Звиздић са Морин Кормак и Палмером у Вашингтону

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић разговарао је у Вашингтону са замјеником помоћника државног секретара за евопске и евроазијске послове САД и специјалним изаслаником за Западни Балкан у Стејт департменту Метју Палмером и бившом амбасадорком САД у БиХ Мори Кормак, о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини и региону.

Босна и Херцеговина 22.10.2019 | 12:45
Звиздић са Морин Кормак и Палмером у Вашингтону
Звиздић се захвалио на подршци и рекао да су САД биле, јесу и остају најважнији, најмоћнији и најконзистентнији пријатељ и савезник БиХ у очувању њене цјеловитости, заштите њеног суверенитета и јачању њеног државног капацитета, да су најзаслужније за бројне сегменте институционалног јачања Босне и Херцеговине, те да због тога БиХ треба и даље бити поуздани партнер Америке на подручју Западног Балкана, саопштило је Савјет министара БиХ.

Предсједавајуци Звиздић је посебно подцртао да међусобно разумијевање и добру политичку сарадњу треба унаприједити и додатно проширити и на поље економске сарадње и повећаног нивоа америчких инвестиције у развојне секторе у БиХ.

Неопходно је појачано присуство америчких функционера у БиХ, рекао је Звиздић, позивајући инвеститоре из САД да улажу у БиХ, а грађане САД да у што већем броју посјећују БиХ гдје ће имати пријатељско окружење. 

Током разговора, специјални изасланик Палмер је рекао да је Босна и Херцеговина један од најважнијих фактора стабилности на подручју Западног Балкана и да САД остају снажно привржене заштити територијалног интегритета и суверенитета БиХ, као и очувању стабилности и сигурности кроз наставак процеса евроатлантских интеграција. 

Звиздић и Палмер су се сложили да је за процес европских и НАТО интеграција кључно поштовање владавине права, што представља једну од најважнијих и темељних вриједности демократских држава. Посебно су истакли да мир и стабилност немају алтернативу за економски напредак и сарадњу замаља у региону. 

Звиздић и Палмер су разговарали и о разлозима неформирања власти у БиХ, наводећи да је највећи проблем у неприхватању Годишњег националног програма, као предуслова за даље НАТО интеграције БиХ.

Рекли су да је важно испунити тај услов, као и да је потребно што прије формирати власт, имајуци у виду најбољи интерес за БиХ, и уз неизоставно поштовање важећих закона, одлука и стратегија усвојених од стране надлежних институција.

Предсједавајући Савјета министара БиХ рекао је да БиХ треба остати на путу реформи, демократизације, поштовања домаћих закона и међународних стандарда, те да је неопходно појачати активности на путу ЕУ и НАТО интеграција како би што прије постали дијелом породице модерних и просперитетних држава.

Палмер је нагласио да САД остају снажно посвећен и искрен пријатељ Босне и Херцеговине у свим реформским процесима и интеграцијама које воде ка сигурности, стабилности и економском просперитету, те да се питање процеса НАТО интеграција разумије као питање владавине закона, повећања нивоа сигурности што, на бази доказаних искустава, води ка укупној стабилизацији и повећаном нивоу домаћих и привлачењу страних инвестиција, новим радним мјестима, задржавању младих особа и квалитетнијем животном стандарду.

(Патриа)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РАЈНА

22.10.2019 10:51

Господин Звиздић је босанскохерцеговачки политичар будућности. Паметан човјек, који има вољу и жељу да од БИХ направи државу у којој ће људи хтјети да живе . Господине Звиyдићу окрените се грађанима БИХ који желе и хоће да живе у БИХ и који је сматрају својом државом, рушите лопове и криминалце без обзира на национални предзнак , јер они имају само једну вјеру , а то је лова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диплар

22.10.2019 10:53

Звиздић, један од најјачих дипломата на Балкану, можда и најјачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.10.2019 16:59

Тразио је од Кормакове да Додику скину санкције

Name

Yx

22.10.2019 11:37

Добар ми овај Денис. Чуди ме да не помете оног накарадног бакета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сонy

22.10.2019 15:10

Звиздиц није Бакетов играц зато га није кандидовао за предсједниство, не мозе са њим управљати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо64

23.10.2019 13:16

Све похвале.....али ако смијем да примјетим - све бивси..

ОДГОВОРИТЕ