Протестна шетња инвалида данас у Бањалуци

Симболично у 5 до 12 представници неколико удружења инвалида из Бањалуке одржали су протестну шетњу од Трга Крајине до парка Младен Стојановић. Разлози протеста лош положај ових категорија и Приједлог закона о измјени Закона о социјалној заштити РС.

Република Српска 21.10.2019 | 16:54
Протестна шетња инвалида данас у Бањалуци
Кажу да њихови захтјеви нису прихваћени и траже реакцију надлежних инситуција.

Категорије инвалида у Републици Српској негодују на Приједлог измјена Закона о социјалној заштити, о коме би посланици у Парламенту Српске требали да расправљају на сљедећој редовној сједници.

Иако су од надлежних добили обећање да ће се њихови захтјеви уважити, из Удружења инвалида тврде да се то није десило, првенствено када се ради о питању личних инвалиднина. Изашли су на улице и још једном поновили да мора престати дискриминација ових категорија и да они нису грађани другог реда.

„Тражимо да лична инвалиднина буде 50% од најниже плате, то је 225 КМ. Тражимо да буду највише двије групе инвалида, сада су 4 и да се укине тај дискриминаторска одредба од 18 година.

Значи оно лице које је навршило 18 година и 3 дана, а да има право и да је стопостотни инвалид да оно нема право на ову личну инвалиднину. И четврта ствар је да се у овај Закон уведе и персонална асистенција“ , рекао је из Организације слијепих града Бања Лука, Радомир Радановић.

Понижавајуће за инвалиде јесте чињеница да су овим Законом ресорно министарство и Влада покушали да купе социјални мир, кажу из Удружења дистрофичара.

„У Закону чак тамо имате опис да је неко ставио за нека обољења да је теже да се запосле у односу на остале, што је по мени онако мало чудно да се било ко упустио у тако нешто без икаквих показатеља, или неких анализа.

Мислим да су лица са инвалидитетом у Републици Српској сва подједнако закинута.“, каже представник Удружења дистрофичара бањалучке регије, радован Ристић.

Када су у питању инвалиднине, оне износе од 9% до 15% просјечне плате. Финансијски, то би било између 81 КМ и 135 КМ. Из Удружења инвалида наглашавају да очекују конкретне реакције Владе РС како би сви спорни детаљи у Закону били исправљени.

На сва поменута питања одговоре смо покушали добити од ресорног министарства, али до почетка наше информативне емисије, одговора није било.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ив

21.10.2019 14:58

Браво! Напокон у борбу за своја права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

21.10.2019 17:43

Људи тразе пола од најмање плате и нецете да им одобрите. Срамото људског рода. Купујете авионе И хеликоптере, а инвалиди зиве од милостиње. Бруко једна.

Name

Коментар

21.10.2019 15:07

Р.С.-ВОДЕ ЛОПОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.10.2019 15:42

Инвалидима треба помоц у висини просјецне плате нека политицари зивд од 225 марак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.10.2019 16:28

Хајмо демобилисани борци, борци који примају борачки додатак а заподлени су, да се одрекну свог додатка у корист ратних војних инвалида. Требало би и политичари да се одрекну барем 10% плате у корист оних који су дали део себе за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2019 16:57

Први сам тако И треба мени ниста незнамо то стотине педесет марако мојим саборцима инвалидима би пуно знацило ме мојијх него нас хиљада да се разумијемо