Жене са Балкана на потјерницама Еуропола

Преваре, убиства, изнуде, пљачке – само су нека од кривичних дјела због којих су жене са Балкана заузеле позиције на листи најтраженијих бјегунаца на старом континенту које је у оквиру кампање “Злочин не зна за пол” Еуропол објавио на свом сајту.

Регион 22.10.2019 | 11:31
Жене са Балкана на потјерницама Еуропола
С друге стране, чак двије Српкиње високо су се котирале у свјетској конкуренцији, па су се нашле чак на Интерполовим потјерницама.

Ко су оне и због чега их траже?

Зорка Рогић

Зорку Рогић (28) је хрватска јавност упознала још 2014. године, када је са још двојицом саучесника брутално претукла дужника у свом стану. Тада су хрватски медији пренијели да су њена два друга довела у један стан на подручју Ријеке мушкарца који јој је наводно дуговао 2.000 марака.

Она га је више пута ударали шољом за кафу по глави, док су га њени пријатељи батинали пиштољима, све док се није онесвијестио. Наставила је да се бави криминалом, а три године касније је Општински суд у Ријеци расписао двије потјернице за два кривична дјела за која се тражи, иако је она у бијегу била од 2014. године.

Прво дјело за које се Зорка сумњичи јесте недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, а друго недозвољена производња и препродаја оружја и експлозивних направа. Слободна Далмација о њој пише као о жени која се није либила да са својим пријатељима одлази у пљачке, изнуђује новац али и пријети.

Меланија Стропник

Преваранткиња која је својим мутним пословима успјела да прибави вишемилионску користи, Меланија Стропник, налази се у бјекству више од деценију. Она се сумњичи да је у периоду између 2000. и 2001. године навела жртву да у њен бизнис уложи око 190.000 долара, уз обећање да ће тај новац вратити када њена измишљена фирма оствари добит.

Наравно, убрзо што јој је предао новац Меланија је нестала без трага, чиме је заузела своје мјесто на позицији најтраженијих жена за којом трагају полиције Европе.

Оливера Петровић Ристић

Још једна држављанка Србије нашла се на Еурополовој потјерници у оквиру новог пројекта, а земља која за њом трага је Италија. Оливера Петровић Ристић своје мјесто на листи најтраженијих заузела је због убиства златара Алда Карлија. 

Она је наведена као иницијатор убиства Карлија, иако су сарађивали у разгранатој мрежи проституције. Италијански медији су пренијели још тада да се сумња да је убијени Карли још од 2011. блиско сарађивао са Оливером, којој је у периоду од седам година позајмио чак 240.000 евра, што у готовини што у накиту.

С времена на вријеме Петровићева му је наводно пружала и сексуалне услуге за новац и драгуље, а сумња се да мотив његовог убиства материјална корист.

Слободанка Боба Тошић

Некадашња мисица БиХ, Плејбој зечица и учесница ријалитија Слободанка Боба Тошић налази се на црвеној Интерполовој потерници због помагања Дарку Елезу у покушају убиства свог кума Ђорђа Ждрала. Покушај се догодио априла 2006. године, а мисицина улога била је да намами жртву на мјесто гдје су у засједи чекали, како се тада сумњало, Дарко Елез и Бранимир Минић.

Кобног дана, Слободанка је послала смс поруку Ждралу да је одвезе код другарице по скрипте. Када је изашла из аутомобила, нападачи су запуцали на Ждрала. Како је касније испричао, видио је Слободанку како руком прекрива уста, а онда су се зачули пуцњи.

Тошићева је касније пред судом у Босни и Херцеговини осуђена на двије и по године затвора због саучесништва али и због припадности организованој криминалној групи, док је Дарко Елез са осталим осумњиченима ослобођен оптужби у Србији. Тако је, на крају, мисица остала једина осуђена у овом предмету.

Вишња Аћимовић Беба

Друга Српкиња за којом је расписана црвена Интерполова потерница је Вишња Аћимовић, познатија по надимку Беба. Тужилаштво Босне и Херцеговине је против ње подигло оптужницу због стријељања 37 Бошњака у Власеници 1992. године.

Радио Слободна Европа преноси 2017. године да је Аћимовићева саслушана у Београду, приликом чега је изјавила да нема повјерења у тужилаштво БиХ, те да се неће одазвати позиву на суђење. Злочин који јој је ставља на терет догодио се 1992. близу логора Сушица у који су довођени Бошњаци.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар