ЛШ: Звезда зна - фудбал се на Острву мијења!

Црвено-бели ће против Тотенхема (21 сат, РТС 1, ТВ Аренаспорт 1) покушати да направе још једно чудо и приближе се невероватном успеху.

Фудбал 22.10.2019 | 14:20
ЛШ: Звезда зна - фудбал се на Острву мијења!
Ко је индивидуално јачи? Тотенхем.
Ко је бржи? Тотенхем.
Ко је скупљи? Опет Тотенхем.
Ко је искуснији? Тотенхем.

Све што је важило за претходна четири гостовања Црвене звезде у прошлосезонској и овогодишњој Лиге шампиона важи и данас. Да, нормално је да се прича о великој кризи игре Тотенхема и Покетиновом чаробњаштву коме се види крај, али чак и ако прибегнемо хиперболи „да се вицешампион Европе распада“, то суштински ништа променити неће. Кључ се крије у оном епитету – вицешампион Европе – који вечерашњем дуелу на стадиону Тотенхема (21 час, ТВ Аренаспорт 1, РТС 1) даје јасну димензију. Опет ће српски првак имати осећај да се, као боксер средње категорије, са лепим скалповима у ближој прошлости, бије са Мајком Тајсоном који успут има помоћ бејзбол палице. И задатак да остане на ногама.

Просто, такав је реалан однос снага два тима, као да упоређујете квалитет и цену робе у фенси Херодсу и средњој класи намењом тржном центру Примарку. Што не значи да на модерном здању Спарса нећемо видети прворазредну сензацију и присуствовати историји уоквиреној у позитиван резултат Црвене звезде. И већа чуда су се дешавала у оквиру најелтнијег клупског такмичења на свету.

Неки чудан оптимизам влада у окружењу српског шампиона. Осећа се то на лондонским улицама, мада има саговорника тезе (први је почасни председник клуба Драган Џајић) да ће права шанса бити у Београду за две седмице, јер Певци већ дуго пате на гостовањима. Црвена звезда је тријумфом против Олимпијакоса показала да није залутала у елитно клупско такмичење, али наш шампион и даље има статус бебе Лиге шампиона. Истина, Црвена звезда више није у инкубатору као пре 12 месеци када је било довољно да је уплаши сама појава и сенка играча као што су Нејмар, Фирмино или Лоренцо Инсиње.

Накупило се подоста искуства о чему је у тренуцима велике радости, па и благог нерасположења у Минхену, причао Владан Милојевић. Звезда је донекле ишколована на гостовањима у Лиги шампиона, али опет велико је питање да ли је све лекције савладала са највишом оценом да би се неогребана вратила са гостовања Тотенхему који ће се понашати као звер прибијена уза зид. Спарси ће покушавати да излече сујету, спасу понос и уједно покажу најширем аудиторијуму да су способни да без већих проблема обезбеде карту за осмину финала Лиге шампиона.

Шта Црвена звезда може у таквој ситуацији? Може да се као у стиху Делија позове „на славне дане прошлости“ и покуша да промени фудбал у колевци фудбала. Не би јој био први пут, мада су сада другачија времена и односи који не остављају простор за романтику и носталгична размишљања. Чињеница је, ипак, да је Црвена звезда баш поштована на Острву. Не само због два гола Милана Павкова у мрежи Ливерпула прошле године, већ због тога што је на овом поднебљу Црвена звезда заиста мењала фудбала.

„Поносан сам што сам у овом тренутку тренер Црвене звезде. Играмо Лигу шампиона, а верујем да ћемо у будућности бити стални учесници елитног клупског такмичења. Сви стављају акценат на велику кризу Тотенхема, али то је и даље сјајан тим предвођен једним од најбољих тренера света Маурисиом Покетином“, поручио је Владан Милојевић.

Специјализовани Јутјуб канали навијача Ливерпула и данас су препуни анализа о томе како је Црвена звезда 1973. пасовима до ноге разоружала Редсе, нанела им први пораз на Енфилду у прошлом веку у оквиру Купа шампиона и помогла им да се више не ослањају само на конзервативне тактичке погледе на фудбал. Ливерпул је од тог тренутка проширио видике и захваљући Црвеној звезди и Миљану Миљанићу кренуо по статус великана европског фудбала. Дивило се Острво црвено-белима и током 1978. и 1979. када су под копачкама генерације Бранка Станковића један за другим падали Вест Бромвич Албион и Арсенал.

И тада је народски речено српски клуб представљао „гољу“, који се суочава са новим стандардима. Исти тако старији навијачи Манчестер јунајтеда се на прву лопту неће сећати Зубе Роналда или Арјана Робена, фудбалера који су Олд Трафорд завијали у црно у модерној историји Лиге шампиона. Прва асоцијација на савршену партију на Театру Снова је плес Дејана Савићевића током дуела за Суперкуп Европе. Популарни Геније приликом изласка из игре натерао је комплетан стадиону да устане и дуго му аплаудира, јер таква техничка супериорност дотад није виђена на Олд Трафорду, сећа је се и сер Алекс Фергусон и често помиње.

То су те мале слатке обавезе из прошлости које ће фудбалери Црвене звезде имати у глави током утакмице са Тотенхемом. Јер Звезда зна како се мења фудбал на Острву, и како се дуго овдашњем живљу остаје у меморији. Можда је то игроказ судбине, најава ноћи чуда, јер би Звездино чудо у северном Лондону означило крај једне Тотенхемове епохе. Морали би Певци да мењају, много мењају...

Тим Владана Милојевића нема резултатски имератив, јер предвиђања кажу да ће се много тога одлучивати у последњем колу у Пиреју. Бод би само приближио црвено-беле европском пролећу, а победа би готово сигурно нашем представнику донео још две загарантоване утакмице у Европи. И пунију касу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Босанац

22.10.2019 20:41

Имали сте муда Трепчу да адемонтирате и понизите са великом гол разликом, нашој браћи са КиМ, сад пред Тотенхемом вам се враћа. Наш фУдбал је мртва трка. Политика га разара изнутра.

ОДГОВОРИТЕ