Интервју - Просинечки: Реално, БиХ нема ширину у тиму!

Мали фонд конкурентних играча те физичка и психолошка потрошеност фудбалских репрезентативаца Босне и Херцеговине за селектора Роберта Просинечког су, каже, главни узроци "атинског неуспјеха".

Фудбал 24.10.2019 | 23:00
Интервју - Просинечки: Реално, БиХ нема ширину у тиму!
Роберт Просинечки, селектор фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, седам дана након веома лоше игре и пораза у Атини од Грчке (2:1) у осмом колу квалификација за ЕУРО 2020 детектовао је неколико узрока разочаравајућег издања "змајева".

Мали фонд конкурентних играча те физичка и психолошка потрошеност за Просинечког су, каже, главни узроци "атинског неуспјеха".

"Момци су се потрошили и психолошки и физички на Финској (побиједили 4:1 у Зеници три дана прије пораза у Атини, оп.а.). Не може се рећи да нису хтјели, покушавали су, али нису били на нивоу, тј. нису могли. Никада не кукам. Али? Имали смо великих проблема пред посљедње двије утакмице. Повреда капитена Едине Џеке, па Едина Вишће на старту меча с Финцима па је Зоран Квржић једва одиграо другу утакмицу, у којој је Гојко Цимирот због повреде промијењен на полувремену. Цијело вријеме припрема Миралем Пјанић био је прехлађен. Ови што су ушли у игру у Атини нису направили помак. И то ти је то. Нећемо се лагати, немамо ширину", рекао је Просинечки у разговору за Анадолију, додавши:

"Десила нам се страшна осцилација у три дана. Од одличне утакмице с Финском до јако лоше с Грчком. Рекао сам који су узроци, али не дешавају се овакве ствари само нама. То се догађа и далеко јачим репрезентацијама с далеко већим фондом квалитетнијих играча".

И поред пораза и неосвојеног бода у четири гостујуће утакмице у квалификацијама за ЕУРО 2020, добио је безрезервну подршку челника Фудбалског савеза БиХ.

Сходно томе, репрезентацију БиХ водиће у преостале двије новембарске квалификационе утакмице против Италије и Лихтенштајна па, по свему судећи, и у баражу за пласман на ЕУРО 2020, избореном захваљујући првом мјесту у групи Дивизије Б УЕФА Лиге нација прошле године.

"У јавности се некако створила јако велика бомба око свега. Тачно је да нисмо били онакви какви желимо да будемо и није нам ишло по плану у квалификацијама. Међутим, послије Грчке разговарали смо и сви и даље вјерујемо да постоји пут и реалне шансе да се пласирамо на ЕУРО 2020 кроз бараж. Негдје ће нам се вратити. Када су сви здрави и када играју у клубовима, када смо прави, рећи ћу по ко зна који пут, Босна и Херцеговина може побиједити било коју репрезентацију на свијету. Нажалост, показали смо протекла три, четири мјесеца и друго лице. Да када нисмо на нивоу да можемо губити и од слабијих од нас", казао је Просинчеки.

На питање шта је то што се ургентно мора промијенити у игри и саставу БиХ да би отишла на наредно Европско првенство, Просинчеки је нагласио да "прије свега играчи буду здрави и да их што више игра у својим клубовима, како би били у такмичарској форми и за репрезентацију" и додао:

"Немамо 30, камоли 40, 50 играча као неки на које можемо рачунати на врхунском, репрезентативном нивоу. Може се ту и тамо десити неко ново име, али то је то што имамо. Добра страна утакмица с Финском и Грчком је што смо ријешили питање десног бека па и другог нападача. Армин Хоџић био је одличан против Финске, али се истрошио физички и потрошио психички. 'Изгорио' је и у Атини није могао више, није показао што објективно може. Када ту буду два Едина (Џеко и Вишћа, оп.а.) уз Пјанића и још неколико наших врхунских играча друга је прича. Јако је важно да играју наши играчи у клубовима. Ево почео је Раде Крунић играти за Милан, што охрабрује. Мухамед Бешић не игра, фали нам".

Прије евентуалног, готово сигурног баража у марту, БиХ ће у новембру одиграти још двије утакмице у квалификацијама за ЕУРО 2020, против Италије у Зеници и Лихтенштајна у Вадузу.

"Ићи ћемо на побједу у оба меча, без обзира на све. Покушаћемо, поготово против Италије, показати нашим навијачима, али и цијелој Европи да вриједимо и да и за нас има мјеста на ЕУРО 2020. У сваком случају, обје утакмице ће нам послужити и као својеврсна припрема за март и бараж у којем смо домаћини у полуфиналу јер смо били побједници групе у УЕФА Лиги нација. Добићемо противника с којим сигурно можемо играти и, вјерујем, пласирати се у финале баража. И у финалу ако нас срећа у жријебу помази можемо бити домаћини, а у БиХ нас пред нашим сјајним навијачима тешко ко може добити. То смо до сада и у квалификацијама показали", мишљења је Просинечки.

Фудбалска репрезентација БиХ у деветом колу групеквалификација за ЕУРО биће домаћин Италији 15. новембра на стадиону "Билино поље" у Зеници. Три дана касније гостоваће у посљедњем колу у Вадуцу код аутсајдера Лихтенштајна.

Да би избјегли бараж, односно кроз квалификације освојили друго мјесто у групи и пласирали се на ЕУРО 2020 Џеко, Пјанић и остатак друштва које окупља Просинечки морају да тријмфују у оба меча, али и да се деси чудо, односно да Финска не побиједи Лихтенштајн у Хелсинкију те изгуби од Грчке у Атини.

Исто тако, Јерменија не би смјела да побиједи на обје утакмице, против Грчке у Јеревану и Италије у Палерму.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар