Тел Авиву, а поготово издања у Новом Месту, црвено-белима је потребно зрно наде. Подстрек за наставак сезоне како би се у моменту подвлачења црте, тамо у јуну, поново убирали тријумфални плодови... 

“Пред собом имамо утакмицу Евролиге која нам пружа могућност да нападнемо и да, као и сваку, пробамо да узмемо за себе. Не морам много да објашњавам шта је Барселона, које су јој амбиције и како је састављена. Без обзира на све то, ми у свакој утакмици у Евролиги, поготово пред својим навијачима, имамо додатну енергију и могућност да будемо агресивни. Јуче смо почели да се припремамо за овај меч, а данас настављамо. Свесни смо да треба, пре свега ми у стручном штабу, да помогнемо да се све одради максимално квалитетно, да се играчи уједине и да у кратком времену ’сложе своје енергије’ на прави начин и у истом правцу. Верујемо да ће публика то да препозна и да нам, као и увек, да ту додатну енергију“, изјавио је привремени тренер Црвене звезде Андрија Гавриловић и наставио:

“Ово није први пут да се налазим у оваквој ситуацији. Иако нисам имао прилике да будем први тренер целе сезоне, имао сам прилику да стојим усправно поред терена у неким ситуацијама. Сигурно да то није било на овом нивоу, али када неко ради овај посао, треба да буде спреман и да очекује. Ја сам за то спреман и мислим да сутра не би требало да буде неких великих проблема да се адапритам. Понављам, уз помоћ стручног штаба, тима, клуба и неизоставну помоћ публике“.

Барселона на челу са легендарним Светиславом Каријем Пешићем у Београд је стигла чартер летом значајно ослабљена, без чак петорице првотимаца. Највећи проблем Пешић ће имати у бековској линији, где су због повреда изостали Тома Ертел, Кевин Пангос, Пау Рибас и давнашња велика жеља звездаша Малколм Дилејни, док је последњи на листу реконвалесцената ушао Виктор Клавер.

“Ситуација није добра за нас, али морамо да живимо с тим. Тренер мора да пронађе опције. Покушаћемо да исконтролишемо ритам утакмице, да останемо мирни, јер то ће нам помоћи да донесемо добре одлуке и размишљамо само о томе како да реализујемо наш план. Циљ је да пружимо додатни напор и повећамо концентрацију“, јасан је Пешић.

Како је најављено, уз Адама Хангу принудну испомоћ у организацији игре пружиће Кори Хигинс и талентовани италијански бек Леандро Болмаро, о чијој се асистенцији за Николу Миротића у дербију АЦБ лиге против Валенсије и даље прича... Барселона ће квалитетом на другим позицијама тражити начин да надомести велики минус у бековској линији, зато ће у фокусу бити Никола Миротић.



Пошто је одбио 45.000.000 долара од Јуте дете мадридског Реала одлучило је да се врати у Европу и заигра у редовима најљућег противника, где ће за четири године инкасирати нешто испод 22.000.000 долара. Своју повратничку сезону у европској кошарци започео је с неким блиставим бројкама и најзаслужнији је што Барселона после три кола једина уз ЦСКА нема европски пораз. Већ је на броју од 59 поена (21/41 из игре, 9/21 за три) и 61 индексног поена у три кола елитног такмичења. Ефесу је усред Истанбула убацио 24 поена, игри Барселоне даје потпуно другу димензију нападачке игре због чега је завреднео велико поштовање комплетног тима.

“На мојој позицији игра мајстор какав је Нико Миротић, који је сада у бруталном моменту форме. То је јако позитивна ствар за мене, јер уз њега могу и ја да напредујем на дневној бази и тренирам с њим редовно. На крају ово је тимски спорт и само се коначни резултат памти, али јако ми је драго што је Никола овде и што игра у страшној форми“, изјавио је светски шампион Пјер Ориола.

Шта очекивати од “десетковане“ Барселоне у жаришту београдске дворане Александар Николић? Велику посвећеност у одбрани, енормни притисак на лопти с којим ће превасходно морати да се избори Лорензо Браун, онда и Чарлс Џенкинс, Дејан Давидовац, Филип Човић, вероватно и новопечени отац Били Берон, али и страховиту трансформацију у офанзивну силу која ће из транзиције покушати да експресно извуче разлику довољну да се умири атмосфера с трибина о којој се годинама толико причало и писало...

Звездина одбрана биће на најозбиљнијем тесту карактера и издржљивости. Мада нема поменутих асова, Барселона и даље има снажан арсенал и неће се плашити да га употреби. Анте Томић би могао да има лакши посао ако му директан ривал не буде био Џејмс Гист, пошто је Мајкл Оџо ипак показао да није евролигашки ниво, док ће Никола Јовановић, ако буде добио шансу, тек почети да стиче драгоцено искуство за наставак сезоне. Уз себе Томић ће имати расположеног Брендона Дејвиса, који је пронашао своје место под каталонским сунцем и кроз одређене роле у другом плану користи простор да би затрпао кош противника. Пјер Ориола је ту да попуни празне минуте и растерети саиграче у рекету. Кајл Кјурик још тражи своју шутерску форму, али је и даље опасан, уједно и други стрелац екипе у Евролиги. Алекс Абринес се још тражи, али као својевремено један од најталентованијих клинаца европске кошарке и играч с НБА искуством може да експлодира сваког тренутка. Мада, не треба заборавити да се дуго борио с депресијом и да се ту управо крије један од разлога зашто се вратио кући. Адам Ханга је дефанзивна машина, не служи га шут на почетку сезоне, али зато користи сваку ситуацију да саиграче учини бољим.



Много је изазова пред Црвеном звездом и вечерас ће прво морати да победи себе, како би уопште размишљала о тријумфу над бившим прваком Европе. Мораће да се ослободи окова који су екипу довели до овог стања, да се ослободи и заигра кошарку реалну квалитету. Тимском и индивидуалном. Статос Перпероглу и Мо Фаје као повезнице, а Били Берон, Лорензо Браун и Чарлс Џенкинс људи од којих много зависи изглед тима. Поготово ако на паркету не буде Џејмса Гиста. Ако енергетски импулс буде дао Огњен Добрић, а Дејан Давидовац и Бориша Симанић искористе сервиране минуте, Звезда може да крене узлазном путањом. 

Да ли ће то бити довољно за сензационални тријумф? Видећемо...

Парови 4. кола Евролиге

У четвртак

Зенит - Панатинаикос 19
Ефес - Реал Мадрид 19.15
Макаби - Валенсија 20.05
Бајерн - Химки 20.30
Црвена звезда - Барселона 21

у петак

Жалгирис - Асвел 19
Алба - ЦСКА 20
Армани - Фенербахче 20.45
Басконија - Олимпијакос 21

Табела: Барселона 3-0, ЦСКА 3-0, Бајерн 2-1, Химки 2-1, Ефес 2-1, Реал 2-1, Армани 2-1, Асвел 2-1, Звезда 1-2, Олимпијакос 1-2, Панатинаикос 1-2, Басконија 1-2, Алба 1-2, Жалгирис 1-2, Макаби 1-2, Фенербахче 1-2, Зенит 1-2, Валенсија 0-3.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Стар Спорт, фцбарцелона.цом

Коментари / 0

Оставите коментар