ЛЕ: Фестивал младости у Хумској улици!

Таленти на (с)цени. . .

Фудбал 24.10.2019 | 14:58
ЛЕ: Фестивал младости у Хумској улици!
Има Партизан четворицу фудбалера међу пројектованим стартерима који „троше“ четврту деценију живота: Владимиру Стојковићу је 36 лета, Бојану Остојићу 35, Зорану Тошићу 32, а Бибрасу Натху 31. Има и играче зреле доби, попут Немање Милетића и Сејдубе Суме (по 28), у исту групу спада и Александар Шћекић (27), али има једног сигурног члана првих 11 као представника младе гарде – Страхињу Павловића са 18 и малолетника Филипа Стевановића (17) који се може сматрати првом резервом у тренутним околностима или играчем на ивици најбољег тима.

Ако би се тако посматрала стварност, испало би да црно-бели имају искусан тим. Једино што је то оптичка варка, пошто је исти формиран летос, што значи да нема ни четири месеца како је на окупу, откако су му се придружили Такума Асано, Умар Садик и са позајмице вратио Сејдуба Сума. И што без обзира на број година иза имена и презимена појединих играча и даље слови за млад. Уосталом, иако су Јапанцу 24 ово му је прва сезона у групној фази било ког УЕФА такмчења, исто важи и за Нигеријца на позицији нападача.

Штавише, без обзира што је Садик прокрстарио Европом, сељакао се од позајмице до позајмице, и даље је реч о младом играчу, истог годишта као, примера ради, Скот Мактоминеј (1996) из Манчестер јунајтеда. Ако острвска јавност на шкотског дефанзивног везисту гледа као играча будућности, који би тек требало да се развије, онда и у Партизану имају право да пред сусрет са Црвеним ђаволима машу податком како поседују екипу у стварању и да би меч треће кола Лиге Европе могао, заправо, да се третира као судар младости. Права модна ревија талената на писти у Хумској улици, па су у најавама и Саво МИлошевић и Оле Гунар Солскејр говорили како оба клуба имају “занимљиве младе играче”.

Поготово што, иако и Јунајтед има староседеоце ближе крају него почецима каријера (Серхио Ромеро 32, Ешли Јанг 34, Хуан Мата 31), Манчестеру је Лига Еворпе оно што је Партизану Куп Србије. Прилка да у раној фази сезоне, кад је распоред густ, разигра фудбалере скромне минутаже и оне које види клао залог за будућност попут Мејсона Гринвуда, који је са 18 година дао победнички гол Астани и стартовао против АЗ-а, потом крилног везисту Данијела Џејмса (21), можда и најконстантнијег играча Црвених ђавола ове сезоне, прве по доласку из Свонсија, левог бека Брендона Вилијамса, који је у недељном дербију са Ливерпулом дебитовао у Премијер лиги, али је био стартер пре три седмице у Холандији, закључно са Џејмсом Гарнером на месту задњег везног ... За доста њих би требало да буде места у протоколу, вероватно и на терену Хумске улице, зависно од плана Олеа Гунара Солскјера, вољног да баш у овом такмичењу разиграва децу из Академије Јунајтеда.

Црно-бели имају обрнути концепт, највећа шанса да им таленти дођу до изражаја и скрену пажњу ловаца на аутограме тинејџера, под именом скаути и(ли менаџери)  баш је међународна сцена. Реално, ретко ко се продао директно из Суперлиге, чак се и пример Николе Миленковића може пре посматрати као изузетак који потврђује правило да само европска утакмице, поготово оне највишег ранга каква је са Манчестером, дижу цену играчима и омогућавају трансфере од којих касније клуб живи годинама. Као што је био случај са Александром Митровићем, Лазаром Марковићем, Петром Шкулетићем, Стефаном Савићем, Сашом Лукићем, Дарком Брашенцем, Иваном Шапоњићем... Зато нема дилеме да ће Саво Милошевићповерити улогу једног од носилаца одбране Страхињи Павлоићу коме ће дуел са Манчестером бити тек девети европски у каријери, да ће у једном тренутку шансу дати Филипу Стевановићу да демонстрира квалитете који га сврставају на листу највећих талената света по избору угледног Гардијана, а да би зависно од ситуације могао јавности да представи каквим потенцијалом располажу још Лазар Павловић (17), Никола Лакчевић (19), Златан Шеховић (19), можда Страхиња Јовановић (20) или Слободан Станојловић (17)...

Све у седмици у којој су Београђани избили на прво место листе клубова који су дали највише игрча европским лигама, по истраживању ЦИЕС-а. Ред је да тај статус, позицију испред Ајкаса, Динамо Загреба, имењака му из Кијева и Спортинга оправда на практичном примеру и покаже како у фабрици званој „Земунело“ са производне траке само што нису сишли још неки производи. Са етикетом „маде ин Партизан“.

Требало би баш ова утакмица да буде инспиративна за играче оба тима да одиграју тако да се о њој причи. Бар једнако као о талентима који долазе. Уосталом, сећа ли се неко да је Кристијано Роналдо на европским гостовањима дебитовао баш на стадиону Партизана, кад му је у дресу лисабонског Спортинга било само 17 година?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс, Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар