Прича: ЧОВЈЕК по имену Никола...

Вечерас ће Никола Миротић истрчати на паркет реновиране дворане Александар Николић. Мада ће вероватно бити оних који нису заборавили детаље несрећног догађаја из Берлина, најбољи играч Барселоне заслужује дочек испраћен аплаузима, не звиждуцима. Добро у људима треба бити поздрављено. . .

Кошарка 24.10.2019 | 13:23
Прича: ЧОВЈЕК по имену Никола...
Шта је то филантроп? Дефиниција из уџбеника каже следеће:

„Филантропи нису само особе које воле људе, већ они и брину да људима буде боље. Филантропи су обично на челу бројних хуманитарних организација и увек су спремни да помогну најугроженијима, али и свима другима којима је помоћ потребна. Може се рећи да су филантропи амбасадори који промовишу људску добробит. Они су веома хумани, краси их активан однос према људским односима, поштују личност сваке особе и настоје да оснаже потенцијал који она поседује.“

Да ли познајете неког филантропа у свом окружењу? У времену када су ум искривили трендови модерног доба, друштвене мреже искоришћене у погрешне сврхе и жеља за материјалним благостањем све је већа потреба за онима који ће показати да оно људско у нама није ишчезло и да нада ипак постоји. Можда се на први поглед чини да „они други“ побеђују и да друштво жељно пажње зарад тренутног задовољства узима примат, али будите сигурни да добрих људи на овом свету и даље има у изобиљу. 

Никола Миротић је један од њих. Пре равно седам дана медијским небом у Србији прострујала је вест да је рођени Подгоричанин кроз нову акцију обезбедио дом за седмочлану породицу Којовић у Сјеници. Миротић је преко хуманитарне организације "Срби за Србе" донирао 30.000 евра како би отац Негослав, мајка Сузана и њихово петоро деце - Немања (11), Викторија (9), Теодора (7), Виктор (6) и Владимир (4) добили кров над главом. 



И то није први пут да је прва звезда Барселоне направила нешто тако велико... Сетимо се, крајем прошле године Никола Миротић је покренуо лепу причу у којој је шутирао можда и најважније тројке своје каријере. Не за шампионску титулу, или златну медаљу, већ за спас породице Варга из Вуковара. Шпански репрезентативац решио је да за сваку погођену тројку током Божићног поста, који је почео 28. новембра и трајао 40 дана, донира 500 евра за куповину куће породици Варга из Боровог села крај Вуковара. Самохрани отац Радослав подиже шесторо малолетне деце која тренутно живе у условима какви не приличе народу у трећем миленијуму.

„У светлу надолазећих Божићних празника, желим да обрадујем оне којима је то најпотребније. Управо из тог разлога, за сваку постигнуту тројку на утакмици, донираћу добровољни прилог од 500 евра који ће бити искоришћен за куповину куће самохраном оцу Радославу који подиже шесторо деце“, написао је крајем новембра Никола на друштвеним мрежама.

Мада је његову идеју пољуљала повреда, Никола Миротић је на божићно јутро објавио да неће погазити своју реч и породици Варга помогао је тако што је уплатио 25.000 евра, што је било довољно да српска породица из Вуковара добије чврст кров над главом. Тада кошаркаш Милвокија не само да је испунио обећање, већ је отишао и корак даље...



Миротић је свој утицај јавне личности и звезде светске кошаркашке сцене решио да искористи на прави начин. Пре нешто више од две године био је гост хуманитарне акције “Тројка из блока“ у Чикагу, под окриљем организације “Срби за Србе“, где је самостално донирао 10.000 долара. Тада је прикупљено је укупно 20.000 долара. Миротић је радо виђен гост у православним црквама широм Сједињених Америчких Држава, слободне дане често је проводио на светој земљи у Милвокију, Торонту, Детроиту, Охају... Током времена док је наступао за Чикаго помагао је бројну српску заједницу кроз разне видове помоћи, где је прославио и Дан државности Србије... Самоиницијативно је организовао и помогао бескућницима у Њу Орлеансу тако што им је понудио бесплатно шишање и храну, подржавао да се помогне српском народу на Косову и Метохији, али и широм САД... 

„Кад год имам прилику дружим се с нашим народом. Свиђа ми се како су деца припремила приредбу. Поштујем све народе и државе. Поготово Србију. Ја Србију поштујем и волим“, рекао је Миротић.

Летос је у родној Подгорици потписао петицију у којој се тражи повлачење предлога закона Владе Црне Горе о слободи вероисповести у тој земљи, о чему је било доста речи у средствима јавног информисања. 



Многи можда не знају, али 30. маја 2017. године Миротић је у храму Христовог васкрсења у Подгорици одликован орденом Светог Саве првог степена – за доброчинства и посвећеност вери, највећом колајном коју додељује Српска православна црква. Одлуку да се Миротићу уручи вредно признање донео је Свети архијерејски синод Српске православне цркве, на челу с патријархом Иринејем, а орден му је тада уручио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Ово је дан који ћу чувати у свом срцу целог живота, казао је Миротић након уручења ордена. Орден Светог Саве је нешто посебно и Богу хвала на свему. Поносан сам да ми, Црногорци, будемо међу онима који су добили велико признање. Као спортиста сањаш медаље, успехе које желиш да достигнеш, али ово је нешто што нисам ни сањао да ће да ми се догодити“, признао је рођени Подгоричанин, који се тада захвалио и супрузи Нини због велике подршке на сваком кораку:

„Пут који нас води ка Христу је једини и прави и истинити пут. Желим да се захвалим супрузи Нини, јер без њене помоћи и подршке ништа не бих остварио, тако да овај орден подједнако припада њој као и мени.“

Никола Миротић тада је постао четврти спортиста који је одликован Орденом Светог Саве првог степена. Пре њега ово одликовање добили су Новак Ђоковић, Владе Дивац и Дејан Бодирога.



О добрим делима људи који свесрдно помажу друге треба да се чује глас. Далеко, најдаље. Миротић је током Евробаскета 2015, после сусрета Србије и Шпаније неправедно оптужен да је намерно поцепао српску заставу, а упркос његовом искреном извињењу и објашњењу да у моменту по уласку у тунел није видео да је у питању застава, било је оних који су га и даље јавно осуђивали. 

„Нисам ни видео да је у питању застава, а камоли српска, поштујем све државе и ја се извињавам, свим људима у Србији, свим увређенима, а извинио сам се и играчима Србије. Разумем навијаче који су слали увреде, то је велика увреда. Не очекујем да ми опросте, само сам хтео да кажем шта имам“, изјавио је тада Миротић.

Вечерас ће Никола Миротић истрчати на паркет реновиране дворане Александар Николић. Мада ће вероватно бити оних који нису заборавили детаље несрећног догађаја из Берлина, најбољи играч Барселоне заслужује дочек испраћен аплаузима, не звиждуцима. Добро у људима треба бити поздрављено. 



Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк, Виа Инстаграм / @николамиротиц33

Коментари / 0

Оставите коментар