Ново истраживање...

Фудбалери три и по пута подложнији деменцији! Бивши професионални фудбалери имају 3,5 пута већу шансу да оболе од деменције него људи сличних година у општој популацији, наводи се у новом истраживању.

Фудбал 22.10.2019 | 18:08
Ново истраживање...
Како пише Би-Би-Си (ББЦ), научници с универзитета у Глазгову су се бавили страхом да ударање лопте главом може бити повезано с повредама мозга.

Истраживање је почело после навода да је некадашњи центарфор Вест Бромвич Албиона Џеф Естл умро због вишеструких повреда главе.

Научници су упоредили смрти 7.676 бивших фудбалера са 23.000 смрти људи који се нису бавили фудбалом.

Ипак, упркос ризику од деменције, истраживање је показало да играње фудбала продужава просечан животни век.

Студија је покренута у јануару прошле године, а наручили су је енглески фудбалски савез (ФА) и Удружење професионалних фудбалера (ПФА) након што су претходна одлагања истраживања наљутила породицу преминулог Естла.

Естл, играч Вест Бромвича и енглески репрезентативац, добио је деменцију и 2002. умро у 59. години. Затим је утврђено да је ударање главом тешких кожних лопти допринело повредама на његовом мозгу.

Међутим, истраживање ФА и ПФА је касније одбачено због, како се наводило, техничких грешака, наводи ББЦ.

Естлова ћерка Дон је рекла да осећа "олакшање" јер је истраживање приведено крају, а и зато што је случај њеног оца додатно нагласио и некадашњи капитен енглеске репрезентације Алан Ширер у документарцу ББЦ "Алан Ширер: Деменција, фудбал и ја".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар