Посланици испред НСРС: Нећете нас ућуткати!

Прије почетка данашњег засједања Парламента Српске, посланици опозиције своје незадовољство због одбијања Нацрта закона о заштити узбуњивача и Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава, исказали су испред Народне скупштине РС.

Република Српска 23.10.2019 | 12:13
Посланици испред НСРС: Нећете нас ућуткати!
За њих је ово јасан показатељ да демократије у РС нема, те да власт бјежи од рјешавања суштинских проблема у овом друштву.

Посланици опозиције не одустају . Иако су одлуком скупштинских одбора предложени нацрти закона скинути са дневног реда седме редовне сједнице, Драшка Станивуковића, Јелену Тривић и Небојшу Вукановића то није спријечило да јасно и гласно говоре о узбуњивачима и незаконито стеченим дипломама, и то испред Парламента Српске.

„Они овдје крше и Устав и све законе. Ја желим да информишем јавност РС да су оба закона пала на Законодавном одбору, а да закон који се тицао диплома није чак прослијеђен ниједном другом тематском одбору што је брука Народне скупштине РС и оних који раде на овим процедурама.

Сваки закон осим Законодавног одбора мора ићи бар на један тематски одбор који је надлежан за та питања. Они то нису упутили уопште јер су знали да ће их оборити на Законодавном одбору. Ово је сумрак демократије“- појашњава посланик ПДП-а Јелена Тривић.

„ Ја сам некако био претеча кад се ове ствари дешавају јер сам на прошлој сједници предложио Закон о забрани продаје капитала оффсхоре компанијама и на исти начин су ми скинули тај закон на Законодавном одбору и онда су тај принцип почели примјењивати и сада и вјероватно ће то радити пуне четири године. Ја не видим ту никаквог разлога за нервозу, јер ако они иду на то да нам спријече дискусију и да мијењају Пословник то је показатељ њихове капитулације“-истиче Вукановић.

Нацрт закона о заштити узбуњивача  креиран је по узору на сличне акте у региону, а између осталог предвиђа заштиту особа које пријављују коруптивне и незаконите радње. Властима очигледно не одговара да грађани указују на ове неправилности – наводи Станивуковић. 

„Немамо могућност да кажемо наше идеје. Предложили смо Закон о узбуњивачима који треба да штити сваког човјека који у институцијама каже оно што није добро. Имамо Закон о заштити људи који пријављују корупцију, али ко штити људе који упозоре на пирален. Ко штити људе који као Бандић пријете смрћу? На крају је човјек који је сугерисао и био узбуњивач кривично гоњен, а Бандић никакву казну не сноси. То није корупција, али тај је човјек узбуњивач и важан је за јавност“-наглашава посланик ПДП-а Драшко Станивуковић.

Из опозиције истичу да ни данашње обраћање медијима није протекло без опструкција. Прије почетка говора, обезбјеђењу Народне скупштине сметало је окупљање испред ове институције, због чега је конференција каснила неколико минута.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

23.10.2019 10:20

Бурлини лопови као и он шеф њихов само долазе на посао да се наједу и наждеру са народне грбаче и да виде сваки дан свој буџетски ћар у опљачканој и презадуженој до дна РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старцевица

23.10.2019 12:57

Ко ова стара дртина

Name

Лана

23.10.2019 11:01

Велика подршка опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.10.2019 11:53

Подрска опозицији,разбијте позицију,напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петља

23.10.2019 18:03

Подршка овим честитим људима, изнад свега патриотама и борцима за боље сутра.Овим су показали да у НСРС-и постоје људи, који имају морал и образ, који нису на продају, а итекако имају петљу да кажу јасно и гласно своје властите ставове. Неустрашиви, непоткупљиви, храбри, они су синоним за слободну мисао и слободан живот на овим просторима.

Name

РАЈНА

23.10.2019 12:26

ово је јако добро. Ово је изазов Лукачу. Сад ће од њега предсједница РС да тражи да изведе пандуре , као у случају Правда за Давида, јер је ово велики изазов опозиције спрам власти. Да ли ће Лукач смјети пандурима на посланике , питање је сад велико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЛИ

23.10.2019 12:39

ОВАКО СЕ БОРИ ЗА ПРОМЈЕНЕ А НЕ КАО ОНИ СТАРИ ПОЛТРОНИ ШТО МУДРУЈУ ПО КАФАНАМА И ОД АВГУСТА ДО ОКТОБРА ЛАЖУ И ОБЕЋАВАЈУ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

23.10.2019 13:10

Отеше нам ови другу позицију по јачини странке, а некад су у комби могли стати Нашим кривицом наравно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

23.10.2019 13:51

Љепота их гледати,успешни, честити, поштени, образовани, милина их слушати,побједници 2020.год.у свим општинама РС. Срећно уз Божију помоћ!

Name

Танакан

23.10.2019 14:01

Подрска у борби против осовине зла: Додик-Лукац-Тегелтија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали приватник

23.10.2019 14:29

Предлажем 1. Да не измирујемо пореске обавезе, 2. Да престанемо да плаћамо РТВ Када остану без новца онда ће можда почети да раде како треба.

Name

Бл

24.10.2019 06:33

Велика подрска овим храбрим људима цјела БЛ И СИРЕ ЈЕ СА ВАМА И УЗ ВАС ВИ СТЕ НАМ СВЈЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА СВАКА ВАМ ЦАСТ НА БОРБИ СА АЗДАЈАМА

ОДГОВОРИТЕ