Ухапшено више лица због шверца мигрантима

Резултати вишемесечне међународне криминалистичке истраге представљени су данас у полицијској станици у Копру гдје су истражитељи разбили злочиначку организацију која је са југоистока Балкана кријумчарила људе у Словенију, а потом у Италију.

Регион 21.10.2019 | 19:16
Ухапшено више лица због шверца мигрантима
Полицајци су ухапсили 10 осумњичених из Словеније, Хрватске и Србије за кријумчарење миграната, а државну границу је уз помоћ ухапшених покушало да пређе најмање 150 људи, пишу словеначки медији.

У међународној криминалистичкој истрази коју је координисао Европол учествовали су представници словеначке, хрватске, италијанске и боснаско-херцеговачке полиције, пренио је портал Клиx.

Шеф сектора криминалистичке полиције у Копру Деан Јурић објаснио је да су надгледали организировану криминалну групу која се бавила кријумчарењем избјеглица из балканских земаља широм Словеније и шире у друге земље Европске уније, посебно у Италију, све од априла до октобра.

Савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман је на конференцији за медије у Копру потврдио да је разбијена изузетно организована криминална група којој је циљ био да их из БиХ пребаце на територију ЕУ.

Пет од шест особа је ухапшено, с обзиром да је једна особа тренутно ван БиХ.

– Успјели су да прокријумчаре 315 особа, а за сваког су наплатили по 1.000 евра, прије него што су ухапшени – навео је савјетник директора Граничне полиције БиХ.

У злочинацкој организацији у Словенији било је још пет држављана Србије, четири држављана Словеније и један држављанин Хрватске, који су имали добро дефинисане и подијељене улоге. 

Истражитељи су утврдили да је организатор био 28-годишњи становник Пирана, а њему су помагали одбјегли водичи и превозници који су вршили транспорт странаца са словеначко-хрватске границе у Италију.

Према Јурићевим ријечима, истражитељи су у Порторожу прошле сриједе спровели двије кућне истраге.

Ухапсили су троје осумњичених који су до тада још били на слободи те су овом приликом запленили мању количину дроге и један пиштољ.

Они су прикупили довољно доказа за подношење кривичних пријава за најмање 24 кривична дела која укључују преласке државне границе те једно кривично дело трговине дрогом и недозвољеног поседовања оружја.

Превозници су токо бекства скривали мигранте у деловима возила, а неки од помагача су их пријавили полицији.

Истражитељи процењују да је најмање 150 странаца, већином држављана Сирије, Ирака, Ирана, Еритреје и Афганистана незаконито прешло или покушао илегално да пређе словеначко-хрватску границу преко споменуте злочиначке организације.

Јурић је рекао да је истражни судија за 10 осумњичених одредио шест мера казне затвора и једну меру кућног притвора.

Против двојице осумњицених су подигнуте оптужнице, док се против једног од осумњицених, држављанина Србије, још увијек трага.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар