Прича - ЛШ: Динамо више није тим за лијечење фрустрација!

Само је Сити недодирљив! Како је Ненад Бјелица од екипе која је у Лиги шампиона служила за поправљање гол-разлике за непуне две године створио тим који није задовољан бодом на гостовању украјинском Шахтрјору. . . ?!

Фудбал 23.10.2019 | 17:30
Прича - ЛШ: Динамо више није тим за лијечење фрустрација!
Улагање у спорт је неминовност да би се стигло до успеха, али сама новчана средства некада нису довољна да би се дошло до врхунских резултата. Динамо је таквим начином пословања себи обезбедио могућност да постане редован учесник групне фазе еврокупова, али је за озбиљнији резултат на евросцени било потребно нешто више. Било је неопходно довести тренера који ће повезати редове, направити праву хемију у екипи, пробудити веру играчима и на крају крајева створити игру и тим који ће бити спреман да се озбиљно супротстави најквалитетнијим европским екипама. Све то је у кратком временском периоду успео да створи феноменални Ненад Бјелица.

Бивши тренер Леха, за којег су српски играчи из овог пољског клуба говорили да је велики господин и човек који има изузетан однос са играчима, од Динама је направио тим од којег је у групи Ц у овом тренутку "јачи" само моћни Манчестер Сити. Портал Индеx подсећа да је Динамо у овој деценији за четири учешћа у Лиги шампиона укупно освојио четири бода у 24 меча, а Бјелица је са овим тимом тај учинак изједначио у свега три утакмице.

"Не тако давно Шахтјор је био само још једна екипа која на Динаму лечи фрустрације и "набија" гол-разлику, а Динамов тренер мазао би очи јавности с фразама о "учењу" и "контролисаном ризику". Динамо би на терену изгледао као разуларена маса која нема плана ни у једној фази игре, а играчи би изгледали као група преплаћених и сасвим неповезаних звездица које су напросто залутале на превелику сцену", наводи Индеx.

Динамо је у прва три меча прво размонтирао Аталанту (4:0), потом је на Етихаду држао "нулу" читавих 70 минута, а онда је у Харкову против Шахтјора имао три бода у џепу и може да буде незадовољан што у финишу није успео да одбрани два бода. Али и овако има све у својим рукама када је у питању толико жељени пласман у осмину финала елитног такмичења.

Бјелица је у протекле две године рада у Загребу и те како оставио лични потпис у игри. Динамо савршено игра транзициону игру, експресно прелази из фазе одбране у фазу напада, а на који начин то фунционише на својој кожи је синоћ осетила одбрана Шахтјора. Прва таква акција у Харкову резултирала је голом Оршића, а друга стативом Данија Олма у финишу сусрета. Ипак, квалитет Динамове струке описује и то што су Модри у све три утакмице у Лиги шампиона презентовали другачији стил игре. Против Аталанте се играло са три штопера, био је то меч са највише дуела у досадашњем току елитног такмичења, што довољно описује да Загрепчани игарају праву мушку игру, која често недостаје нашим тимовима на евросцени. Индеx наводи да је екипа Ненада Бјелице против Аталанте успела да испровоцира меч високог интезитета и на крају однела убедљиву победу. Против Ситија се играло у затвореној варијанти 5-3-2, док се против Шахтјора заиграло у формацији 3-4-1-2, где су кључну улогу имали бекови Стојановић и Левоац, који су помагали у високом пресингу на половини противника.

Бјелица је имао најзначајнију улогу у стварању препознатљиве игре, али и у буђењу фантастичног Мислава Оршића (26). Некадашњи велики таленат Интера из Запрешића, који је својевремено био надомак преласка у Хајдук, али и Кристал Палас, протекле три године провео је у Јужној Кореји. То што није раније заблистао у хрватском фудбалу иде и на душу бившем тренеру Ријеке Матјажу Кеку, који му између 2014. и 2016. године није пружио шансу да се докаже у Ријеци, па је пут до велике сцене тражио заобилазним путем. Бјелица га је на лето 2018. године довео у Динамо и он му се за то одужио у ове две сезоне. Прошле сезоне је својим головима био један од најзаслужнијих за Динамово пролеће у Европи после пола века чекања, а ове је додатно надоградио своју игру. Постигао је хет-трик против Аталанте, а синоћ је након гола Шахтјору на пола сата био најбољи стрелац Лиге шампиона. Испред њега је у овом тренутку само фантастични Роберт Левандовски.

Динамо ће за две недеље на Максимиру, управо против Шахтјора, бити у прилици да одради највећи део посла када је у питању пласман у осмину финала Лиге шампиона. Уколико освоји три бода у том мечу биће у прилици да читав посао заврши у Бергаму крајем новембра.



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар