Курдски борци да се повуку у року од 150 сати

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у Сочију да је постигао договор с руским председником Владимиром Путином.

Свијет 22.10.2019 | 20:52
Курдски борци да се повуку у року од 150 сати
Договор је да се курдски борци повуку 30 километара од пограничне области на североистоку Сирије у року од 150 сати.

"Господин Ердоган ми је детаљно објаснио циљеве турске војне операције уз границу са Сиријом", рекао је Путин после разговора са Ердоганом.

На заједничкој конференцији после разговора с Путином, Ердоган је рекао да ће период од 150 сати - нешто више од шест дана, почети да тече сутра у подне.

Турска и Русија ће потом организовати заједничке патроле, навео је Ердоган.

Споразум Турске и Русије уследио је одмах пошто су курдске снаге објавиле да су се повукле из области на североистоку Сирије за коју је Анкара тражила да буде очишћена од курдских бораца.

Руски председник је нагласио да је важно да припадници терористичких организација, посебно Исламске државе, које држе курдске војне снаге, а који покушавају да побегну, не искористе акције турских војних снага.

Курдске снаге тврде да су завршиле повлачење из пограничне области с Турском

Сиријске демократске снаге (СДФ) предвођене Курдима завршиле су повлачење из пограничне области с Турском пре вечерашњег истека примирја постигнутог уз посредовање САД, изјавио је данас високи званичник те јединице Редур Халил.

Халил је међутим рекао да турска војска и њени савезници, борци сиријске опозиције, настављају операције на североистоку Сирије, изван зоне повлачења СДФ.

Он је казао да су његове снаге поштовале примирје које истиче вечерас у 21.00 по централноевропском времену, и повукле борце изван пограничне области између места Тал Абјад и Рас ал-Ајн, удаљених 120 километара.

Халил је навео да је турска војска наставила нападе и изван те области и заузела 15 курдских села код града Кобанија и да наставља да напредује.

Турска је 9. октобра почела офанзиву против Курда на североистоку Сирије, а по споразуму о примирју које је у четвртак постигнуто уз посредовање САД, курдске снаге су морале да напусте део уз границу и предају га борцима сиријске опозиције који имају подршку Анкаре.

Анкара је запретила да ће обновити офанзиву ако се курдске снаге не повуку.

Неименовани високи званичник администрације америчког председника Доналда Трампа потврдио је вечерас да су се СДФ повукле из области на северу Сирије коју Турска жели очишћену од курдских бораца.

То значи да су курдске снаге поштовале услове примирја, пар сати пре његовог истека.

Петодневну паузу турске офанзиве договорили су потпредседник САД Мајк Пенс и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кромпир

22.10.2019 19:28

Страни окупатори сирије на целу са убицом и диктатором Асадом Турци Руси вратите се својим куцама.Курдски народ хоце да зиви у својој земљи без наметања тудје воље.Свијет би био бољи без ове двојице тројице силедзија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха

23.10.2019 05:44

100 посто си у праву

Name

јесте

23.10.2019 06:51

Исто као и што српски народ жели да живи слободан у својој земљи, Републици Српској без наметања воље разних окупатора и њихових поданика.

Name

Рале

22.10.2019 19:34

Путину циљеви турака су да изврсе геноцид на курдима. А ти цутис само да би их после дрзао у саци. Јадна бједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

22.10.2019 21:10

Требају Амери Или Руси да им праве дрзаву.

Name

ха~брзи

23.10.2019 05:48

Нетреба правити дрзаву А нетреба ни унистит један народ ово сто раде ова тројка од курда то је залост

Name

кики

23.10.2019 09:50

Имали су Курди 7 година времена али народ који није способан да изабере једну групацију за представника вец има 17 фракција и није заслузио дрзаву.Дзаба су крецили..

Name

Рале

23.10.2019 11:49

Кики имамо ими једну дрзаву три стране и не могу се ниокоцега догобороти, па ди ли трба пустити да узме ста коме треба.