Ми смо артиљерци армија нас звала, да чувамо границе

ВОЈНА пошта 5266/4. Скопље. Касарна "Маршал Тито", једна од највећих у СФРЈ. Тог августа 1984. стигло је двадесетак "гуштера", будућих противавионаца из свих крајева бивше Југославије.

Регион 22.10.2019 | 20:36
Ми смо артиљерци армија нас звала, да чувамо границе
Уз претходну јануарску класу, укупно 50 војника у батерији заједно је одбројавала 457 дана, колико је тада трајао војни рок, пишу Вечерње новости.

А онда, када се сретну два друга из војске, лако се покрене лавина сећања на дане проведене у маслинастој униформи. Али кад се окупи готово цела класа, после више од три деценије, потпуно је несвакидашњи догађај.

Тако је недавно било у Равном Гају код Крагујевца. Исти војници, само 35 година касније!

Драган Ћулафић, класа август 1984, помислио је да би то била сјајна идеја, па је после вишемесечног истраживања, "копања" по именицима и обилажења градова широм старе Југославије, пронашао четрдесетак адреса и контакт-телефона другова са којима је служио војску у Скопљу! Успео је да их окупи на дружењу у шумадијском ресторану. Уз причу и песму провели су незаборавно вече и чврсто обећали једни другима да ће се дружење наставити.

- Са неколико пријатеља из војске нисам ни губио контакт. Повремено бисмо се чули, па и виђали. Помислио сам како бих волео да сазнам шта је са осталима, како им сада иде у животу, какви су људи постали - прича Ћулафић.

- И прошлог марта почео сам да прикуљпам контакте и редом да зовем. Направио сам списак од 65 људи, са 40 сам контактирао, четворица су умрла, а неки нису могли да дођу, или нису хтели, сматрајући поједине границе непремостивим.

Како је проналазио једног по једног другара, сликао би се са њим, а фотографије слао свима у групу коју је направио. Полако је одзив бивао све већи и коначно је договорен сусрет. Како Драган каже, био је то узбудљив и емотиван сусрет.

Неки од бивших војника постали су деде, неки се тек оженили, неки су постали професори, неки директори. Али, свима је било лако да се врате и војничке дане, и наставе као да се то пријатељство никада није прекидало. А стигли су и Љубен Упарчески из Велестова код Охрида, Владо Стоилов из Горњег Подлога код Кочана, Ђура из Севојна, из Словеније Шуен Франц...

- Тражио сам их и када сам због посла био у прилици, путовао кроз Неготин, Уб, Крагујевац... Кад бих полаѕио на летовање свраћао сам у Скопље да видим Крста Најденкоског, а у повратку са мора, и на Охрид да пронађем Љубена Упарческог...

Причали су о свему, смејали се, а све се орило од "Ми смо артиљерци, армија нас звала, да чувамо границе и Тита маршала".

- Било је прелепо, обећали смо чврсто да ћемо ово поновити, само на другом месту - прича наш саговорник.

- Велики аплауз добио је наш пријатељ Албанац са Косова, када се јавио из Канаде преко скајпа. Доказао је да је велики шмекер и поносан сам на на ту нашу класу и на другарство које смо сачували. Таква војска се више не служи, а ни такви односи, нажалост, више не постоје.

Франц из Словеније је пресрећан што је дошао, а његова порука то најбоље потврђује:

- Дивно је било, хвала на овоме, враћам се и док путујем поново преживљавам све што сам доживео. И очи ми росе. Не смемо стати овде.

(Курир) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сена Мулалиц

22.10.2019 18:57

ПРОСТО САМ ЉУБОМОРНА НА ВАС МУСКАРЦЕ. ТО ЈЕ ДИВНО, ОСТАНИТЕ БАС ТАКВИ КАКВИСТЕ,СЈАЈНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦО

22.10.2019 19:22

Браво људи! Будите и даље у контакту и показите свима да се мозе лијепо друзити,па и зивјети једни поред других,ако се није могло заједно. То сто нисмо заједно криви смо ми сами највисе,а има и оних много са стране којима смо сметали,јер смо били на овом простору прејаки. Немојте одустати молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мицо

22.10.2019 21:18

Лијепо је ово дружење. Свака вам часр људи. Али нисмо ми криви, ови извана су много јачи и успјели су нас убиједити да је до нас. Њихова је то била жеља зарад својих интереса.

Name

84година

22.10.2019 21:06

Рођен сам 84г и заоми је сто нисам слузио војску,као ови људи.Отац ми је прицао да су му то најљепсе успомене у зивоту.Људи моји када сам ја требао да зивим сколујем се и бројни моји врсњаци,ви сте одлуцили доста,ајмо унистити све.Прдите некоме другом о другарству,захваљујуци бас вама се мрзимо и мрзити цемо се барем јос стотињак година,а мозда и висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

22.10.2019 21:57

Момак,свака част за коментар,а ови стари кретени би сутра поново да их неко нахушка клали једни друге.ЈНА је била једна велика заблуда.Резултате смо сви видјели!

Name

Будала као и ти

22.10.2019 22:14

А из БиХ,никога.По гробљима,мезарима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

23.10.2019 10:19

Откуда знас ?? Као и обицно део људи прица без везе.

Name

Марк

22.10.2019 22:47

ја сам тада служио у Марибору...недо бог никоме..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

23.10.2019 06:47

Ако ниси одслужио ЈНА ниси био ни човјек

Name

Биги

23.10.2019 01:00

Браво људи...фантастицно је то да сте се насли и присјетили се златног доба из СФРЈ.Свако добро и много среце Велики Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМ

23.10.2019 03:46

Овакве прице врацају наду да се И на овим просторима мозе зивјети као сав нормалан свијет. Браво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дц

23.10.2019 05:20

ЈА САМ СЛУЗИО ЈНА И НИКАД ВИСЕ НЕЦЕ БИТИ ОНАКВОГ ДРУГАРСТВА ТАД ЈЕ БИО ЗИВОТ. ОВО САД СТО СЕ ЗИВИ КАО ИДАСЕ НЕЗИВИ.