Анализа: Нико није савршен...

Виртус из Болоње је једина екипа из водећих европских лига која нијем имала пораз у досадашњем току сезоне, до вечерас.

Кошарка 22.10.2019 | 23:30
Анализа: Нико није савршен...
Полако, али сигурно се одмичемо од почетка сезоне, за који можемо да кажемо да је испресецан махом падовима европских кошаркашких великана. Заправо, можда делује фрапантно податак да ниједна екипа из Евролиге до сада није успела да сачува перфектан скор, гледајући сва такмичења. Најближи су били Реал, Асвел и Химки, но и ова три клуба су доживела бар по један неуспех.

Ако се „померимо“ од Евролиге, видећемо да је до вечерас постојао само један клуб из најјачих европских лига који није имао пораз. То је Виртус из Болоње који предводи српска легија са Александром Ђорђевићем на клупи и Милошем Теодосићем и Стефаном Марковићем на терену. Италијански великан је уписао свих пет победа у домаћој Леги А, а сад у Еврокупу држи прво место у својој групи са скором 3-1.

Вреди ту поменути и Партизан. Кошаркаши црно-белих су доминантну форму из припремног периода пренели на почетак сезоне у Еврокупу и регионалној АБА лиги. Да није било оног несрећног пораза од Приморске и Партизан бисмо сместили раме уз раме са Виртусом из Болоње.

Разлоге оваквог, климавог почетка сезоне, добар део јавности тражи у неуиграности кошаркаша и њиховом умору након Мундобаскета који су играли пре свега месец дана. Али да ли је баш тако? Чини се да се одговор крије негде између.

Пођимо од Црвене звезде, која је на планетарној кошаркашкој смотри имала само једног репрезентативца – Мохамеда Фајеа. Клуб са Малог Калемегдана је, за разлику од осталих, могао да се похвали и чињеницом да је задржао највећи део ростера из претходне сезоне. Ипак, резултати нису испратили црвено-беле, јер засад имају свега два тријумфа и чак пет пораза.

Звезда је само један од четири тима из Евролиге који у досадашњем делу такмичарске године има негативан однос победа и пораза. У ову групу спадају још два тима из шпанске АЦБ лиге – Басконија и Валенсија, као и Олимпијакос (уз одређену резерву, узимајући у обзир искључиво резултате првог тима).

Басконија је у сличној ситуацији као и Црвена звезда. Окосница тима је задржана, није изостао велики број кошаркаша због репрезентативних обавеза, али је ипак забележен лош старт. Валенсија, са друге стране, доста тога је мењала, како би се прилагодила преласку у знатно квалитетније такмичење, док Олимпијакос своје тек треба да каже. Предвођен сјајним Николом Милутиновим и уз можда и превише времена за одмор, грчки великан ће нешто морати да уради како би се домогао места међу најбољих осам у елитном такмичењу.

Међу тимовима који су највише реновирали саставе су Зенит и Олимпија из Милана. Међутим, још једном се показало да улагање не мора увек да донесе и резултат ако се не ради плански, па оба клуба имају половичан учинак у досадашњем току сезоне генерално. Манекени су оставили засад нешто лошији утисак јер су у италијанском првенству доживели поразе од Кремоне, Бриндизија и Бреше, што се није очекивало под командом легендарног Етореа Месине. Евидентно је да је и њему потребно време да почисти двориште и реши се свих проблематичних фактора који су клуб онемогућили да направи озбиљнији резултат у Европи. Додуше, Зенит је у понедељак увече претрпео изненађујући пораз од Калева у Естонији, што показује колико је тим Ђоана Плазе далеко од највише форме...

Двоје перфектних из Евролиге, Барселона и ЦСКА из Москве, нису успели да остану нетакнути у државном, односно регионалном првенству. Од Блаугране је у АЦБ лиги била боља Андора, док су Армејци поражени од Јенисеја на почетку ВТБ лиге. Ипак, чини се да су последично упорни Светислав Пешић и карактерни Димитрис Итудис брзо вратили ствари на место, без обзира на то што је већи број играча пропустио припреме због Светског купа.

Те среће није био Фенербахче који се, руку на срце, још од припремног периода резултатски мучи са готово сваким ривалом. Бројна одсуства због повреда могу се узети као олакшавајући фактор за тим Жељка Обрадовића. Ипак, делује чудно да у тако кратком временском интервалу Жоцова екипа доживи толико пораза, на шта дефинитивно нисмо били навикнути.

Шта онда рећи за Анадолу Ефес, који таман након што обрадује навијаче неком „великом“ победом, доживи шокантан пораз (од којих се највише истиче онај против Бандирме у националном првенству). Бројке кажу да је Атаманов тим за сада међу бољима у Европи и то није далеко од истине. Повремени киксеви су последица „дечије игре“ нестаће како сезона буде одмицала. Стоји да су три важна играча била посвећена репрезентативним обавезама, али ситуација је знатно лошија у неким другим клубовима.

Долазимо и до оних најбољих који, још једном понављамо, ни сами нису перфектни. Први у реду је Реал Мадрид са чак девет победа и једним поразом, који је дошао од Жалгириса у претходном колу Евролиге. Ако занемаримо неуспех у Литванији, можемо да кажемо да Реал делује заиста добро, што и не чуди, пошто окосницу чине три кошаркаша из Аргентине, освајачи сребрних медаља на минулом Светском првенству. Просто се чини да Пабло Ласо и ове године ради праву ствар.

У врху су и два тима која су доста уложила, али којима се одмах вратило на резултатском плану. Асвел из Лиона је до минулог четвртка био перфектан, када је доживео прави дебакл од Бајерна из Минхена у Евролиги. С обзиром на прошле резултате, пораз од готово 50 поена разлике заиста је деловао невероватно, али иде у прилог чињеници да свако може свакога да добије ове године у елитном такмичењу.

Уз два тима више у односу на претходну сезону (а уједно и четири меча више), јасно је да тимови имају знатно мање места за маневар. Стога не треба да чуди уколико с времена на време улети и по неки пораз за било коју од ових екипа. Једноставно, нико не може да има толики фонд играча да покрије у просеку око 80 утакмица колико се одигра у размаку од само осам месеци (што је у просеку један сусрет на свака три дана)... Али, Евролига је ове сезоне понудила оно што су гледаоци донекле и тражили.

КОМПЛЕТАН ПРЕГЛЕД УЧИНКА ЕКИПА И ЊИХОВИХ ИГРАЧА НА МУНДОБАСКЕТУ

АЛБА БЕРЛИН

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 6-2 (Евролига: 1-2, домаће првенство: 4-0, Куп: 1-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Нилс Гифи (Немачка), Рокас Гидераитис (Литванија), Јоханес Тиман (Немачка)

АНАДОЛУ ЕФЕС

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 6-2 (Евролига: 2-1, домаће првенство: 3-1, Суперкуп: 1-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Догуш Балбај (Турска), Сертач Санли (Турска), Буграхан Тунџер (Турска), Василије Мицић (Србија)

ОЛИМПИЈА МИЛАНО

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 4-4 (Евролига: 2-1, домаће првенство: 2-3)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Амедео Делавале (Италија), Пол Билига (Италија), Луис Скола (Аргентина)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 2-5 (Евролига: 1-2, регионално првенство: 1-2, регионални Суперкуп: 0-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Мохамед Фаје (Сенегал)

ЦСКА МОСКВА

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 6-2 (Евролига: 3-0, регионално првенство: 3-2)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАКСЕТУ: Семен Антонов (Русија), Јоханес Фојтман (Немачка), Андреј Воронцевич (Русија), Данијел Хекет (Италија), Михаил Кулагин (Русија), Никита Курбанов (Русија)

БАРСЕЛОНА

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 8-2 (Евролига: 3-0, домаће првенство: 4-1, Суперкуп: 1-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Пау Рибас (Шпанија), Пјер Ориола (Шпанија), Виктор Клавер (Шпанија)

БАЈЕРН МИНХЕН

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 6-2 (Евролига: 2-1, домаће првенство: 4-0, Куп: 0-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Владимир Лучић (Србија), Маодо Ло (Немачка), Пол Ципсер (Немачка), Данило Бартел (Немачка), Матијас Лесор (Француска)

ФЕНЕРБАХЧЕ БЕКО

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 5-3 (Евролига: 1-2, домаће првенство: 4-0, Суперкуп: 0-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Мелих Махмутоглу (Турска), Костас Слукас (Грчка), Нандо де Коло (Француска), Ахмет Дувериоглу (Јордан), Луиђи Датоме (Италија)

ХИМКИ МОСКВА

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 7-1 (Евролига: 2-1, регионало првенство: 5-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Сергеј Карасев (Русија), Стефан Јовић (Србија), Евгениј Валијев (Русија)

БАСКОНИЈА

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 3-5 (Евролига: 1-2, домаће првенство: 2-3)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Лука Вилдоза (Аргентина), Патрисио Гарино (Аргентина), Мајкл Ерик (Нигерија)

АСВЕЛ ЛИОН

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 8-1 (Евролига: 2-1, домаће првенство: 6-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: /

МАКАБИ ТЕЛ АВИВ

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 6-3 (Евролига: 1-2, домаће првенство: 3-0, Лига куп: 2-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Скоти Вилбекин (Турска)

ОЛИМПИЈАКОС

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 1-2* (Евролига: 1-2)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Никола Милутинов (Србија), Јоргос Принтезис (Грчка), Костас Папаниколау (Грчка), Миндаугас Кузминскас (Литванија)

*у обзир нису узети резултати из домаћег шампионата у којем наступа резервни тим Олимпијакоса

ПАНАТИНАИКОС

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 5-2 (Евролига: 1-2, домаће првенство: 4-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Јоргос Папајанис (Грчка), Јоанис Папапетру (Грчка), Ник Калатес (Грчка)

РЕАЛ МАДРИД

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 9-1 (Евролига: 2-1, домаће првенство: 5-0, Суперкуп: 2-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Руди Фернандез (Шпанија), Факундо Кампацо (Аргентина), Николас Лапровитола (Аргентина), Габријел Дек (Аргентина), Серхио Љуљ (Шпанија)

ВАЛЕНСИЈА

СКОР НА ПОЧЕТКУ СЕЗОНЕ: 2-7 (Евролига: 0-3, домаће првенство: 2-3, Суперкуп: 0-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Квино Колом (Шпанија), Морис Ндур (Сенегал), Луј Лабејри (Француска), Бојан Дубљевић (Црна Гора)

ЖАЛГИРИС

СКОР НА ПОЧЕТКУ СЕЗОНЕ: 7-2 (Евролига: 1-2, домаћи шампионат: 6-0)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Лукас Лекавичијус (Литванија), Паулијус Јанкунас (Литванија), Џок Лендејл (Аустралија), Маријус Григонис (Литванија)

ЗЕНИТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ

СКОР ОД ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ: 3-3 (Евролига: 1-2, регионално првенство: 2-1)
ИГРАЧИ НА МУНДОБАСКЕТУ: Ендру Албиси (Француска), Матеуш Понитка (Пољска), Андреј Зубков (Русија)

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар