Не дозвољавате опозицији да се њен глас чује

Посланик у Клубу СДС у парламенту Српске Небојша Вукановић оптужио је владајућу коалицију да крше основне принципе парламентаризма јер не дозвољавају опозицији да се и њихов глас чује у НСРС.

Република Српска 22.10.2019 | 11:23
Не дозвољавате опозицији да се њен глас чује
Вукановић је ово казао на почетку данашње сједнице НСРС реагујући на одлуку Законодавног одбора парламента Српске да се са дневног реда седме редовне сједнице скину два нацрта закона, које је предложила опозиција.

Ријеч је о Нацрту закона о заштити узбуњивача, који је предложио народни посланик Драшко Станивуковић, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске по приједлогу народних посланика Јелене Тривић, Драшка Станивуковића и Небојше Вукановића.

– Скидате све што предложи опозиција. Нисмо дошли овдје да будемо чланови комитета СНСД и дижемо руке за све што они кажу. Прошли пут сте са дневног реда скинули тачку коју сам ја предложио, а сад скидате два нацрта закона која су јако важна. Не дозвољавате да се чује глас опозиције у скупштини. Враћате се у средњи вијек – навео је Вукановић.

Он је додао да је задатак опозиције да дискутује и предложе законе, те да имају иста права као владајући. Вукановић је казао да је требало допустити да се њихови закони нађу пред посланицима.

– Не морате их усвојити, али пустите да се расправља о њима. Кога стерилишете овдје. Скинули сте пет наших приједлога закона на задње двије сједнице. Зашто не дозвољавате да се наш глас чује – упитао је Вукановић. 

Оштро је реаговао и посланик Станивуковић, који је потезе Законодавног одбора назвао срамним. Он је истакао да су оба предложена нацрта закона била добра и да не види зашто су скинути са дневног реда.

Предсједница законодавног одбора Душица Шолаја одговорила им је да су предложени нацрти закони скинути са дневног реда јер нису испуњавали услове да се о њима расправља.

Говорећи о Нацрту закона о заштити узбуњивача, Шолаја је казала да је 2017. године усвојен Закон о заштити лица која пријављују корупцију. Када би се пред посланицима нашао Нацрт закона о заштити узбуњивача, Шолаја каже да би се десила сиитуација да се доносе два закона која регулишу исто питање.

– То је разлог зашто тај нацрт закона није добио позитивно мишљење. Његовим прихватањем би се десила ситуација појаве два закона која регулишу исту материју – појаснила је она.

Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске, Шолаја је казала да је утврђено да постоји неусаглашеност са правилима приликом израде и допуна овог закона.

Станивуковић је одговорио Шолаји да се нацртом закона који је он предложио не регулише само заштита особа које пријављују корупцију, већ и осталих који пријављују разна друга кривична дјела. Он је позвао чланове Законодавног одбора да му објасне шта је то лоше у предложеним нацртима закона,преноси Српскаинфо.



(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

22.10.2019 09:31

Шта Шолаја да објасни па она незна јел дошла или пошла туга јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

22.10.2019 09:56

Јос један доказ да зивимо у диктатури

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

22.10.2019 10:13

Трагично је да у НСРС су полуписмени од посланика и још трагичније министара који не познају властити језик,па се рецимо умјесто ријеч "хоћу", изговара као"оћу"...ријеч"хвала"...као "фала"...као и поштапалице"дакле,значи,сваћаш,онај,овај....." Много је још тога што ову институцију у вербалном наступу чини врло забавном и на нашу жалост постаје водећи "чинилац" сељаклука,неписмености и нежељеног "образовног,васпитног,законодавног и правног"аспекта и њене улоге и значаја које би морала као таква имати у формирању стабилности,угледа,и поштовања њене институционалности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас за Схерwоод

22.10.2019 16:32

У праву си.Мислим да је ријецник у НСРС,далеко од онога како би требали да се користи.Мислим да цак и на Фарми се користи много богатији ријецник!

Name

Еx

22.10.2019 11:07

Диктатура је узела маха. Зато народ бјези са својих вјековних огњиста.

ОДГОВОРИТЕ